Urbanistički sklop

Referentni primeri za fazu: "Urbanistički sklop"

 
Picture of Mirjana Devetakovic
Referentni primeri za fazu: "Urbanistički sklop"
by Mirjana Devetakovic - Saturday, 13 November 2010, 7:15 PM
Group Učesnici u nastavi

U okviru ove teme studenti prave kolekciju primera referentnih za aktuelnu fazu rada. Minimalan broj priloga je 3 za svakog studenta. Priloge struktuirati na sledeći način:

  • Ilustracija
  • Izvor (link, publikacija i sl...)
  • Naziv objekta, lokacija, autor, godina realizacije/projektovanja
  • Propratni tekst (~200 reci, u ovom delu teksta objasniti zbog čega je izabrani primer zanimljiv sa aspekta intervencije na konkretnoj lokaciji)  
Picture of Mirjana Devetakovic
Odgovor: Referentni primeri za fazu: "Urbanistički sklop"
by Mirjana Devetakovic - Saturday, 13 November 2010, 8:21 PM
Group Učesnici u nastavi

Primer:

Naziv ilustracije: Folie Escalier

Izvor: Zvanicna prezentacija La Villette-a, http://www.villette.com/votre-visite/architecture/

Naziv objekta, lokacija, autor, godina realizacije:
Les folies, Parc de la Villette, Paris, arch. Bernard Tschumi, 1986

Propratni tekst: Čumijevo delo poslužilo je kao inspiracija za naše nedavno istraživanje fenomena celularnosti, sa aspekta primenljivosti u arhitekturi i urbanizmu. Kao rezultat tog istraživanja nastao je sledeći rad: Les Folies Cellulaires – An Exploration in Architectural Design, Using Cellular Automata (link), objavljen na konferenciji Generative Art u Milanu (Italija), 2009. godine. Abstrakt: Inspired by Tschumi’s famous realization in the Parc de la Villette, the Authors explore the concept of cellular automata (CA), applied in architectural and urban design. The theoretical approach to the problem of cellular automata considers works of Krawczyk, Coates and other authors proposing various ways of using cellular automata in the design process, particularly in architectural design. The experimental activity is realized by the CA module of the software Fun3D which has been created to support generative processes in architectural design. The CA module of the software allows certain level of redesign of a basically cubic cell and other elements of a CA system, as well as combination of multiple cellular systems. A series of “follies” has been created in a design experiment with senior architecture students. The resulting designs retain some features of Tschumi’s follies (scale, type of context, coloristic approach, spatial interpretation) introducing and examining cellularity as a main creative idea. This paper is part of a continued research activity titled Generic Explorations, within the Faculty of Architecture, University of Belgrade. Referentan teorijski rad: Jacques Derrida: Point de folie — maintenant l’architecture (za Ivicu)


Picture of Ivica Nikolic
Referentni primeri za fazu: "Urbanistički sklop"
by Ivica Nikolic - Thursday, 18 November 2010, 11:19 AM
Group Učesnici u nastavi

Primer:

Naziv ilustracije: Aero-foto Yokohama terminala

Izvor: Zvanicna prezentacijastudija FOA, http://www.f-o-a.net

Naziv objekta, lokacija, autor, godina realizacije:
Yokohama ferry terminal / Yokohama lučki terminal / ; Yokohama-Tokio, Japan; FOA / Foreign Office Architect - Farshid Moussavi i Alejandro Zaera Polo/; 2002.

Na međunarodnom konkursu iz 1994.-te godine, sa više od 600 prispelih radova, prvu nagradu osvaja rad britansko-španskog studija FOA.Za razliku od ostalih radova, naglašeno formalno i oblikovno orijentisanih, koji su temu lučkog terminala u konceptualnom smislu, pored obavezujućih funkcionalnih zahteva, tretirali pre svega kao potencijalni landmark- skulptoralni znak na tokijskoj obali, rad Foa studija predstavlja sintezu svih pretpostavljenih zahteva i elemenata, koja je rezultovala potpuno drugačijim i dotad neviđenim objektom.

