Na jednom listu A4 formata prikazati projekat sa predmeta Elementi projektovanja (svetionik). Za organizaciju lista koristiti predložak iz izabranog časopisa.
U forumu postaviti prikaz ovog lista i koršćenog predloška u .jpg formatu, izvorne .dwg datoteke za crtež, kao i .pdf datoteku. Odštampan list predati na času 20. maja. Ovaj zadatak nosi 20 poena i tretira se kao kolokvijum. Detaljno objašnjenje zadatka, sa primerima, na predavanju 6. maja.
Zadatak 08 - Osnova, presek, izgled, model...
Koristeci programe AutoCad, Photosjop i SketchUp sa Vray renderom, dobio sam stranicu iz casopisa, sa potrebnim elementima.
Nastavak - projekat svetionika rađen za drugi kolokvijum.
Po uzoru na casopis WAM - World Architecture Masters
PDF ne moze da stane, poslacu na mejl
Ugledni primer - list časopisa El Croquis
Pdf je prevelikih dimenzija za upload, a kada se smanji rezolucija loš je kvalitet.
Zadatak 08
Rad radjen po ugledu na casopis "Detail"
Prikazane su osnove, presek i fotografije.
Svetionik
Primer sam uzeo iz casopisa Ja+U japanskog casopisa
Na plakatu su predstavljene: osnove, vertikalni presek i fotografija. Urađen je po uzoru na grafičko rešenje iz časopisa.
Страница из часописа ARCHITECT (новембар 2013), чланак ''Cayan Tower'' и пројекат светионика рађен сличном композицијом.
(величина фајла у аутокеду ми превазилази лимит од 2МБ, те нисам окачио тај прилог.)
Nisam uspela da postavim pdf datoteku jer ima mnogo vise od 2MB.
Radjen je prema stranici iz casopisa http://www.arhitekton.net/ - online magazin broj 5.
Svetionik je objasnjen kroz 2 osnove na razlicitim visinama i jednim presekom gde se prikazuje i vid komunikacije - stepeniste
pdf. fajlovi ne mogu da se okace
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.centauro.theplan.android IZVOR // Magazin THE PLAN
8.zadatak
Ugledni list je stranica iz casopisa WALL , 2013.
PREUZETA IDEJA I KOMPOZICIJA SA DATOG PRIMERA, UZ ODREDJENE PREPRAVKE I DORADE ISTIH.
Ugledni primer sam nasao u casopisu 'A'A. Rotiranjem dve A4 strane dobio sam ideju za kompoziciju rada.
Svetionik je prestavljen na slica, originalan nacin kao i izabrani primer.
Za inspiricaju sam koristila clanak iz casopisa arhitekton
// Svetionik // tiho uzdizanje / napad na vodu / efekat litice
Predlozak iz casopisa Landscape architecture magazine
izdanje maj 2011
Izabrani casopis prema kome sam organizovala papir je Firenze Architettura.
*Nisam uspela da exportujem pdf na fajl ispod 2mb..
Zadatak 8.
Kao ugledni primer koristila sam stranicu casopisa WALL 2013.
svetionik
Pokusala sam da smanjim i pdf file, ali nisam uspela da ga spustim ispod 2MB.
Primerak casopisa koriscen kao ugledni primer organicacije na formatu A4.
Po uzoru na časopis Contemporary Arhitecture Magazine
projekat : SVETIONIK
inspiracija : naslovna strana magazina Evolo
primer iz časopisa arhitekton june/july/august 2012
zadatak 08; svetionik
presek i osnova su radjeni u caad-u a sam dizajn stranice radjen je u photoshop-u. jpg i dwg fajlovi, pdf ne moze da se uploaduje zbog velicine.
Dizajn stranice je preuzet iz casopisa evolo.
Projekat Svetionika- Kao predložak koristim časopis DOMES (Cypriot Architecture Panorama, DOMES magazine)godina izdanja 2012 'Atina
Budući projekat ''Europarka"
Featured projects: ‘Europark’
Ideja uzeta iz casopisa ARCHITECT izdanje februara 2012.
Primer iz časopisa arhitekton june/july/august 2012, strana 71
Po ugledu na prilozene formate(kombinaciju prilozenih).
Ugledni primer je stranica iz casopisa AR (Architectural Review) iz septembra 2012.
PDF fajl postera je zauzimao previse da bih mogao da okacim.
Stranica koju sam koristil kao primer je iz casopisa ABC+D (Architect, Buillder, Contractor & Developer magazine)
PSD file je prevelik pokusacu da ga poslaljem ispod
Stranica iz RIBA journal-a je sluzila kao inspiracija.
Oba koriscena predloska su iz casopisa Habitus. Prikaz mog svetionika nastao je kombinacijom ova dva predloska.
Clanak preuzet sa Pinterest. PDF file nije mogao stati.
