Na jednom listu A4 formata prikazati projekat sa predmeta Elementi projektovanja (svetionik). Za organizaciju lista koristiti predložak iz izabranog časopisa.
U forumu postaviti prikaz ovog lista i koršćenog predloška u .jpg formatu, izvorne .dwg datoteke za crtež, kao i .pdf datoteku. Odštampan list predati na času 20. maja. Ovaj zadatak nosi 20 poena i tretira se kao kolokvijum. Detaljno objašnjenje zadatka, sa primerima, na predavanju 6. maja.
Zadatak 08 - Osnova, presek, izgled, model...
svetionik
Svetionik se sastoji od armiranog betona. Za njegovo prikazivanje je sasvim dovoljanovaj jedan presek. Ideja za prikazivanje ovako minimalne forme je "less is more"
Zadatak 08 - Osnove,presek,izgled,model / SVETIONIK
* Moj svetionik je pravljen po konceptu splav/svetionik,tj. plutajući objekat. Konstrukcija mu je žičana,i potpuno je otvorenog tipa.
*Kao ideju za prikazivanje mog projekta sam tražila minimalistički plakat, i jedan od takvih primera sam skinula sa sajta www.arhitekon.net
S obzirom na ogranicenje attachmenta od 2MB, pdf fajl sam morala da uploadujem na megashares
Link za pdf fajl: http://d01.megashares.com/dl/XK5njpy/SARA_VASIC.pdf
Исечак је из другог броја часописа 303, студената архитектуре на Архитектонском факултету у Сарајеву.
Stranica časopisa je poslužila kao ideja koja je prilagođena ovom projektu. Pokušala sam da prikažem realan izgled makete i preseke, dok je kontekst i način razrade ideje opisan u tekstu.
(Kvalitet rada je značajno smanjen u pdf formatu kako veličina fajla ne bi prešla 2mb.)
Evo ovo su crteyi koje sam napravio za izradu ovog postera.....umesto da crtam osnove posebno uradio sam 3d model i na njemu horiyontalnimm presecima dobijo sto sam zeleo......nisam siguran dali je program sacuvao ove preseke.... dovoljno je ybog proste forme i organizacije odraditi samo jedan presek svetionika........ugledni list je uzet iz casopisa eko kuca....
Ugledni primer preuzet iz casopisa Architect (septebar 2013.)
Svetionik je sačinjen iz jedinica koje su na modelu predstavljene papirnim origami kockama. U stvarnosti to su rasklopive kocke, od kojih je svaka orijentisana ka različitoj strani sveta i shodno tome daje drukčiji pogled, drukčiju svetlost. Kocke mogu biti potpuno otvorene ili potpuno zatvorene ukoliko u zavisnosti od vremenskih uslova, trenutne svrhe (otvoreni osvetljeni prostor sa velikom terasom ili zatvorena stambena jedinica).
Stranica koju sam koristil kao primer je iz casopisa ABC+D (Architect, Buillder, Contractor & Developer magazine)
PSD file je prevelik pokusacu da ga poslaljem ispod