Na svakom od nivoa koncipiranja jednog takvog objekta: kontekstualnom / spram okruženja u kome se nalazi/, programskom / u smislu namene i sadržaja koje obuhvata/, konstruktivnom, aspekta korišćenja / dominantno javni karakter objekta/ i konačno oblikovnom, autori prevazilaze pojedinačne okvire koji se mogu pretpostaviti na svakom od tih nivoa, integrišući ih u novu strukturu, hibridnu tipologiju-između javnog prostora, infrastrukturnog i arhitektonskog objekta.


Picture of Ana Jevdjovic
Re: Referentni primeri za fazu: "Urbanistički sklop"
by Ana Jevdjovic - Saturday, 20 November 2010, 11:31 AM
Group 05 - Vukov spomenik - 01
Projekat: Taichung Gateway Park
Lokacija: Taichung, Taiwan, R.O.C.
Autorski tim: Stan Allen Architect, Princeton, N.J.—Stan Allen; Carlos Arnaiz; Benjamin Cadena, Marc McQuade, Rosalyne Shieh, Frank Mahan, Ryan Neiheiser (project team)
Inzenjeri: Arup—Trent Lethco, Susan Lim (traffic)
Klijent: Grad Taichung
Finansije: $95 miliona (prva faza)
Povrsina: oko 300 hektara

Projekat urbanistickog plana za Taichung Gateway Park je deo programa urbane obnove I razvoja Tajvana. Plan je nagradjen I usvojen 2008. godine na internacionalnom konkursu, raspisanog od strane grada Taichunga. Autorski tim Stan Allen Architects je ovim planom dao viziju sire urbane strukture formirane oko linearnog parka povrsine oko 300ha. Lokacija podleze prenameni I rekonstrukciji buduci da je dati prostorni kapacitet u prethodnom periodu bio deo kompleksa aerodroma. Teziste projekta je u formiranju urbanog, a eko-prijateljskog gradskog poteza, na cijim delovima se nalaze vazne programske tacke-pokazatelji urbanizacije jednog grada.

Vrednost projekta koja se identifikuje u ovom resenju, a ujedno i idejnom konceptu Tima 5, je formiranje gradskih centara, fizicke strukture i programa oko otvorenog javnog gradskog prostora – parka, odnosno zelene oaze u izrazeno urbanizovanom okruzenju. Javni prostori tretirani su kao scena socijalne interakcije u sirem ekoloskom okruzenju integrisanom u grad. Akademski koridori, kulturne, stambene i komercijalne cetvrti u odgovarajucoj prostornoj dispoziciji, deo su programa koje plasira i Tim 5 vodjen ovim I drugim sliznim primerima. Projekat je nagradjen Nagradom za progresivnu arhitekturu (Progressive Architecture Award) 2008. godine

Picture of Jelena Zecevic
Re: Referentni primeri za fazu: "Urbanistički sklop"
by Jelena Zecevic - Saturday, 20 November 2010, 2:00 PM
Group 04 - Olimp - 02


Naziv projekta: Riga Masterplan
Lokacija: Riga, Letonija
Autor: Riga Office for Fletcher Priest Architects u saradnji sa Arup i Davis Langdon (UK) i Grupa 93, Ugis Senbergs i MG Architects (Latvia)
Izvor:
www.fletcherpriest.com
http://newmodernarchitecture.blogspot.com/2010/11/riga-masterplan.html


Ovaj plan obuhvata sami centar prestonice Letonije,Rige, sa sedistem vlade, akademskog bloka, stambene i komercijalne funkcije. Ovuhvata infrastrukturnu mrezu, mrezu ulica i otvorene prostore.