Ugledna stranica je preuzeta iz casopisa AA, broja za maj/jun 2014. godine
Svetionik je sačinjen iz jedinica koje su na modelu predstavljene papirnim origami kockama. U stvarnosti to su rasklopive kocke, od kojih je svaka orijentisana ka različitoj strani sveta i shodno tome daje drukčiji pogled, drukčiju svetlost. Kocke mogu biti potpuno otvorene ili potpuno zatvorene ukoliko u zavisnosti od vremenskih uslova, trenutne svrhe (otvoreni osvetljeni prostor sa velikom terasom ili zatvorena stambena jedinica).
primer iz casopisa architectural forum koji je koristen kao podloga za nastali plakat
Prezentacija svetionika, po uzoru na eVolo magazin Wstern Art 'n' Architecture.
primer iz casopisa - World Architecture Masters (WAM)
Magazin ABC+D
MAJ 2014
nisam radio u autocadu tako da nemam dwg fajl.
Polozak koriscen iz casopisa "the arcitects newspaper"
Kao ugledna stranica je izabrana jedna A4 iz Riba Journal časopisa.
Osnova, presek, izgled, model... SVETIONIK
Zadatak: Predstavljanje svetionika
Primer: Architecture Magazine Spread
Kao primer koristila sam arhitektonski casopis MARK iz 2009 godine.
predložak iz časopisa JA 93
//smanjena je rezolucija svim prilozima kako bi mogli da se postave
U attachmentu je predlozak iz izabranog casopisa, koji je posluzio kao inspiracija za moj koncept. Sto se svetionika tice, on se nalazi u steni, i zamisljeno je da bude izgradjen od betona i stakla.
Prikazan predložak iz časopisa LAM.
Dwg dadoteka je izgubljena.Pdf je preveliki da bi se ocitao.
Ugledni primer preuzet iz casopisa Architect (septebar 2013.)
prilozak uzet iz casopisa arhitekton jun/jul/avgust 2012
Za predlozak je koriceno ukrajinsko izdanje casopisa "Architect" - "Aрхiтектор" iz 2009-e godine.
Zbog ogranicenja attachmenta od 2MB nisam mogla da uploadujem pdf. file,mogu vam poslati na mail.
Zbog ogranicenja attachmenta od 2MB nisam mogla da uploadujem dwg. file,mogu vam poslati na mail.
Rađeno po uzoru na stranicu iz časopisa ArhArt iz 2012. godine, sa dodatnim izmenama
Svetionik je izgradjen od armiranog betona i stakla debljine 4mm. Oblik je dobijen inspiracijom kazaljke na kompasu.
Podlozak iz casopisa Harvard design magazine
Datoteke u pdf-u nije bilo moguce staviti zbog velicine.
format lista je skaliran jer pdf u punoj veličini premašuje dozvoljenu veličinu fajla
Zadatak je uradjen po ugledu na prilozenu stranicu iz casopisa.
pdf ću naknadno postaviti zbog velike veličine fajla
predlozak je uzet iz casopisa eVOLO s'tim sto je 3D prikaz radjen u SketchUP-u i dizajnirano po mom ukusu
Tacan naziv casopisa nisam upamtio, ali sam zato prilozio sliku strane na osnovu koje sam napravio poster
Inspiracija: stranica iz knjige "ANDO complete works" - Philip Jodidio
Prikaz svetionika na osnovu primera iz časopisa "JA" 93. (.dwg fajl sa 3d modelom nije mogao da se učita zbog veličine samog fajla)
svetionik
ugledni primer uzet iz japanskog casopisa (JA)
Koristila sam predložak iz časopisa Architecture record iz maja 2012.
Primer dizajna stranice uzeo sam sa naslovne stranice talijanskog magazina arhitekture The Plan, decembarskog/januarskog broja sezone 2007/2008.
CAAD kolokvijum
Ugledni primer je iz časopisa Architects.Septembar 2013.
Korisceni predlozak je naslovna strana italijanskog casopisa The plan.
Evo ovo su crteyi koje sam napravio za izradu ovog postera.....umesto da crtam osnove posebno uradio sam 3d model i na njemu horiyontalnimm presecima dobijo sto sam zeleo......nisam siguran dali je program sacuvao ove preseke.... dovoljno je ybog proste forme i organizacije odraditi samo jedan presek svetionika........ugledni list je uzet iz casopisa eko kuca....
Po ugledu na naslovnu stranicu casopisa Arhitekton s proleca 2011.
Iz 3d modela napravljenog u autocad-u sam izvlacila sve izglede zadate na radu (model u .dwg formatu)
Stranica časopisa je poslužila kao ideja koja je prilagođena ovom projektu. Pokušala sam da prikažem realan izgled makete i preseke, dok je kontekst i način razrade ideje opisan u tekstu.
(Kvalitet rada je značajno smanjen u pdf formatu kako veličina fajla ne bi prešla 2mb.)
Predlozak je iz casopisa Architect, broj: maj 2014
Zadatak 08 - Osnove,presek,izgled,model / SVETIONIK
Ugledni primer je iz casopisa eVolo Skyscrapers 2.
Podloska je iz casopisa "Architectual record" 2011.