Plan urbanog centra je odgovor i na klimatske odlike podrucja, ukljucuje zeleznicku stanicu, javni prevoz, mrezu ulica i trgova. Obuhvata projekte za administrativna sedista, stambeni i poslovni prostor.
Master plan poboljstava povezanost pejzaza, sa novom serijom pesackih staza koje vode od trga Muzeja do nove zeleznicke stanice.
Oblast predvidjena planom ce biti centralna tacka za novu mrezu ulica koje ce uspostaviti jaku vezu sa istorijskim centrom grada. U razradi plana intezivno je radjeno na integraciji nove mreze uilca sa autoputem.

Picture of Jovan Pucarevic
Re: Referentni primeri za fazu: "Urbanistički sklop"
by Jovan Pucarevic - Saturday, 20 November 2010, 7:26 PM
Group 02 - Stari Merkator - 01

Projekat: LINKED HYBRID
Lokacija: Beijing, Kina 2003-2009
Autor: Steven Holl
Investitor: Modern Green Development Co., Ltd. Beijing
Zauzetost: 221,426 kvaratna metra

Projekat je za kompleks prilagođen pešacima i njihovom slobodnom kretanju unutar njega, kao što kaže autor “ otvoreni grad unutar grada “. Posebno je interesantna interakcija unutar javnih prostora koji variraju od komercijalnih, rezidencijanih, edukativnih i rekreativnih sadržaja. Komunikacija je omogućena između objekata toplom vezom, mostovima koji se nalaze od dvanaestog do osamnaestog sprata. Dugo sam razmišljao da li da postavim ovaj primer, a ono što je prevagnulo jeste obraćena pažnja na mikro-urbanizam koji moramo da imao u vidu naručito u ovom stadijumu razrade projekta.

http://www.stevenholl.com/project-detail.php?type=housing&id=58

Picture of Marko Jovanov
Re: Referentni primeri za fazu: "Urbanistički sklop"
by Marko Jovanov - Monday, 22 November 2010, 8:23 PM
Group 02 - Stari Merkator - 01
PROJEKAT: GUILDFORD
LOKACIJA: Surrey, Canada (nije još izveden)
AUTOR: Ines Radović, Vladimir Konjević
IZVOR: Arhitekton (časopis)

Namena projekta je stvaranje pešačke zone sa biciklističkom stazom i usputnim sadržajima. Prostor je intenzivno linearan i ne remeti nameru pešaka da što pre prođe koridor, ali korišćenjem različitih nivoa dinamičnosti staza. U hijerarhiji projekat stavlja pešake iznad kolskog saobraćaja.
Sam opis ovog projekta može se iskopirati na naš. Obraćena je pažnja na čovekovo kretanje, obuzimanje njegove pažnje sadržajima i slobodno kretanje u odnosu na kolski saobraćaj. Pogotovo interenstano smeštanje sadržaja u boxove.
Ovo je jedan od prvih primera za koji sam se "uhvatio" i dalje nisam našao neki koji više "leži" našem konceptu od ovog.

Picture of Ivica Nikolic
Re: Referentni primeri za fazu: "Urbanistički sklop"
by Ivica Nikolic - Sunday, 21 November 2010, 2:11 PM
Group Učesnici u nastavi
Koleginice,
pohvaljujemo vaš odabir.

Kao i kod koleginice Ane, ispostavlja se da primeri koje ste odabrali, način na koji govorite o njima, povratno mogu izuzetno dobro da se kontekstualizuju kako neposredno spram vašeg zadatka, tako i ukupno spram procesa vašeg studiranja-učenja kroz analizu posmatranih primera.
U tom smislu, potencirao bih, ono što je na prošlom vežbanju svim studentima ukazao prof.Arsić, da svaki primer i priloge koji prate odabrani primer dodatno grafički analizirate, i to u smislu najvažnijih idejnih postavki datog rešenja.

Konkretno, u slučaju primera koji vi analizirate, poželjno je da kroz vaše grafičke intervencije na odabranim prilozima jasno označite i objasnite :
- deo grada na koji se odnosi novoprojektovano stanje
- glavne postojeće i novoprojektovane sadržaje koje pominjete / železničku stanicu, administrativni i stambeni blok, šta postoji, a šta je novoprojektovano /
- u kom smislu i na koji način plan ostvaruje pomenute prednosti / "poboljšanje povezanosti gradskog pejzaža" , "novu mrežu ulica" i "povezanost sa istorijskim centrom grada", "integraciju ulica" /
Picture of Ana Jevdjovic
Re: Referentni primeri za fazu: "Urbanistički sklop"
by Ana Jevdjovic - Saturday, 20 November 2010, 3:15 PM
Group 05 - Vukov spomenik - 01
Izvori informacija za primer Taichung Gateway park:
http://www.dezeen.com/2008/01/17/taichung-gateway-park-by-stan-allen-architects/
http://www.architectmagazine.com/design/stan-allen-architect.aspx
http://www.architectmagazine.com/design/stan-allen-architect.aspx
http://www.bustler.net/index.php/description/taichung_gateway_park_international_competition/
Picture of Ivica Nikolic
Re: Referentni primeri za fazu: "Urbanistički sklop"
by Ivica Nikolic - Sunday, 21 November 2010, 1:50 PM
Group Učesnici u nastavi
Koleginice, vaš primer je izuzetno ilustrativan za temu koju i sami obrađujete kroz projekat, i to na više nivoa:
- formiranja novog gradskog centra uz javne povšine
- programske postavke koja treba i može da prati-podrži potencijalni gradski centar
- socijlne dimenzije jednog takvog projekta, odnosno društvenog događaja koji se provocira jednim projektom.

Upravo na ovaj način i vi treba da preispitate vaš projekat, odnosno da "informišete" fizičku strukturu, kako bi mogla da komunicira na svim pomenutim nivoima, dakle razmislite o :
- karakteru gradkog centra koji projektujete, o svim potencijalnim korisnicima, društvenom događaju koji kreirate
/ vodite računa o postojećoj situaciji - univerziteti u neposrednoj blizini i opštem novoprojektovanom kontekstu- stanice i intenziteta kretanja i korisnika koji se očekuju /
- u tom smislu definišite programski okvir / sadržaje koji prate vašu ideju /.

Preporučuje se, kako za vas, tako i za ostale kandidate, da u tom smislu i prema ovim napomenama, definišete projektni zadatak, koji treba detaljnije da objasni vašu osnovnu ideju:
- vrsta sadržaja koje projektujete sa definisanim površinama-m2
- tipologija izgrađenih i otvorenih javnih prostora koji prati-povezuje ove sadržaje
- mrežu kretanja - kolskih, pešačkih, kao i potrebne kapacitete parkiranja i garažiranja
- željene oblikovno-volumetrijske i kompozicione karakteristike sklopa, a u skladu sa kontekstom i ukupnom idejom koju gradite
/ preispitivanje ambijentalnih karakteristika, prostornih akcenata, i sl . /

Pored tekstualnog dela, prema ovim napomenama napisanog projektnog zadatka, očekuje se da sve ovo objasnite i dijagramimima-grafičkim shemama, koje poput prikazanih u primeru koji navodite, i vizuelno ilustruju vašu ideju.

Još jednom, odlično odabran primer, kako u kontekstu teme i zadatka, tako i u smislu predstavljanjai objašnjenja-ilustracije ideje koju projekat želi da uspostavi.


Picture of Marija Nikcevic
Re: Referentni primeri za fazu: "Urbanistički sklop"
by Marija Nikcevic - Saturday, 20 November 2010, 7:53 PM
Group 01 - Trg Republike
Naziv ilustracije: Trg Elefteria

Izvor: Zvanicna prezentacija studija Zahe Hadid, http://www.zaha-hadid.com/masterplans/eleftheria-square

Naziv objekta, lokacija, autor, godina realizacije:
Eleftheria square, Nicosia, Cyprus, projekat od 2005god., jos uvek nije realizovan.