Ugledni casopis: AA (Architecture Australia MAY/JUN 2014)
Svetionik je jednostavnog oblika, ali ima vise slojeva: stakleni sloj, celicni sloj koji stiti od spoljasnjih uticaja i mreza koja stiti od sunca. Prikazane su osnove 4 sprata i 3D model uz fotomontazu.
Postavljen je i primer iz casopisa.
Ugledan primer preuzet iz casopisa EVOLO 2012 (Sky Scraper Competition).
Ugledni casopis:
Detail Green, novembar 2012.
46. strana
Luka Jaćimović 105/2013 - Principi CAAD-a /kolokvijum/
Исечак је из другог броја часописа 303, студената архитектуре на Архитектонском факултету у Сарајеву.
Radjeno po ugledu na stranicu iz casopisa arhitekton
Zadatak uradjen po ugledu na naslovnu stranu casopisa "Arhitect" iz februara 2012
Poster uradjen po ugledu na casopis sa sajta http://www.arhitekton.net/category/home/
Svetionik
Podlozak casopisa eVolo,
jpg file,
pdf file,
korisceni dwg file
Svetionik
Stranica je preuzeta iz casopisa Arhitekton.
Za predložak korišćen je deo iz magazina arhitekton.
(originalni pdf svetionik je bio prevelik pa sam morao da ga smanjim da bi uspeo da postujem I doslo je do smanjenja kvaliteta fila)
Svetionik
Uradjeno je po ugledu na casopis Arcitect, izdanje februar 2012. godine.
casopis leading architecture, pdf fajl ne mogu da ubacim jer mi je preveliki.
Po uzoru na ove primere iz casopisa eVolo.
(u sledecem post-u nalazi se pdf)
zbog velicine fajla, pdf nije stao u prvobitni post, pa cu ga postaviti ovde.
Ugledni primer je preuzet iz casopisa eVolo, za projekat "Polar umbrella".
S obzirom na ogranicenje attachmenta od 2MB, pdf fajl sam morala da uploadujem na megashares
Link za pdf fajl: http://d01.megashares.com/dl/XK5njpy/SARA_VASIC.pdf
ZADATAK 08 _ Osnova, presek, izgled, model...
SVETIONIK
Milanović Mirko 2013/081
Prikazan predložak je iz časospisa Arhitekton (oktobar/novembar 09/Projekti/76)
Projekat svetionika, Aurora, slicno prikazan stranici casopisa eVolo (maj-jun 2014).
prvi put sam uploadovao pogresan pdf. evo pravog .
Predlozak koriscen iz casopisa Arhitekton (dec 2009/jan 2010)
Prezentacija svetionika po ugledu na izabrani casopis.
Stranica iz casopisa International Architecture & Design
Po uzoru lista (desna str.) iz časopisa arhitekton _ februar/mart 2010
Korišćena je stranica časopisa pronađenog na internetu.
Kao primer uzeo sam naslovnu stranicu "Arhitekton"-a
Časopis "Arhitekton",graditelj iluzija, arhitektura i urbaizam, februar/mart 2010.godine, str: 96
Predložak uzet iz časopisa 'Evolo - Skyscrapers of the future' #2
Kao ugledni primer sam koristila stranicu iz magazina Evolo. Pdf fajl sam poslala losijeg kvaliteta jer sam morala da ga kompresujem zbog ogranicenja velicine fajlova. Ne znam da li ce to biti problem
Prezentacija svetionika, po uzoru na eVolo magazin, uz sve priloge.
Pored dve reprezentativne priloga nižeg kvaliteta nalaze se i isti prilozi visokog kvaliteta, kao i korišćeni dwg i pdf fajlovi
Kao predložak koristila sam stranicu iz časopisa the japan architect.
casopis: Arhitekton, str. 6, oktobar-novembar 2009
pored jpg formata (2), u prilozima se nalaze i pdf formati vece rezolucije (2), dwg file-ovi (2) i bitmap image (1) - elemnti lista
Prikazan predložak je iz časopisa JA (Japan Architect).
Izvorne .dwg datoteke za crtež nije moguće postaviti zbog veličine fajla.
Koristeno je vise stranica iz godisnjeg casopisa Abstract ( upotrebljen onaj iz 2008-09) ...
Dwg. fajlovi su zagubljeni, a iskoristeni su psd. fajlovi jer se iz njih radila finalna stampa...
Predložak iz časopisa LAM.
Zbog prevelike memorije, nije mogao da se postavi i .jpg fajl.
* Moj svetionik je pravljen po konceptu splav/svetionik,tj. plutajući objekat. Konstrukcija mu je žičana,i potpuno je otvorenog tipa.
*Kao ideju za prikazivanje mog projekta sam tražila minimalistički plakat, i jedan od takvih primera sam skinula sa sajta www.arhitekon.net
Zadatak 08 - Osnove,presek,izgled,model / SVETIONIK
Ugledan primer sam preuzeo iz casopisa AA (Architecture Australia)
Prikazan predložak iz časopisa Architect ( Izdanje April 2014. str.36)
Svetionik
Poredjenje sa primerom:
Dominantna fotomontaza sa okruzenjem, tehnicki crtezi projekta, tekstualno objasnjenje i osnovni podaci.