Trg koji se nalazi u samom centru grada je poznat pod nazivom Elefteria, a uključuje vredan arheološki nalaz koji je pod međunarodnom zaštitom. Na trgu postoji tzv. “Venecijanski zid” koji potiče iz 16. veka. Prema rečima arhitekata, dinamično LED osvetljenje će ponovo vratiti lepotu ovom zidu, naročito tokom večernjih sati.
Trg će ponuditi veoma atraktivne prostore, koje smo već navikli videti u radu Zahe Hadid, a reč je o modernim organskim volumetrijama. Ovde će se nalaziti i veliki otvoreni prostor koji će služiti za javna okupljanja. Pored ovoga, planirana je izgradnja malog parka koji će ponuditi intimnost korisnicima, ali i površinu za rekreaciju.

Znacaj intervencije na trgu Elefterija je u cinjenici da ce ona mozda postati katalizator za urbano ujedinjenje cele Nikozije, sintezu 2 potpuno odvojena dela grada.

Picture of Miljana Radovic
Re: Referentni primeri za fazu: "Urbanistički sklop"
by Miljana Radovic - Saturday, 20 November 2010, 8:01 PM
Group 01 - Trg Republike
Naziv: Agora project
Lokacija: Istanbul, Turska
Global Architectural Development, projekat za 2010.


Projekat je baziran na ideji o odrzivom razvoju, uvodjenu zelene oaze u urbano tkivo grada. Iskoriscavanje solarne energije, kisnice dio su zelene strategije koja za cilj ima da nasuprot ubrzanom sirenju grada povrati ravnotezu sa prirodom.

Pored gore navedenog, prostor je osmisljen sa razlicitim tipovima sadrzaja, kojima se lako moze pristupiti (trgovački centar, 14 bioskopa, fitnes centar, restorani, brojni kafići...). Kao referentan primjer uzima se zbog rasporeda sadrzaja kroz nivoe, kombinovane funkcije, javnih povrsina, njihovog odnosa sa okolnom strukturom itd.

Picture of Miljana Radovic
Re: Referentni primeri za fazu: "Urbanistički sklop"
by Miljana Radovic - Saturday, 20 November 2010, 8:11 PM
Group 01 - Trg Republike
izvori:
http://inhabitat.com/2010/10/11/the-agoras-project-creates-a-quiet-urban-escape-in-busy-istanbul/

Picture of Marija Prorocic
Re: Referentni primeri za fazu: "Urbanistički sklop"
by Marija Prorocic - Saturday, 20 November 2010, 8:52 PM
Group 01 - Trg Republike
Lokacija:New York
Naziv objekta:WTC Memorial Pavilion
Autor:Snohetta group, 2007.-2009.
Izvori:
http://wirednewyork.com/forum/showthread.php?t=6298&page=1
http://www.arcspace.com/architects/snoehetta/mmp/mmp.html
http://boardreader.com/thread/WTC_Visitors_Center_Snohetta_Page_22_Wir_1jvnX4uy.html

Ovaj kulturni centar, površine 250.000m2, je nagrađeno rješenje norveške arhitektonske grupe Snohetta, koji je izabran u konkurenciji od 34 kandidata za projektovanje kulturnog kompleksa.
On uključuje Centar za crtanje, centar za posjetioce i Centar za Slobodu, koji je posvećen borbi za svjetsku slobodu.U njegovoj prostornoj organizaciji jasno se definiše odnos javne površine sa samim prostorom objekta. U okviru donjeg nivoa objekta nastavljaju se pješačke zone koje postepeno uvode u objekat.
Pomenuti odnos između objekta i javnih površina se dovodi u vezu sa urbanističkom postavkom Trga Republike.


Picture of Marija Prorocic
Re: Referentni primeri za fazu: "Urbanistički sklop"
by Marija Prorocic - Saturday, 20 November 2010, 9:01 PM
Group 01 - Trg Republike
situacija/presjek/modeli

Picture of Jovana Vasic
Re: Referentni primeri za fazu: "Urbanistički sklop"
by Jovana Vasic - Saturday, 20 November 2010, 10:46 PM
Group 03 - Arena 01
Beijing Dawangjing CBD Concept Master Plan
Beijing, China

Godina završetka: Projekat je u toku
Površina: 40 ha
Autor: SOM.com (Skidmore, Owings i Merrill)

Prostor koji je obuhvaćen master planom nalazi se na oko 11 kilometara od aerodroma u Pekingu (Beijing Capital International Airport). Ovaj okrug javnih parkova, kulturnih mesta i reper solitera postaće nov epicentar Pekinga. Kako bi smanjio emisiju ugljenika i zaštitio prirodne resurse ovaj biro projektuje Centaralni park kao izvor geotermalne energije.
Radeći kao "održivi motor", geotermalni park bi pasivno hladio i grejao mnoge zgrade okruga, i smanjio potrebu za vodom koja je potrebana za rashlađivanje tornjeva.

Prostor je osmišljen za različite vrste sadržaja. Kao referentni primer uzima se zbog uređenja javnih površina i njihovog odnosa sa okolnim objektima. Naime, kvalitet ovog prostora je u bogatstvu zelenih i vodenih površina, denivelacije terena, posebne pažnje koja se pridaje materijalizaciji površine trga i bogatstvu sadržaja.




Picture of Jovana Vasic
Re: Referentni primeri za fazu: "Urbanistički sklop"
by Jovana Vasic - Saturday, 20 November 2010, 10:28 PM
Group 03 - Arena 01
izvor: http://www.som.com/content.cfm/beijing_dawangjing_cbd_concept_master_plan

Picture of Ana Peric
Re: Referentni primeri za fazu: "Urbanistički sklop"
by Ana Peric - Saturday, 20 November 2010, 11:21 PM
Group Učesnici u nastavi

Primer:

Naziv ilustracije: Seoul Masterplan - prva nagrada na konkursu za Yongsan International Business District (Seul, Južna Koreja)

Izvor: http://www.e-architect.co.uk/korea/yongsan_masterplan_seoul.htm

Naziv projekta, lokacija, autor, godina projekta i planirane realizacije:
Seoul Masterplan; Yongsan - Seul, Južna Koreja; Studio Daniel Libeskind; 2009-2024.

Masterplan za Yongsan internacionalni poslovni distrikt Seula je koncipiran kao jedinstvena urbana oaza u okviru gradskog jezgra velike gustine izgrađenosti. Projekat teži urbanom razvoju na bazi kombinovanja naizgled nekompatibilnih vizija u dinamičnu i koherentnu celinu. Naime, ljudi, njihova kreativnost, zajednica, održivost i raznolikost su koncepti na osnovu kojih je kreiran master plan za vibrantni gradski centar Seula. Osnovna ideja za izradu projekta je jednostavna i jasna. Lokacija je podeljena na „ostrva“ koja se međusobno razlikuju po obliku, a koja zajedno stvaraju kompoziciju nalik arhipelagu u urbanom pejzažu. Oko izgrađenih celina je predviđena zelena površina koja ima ulogu „mora“ koje povezuje pomenuta „ostrva“. Na ovaj način se posredno balansiraju dualiteti čija se međusobna zavisnost i povezanost manifestuje u prostoru - istorija i budućnost, tehnologija i priroda, urbano i suburbano, užurbani gradski život i privatno okruženje, intenzivni razvoj grada i održivost.


Picture of katarina taranovic
Re: Referentni primeri za fazu: "Urbanistički sklop"
by katarina taranovic - Sunday, 21 November 2010, 9:22 AM
Group 04 - Olimp

Autor: Xaveer De Geyter

Lokacija: Breda, Holandija

Datum izgradnje: 2001.godina

Površina lokacije: 1.01 ha

Površina prizemnih etaža: 33.420 m2

Izvor primera: ebook Density

Projekat se satoji od pet slobonostojećih objekata koji su međusobno povezani nizom javnih otvorenih prostora I parkinga. Svaki od objekta se otvara ka bašti. Parking je postavljen na koti +1.5 m .

Objekti su pozicionirani tako da imaju nezavisnu orijentaciju u odnosu na susedni objekat. Tako da I pored guste raspoređenosti, objekti ne zaklanjaju jedni druge. Glavni razlozlog ovakve orijentacije je potreba da se svim objektima obezbede dobre vizure, dovoljna insolacija, dostupnost parkingu, dostupnost bašti, ali i transparentnost cele kompozicije. Dispozicija formirana na takav način da je pogled svakog od objekta uokviren drugim objektima. Tri objekta imaju po dva stana na etaži, četvrti ima pet stanova na jednoj etaži, dok je peti namenjena višem standardu stanovanja i ima samo jedan stan na etaži.

Primer je uzet kao referentan prvenstveno zbog svog odnosa sa okolinom. Formiranje javnih prostora i poluzatvorenih bašti se može delimično primeniti na lokaciji Olipm.

Interesantna je i dispozicija parkinga i njihovog rasporeda. Pošto je analizom lokacije Olimp zaključeno da nema dovoljno parking mesta, mogli bi se formirati blokovi koji kao uzor koriste način rešavanja parkinga sa ovog primera.

Varijebilnost rešenja u osnovi se može uzeti ako referentna za lokaciju Olimp.


Picture of katarina taranovic
Re: Referentni primeri za fazu: "Urbanistički sklop"
by katarina taranovic - Sunday, 21 November 2010, 9:23 AM
Group 04 - Olimp
Osnove tipskih etaža

Picture of katarina taranovic
Re: Referentni primeri za fazu: "Urbanistički sklop"
by katarina taranovic - Sunday, 21 November 2010, 9:25 AM
Group 04 - Olimp
Situacija

Picture of Djordje Jovanovic
Re: Referentni primeri za fazu: "Urbanistički sklop"
by Djordje Jovanovic - Sunday, 21 November 2010, 11:20 AM
Group 04 - Olimp

Autori projekta: OMA; naziv projekta: BALTIC PEARL; lokacija: Rusija, Sankt Petesburg; godina:2005.g.

Predlog koji je OMA osmislila za ovu lokaciju se sastoji od dve trake. Na kraju svake od traka i na mestu njihovog ukrštanja nalaze se specijalni programski elementi, tzv. „attractor“. Ostatak prostora sačinjen je od različitih stambenih tipologija (¾), koje su grupisane u neke vrste klastera. Različiti preseci kroz ovu lokaciju pokazuju različite načine korišćenja zemljišta. Gustina stanovanja u trakama je veća, dok je gustina stanovanja u ostatku bloka manja.

Elementi su pozicionirani iznad predefinisanog generalnog rasporeda glavnih puteva I infrastructure.

Stambene četvrti se sastoje od serija klastera koji zatvaraju poluprivatne prostore, koji se nalaze u sastavu kolektivnog stanovanja. Ovakva dispozicija objekata i njima pripadajućih javnih prostora formira i prostor sa izraženim osećajem pripadnosti zajednici.

Javni prostori su povezani serijom pešačkih staza.

Na lokaciju u neposrednoj okolini stanice Olimp, mogu se primeniti neki od principa forniranja prostora koji i maju dominantno pešački karakter.

Takođe je interesantan i primenljiv princip formiranja prostora koji imaju određene dominantne pravce, pošto je u konceptu grupe koja radi na prostoru stanice Olimp formiranje pravaca ka Zvezdarskoj šumi i ka samom rekreativnom centru Olimp.

izvor:http://www.oma.eu/index.php?option=com_projects&view=project&id=526&Itemid=10


Picture of Jelena Zecevic
Re: Referentni primeri za fazu: "Urbanistički sklop"
by Jelena Zecevic - Sunday, 21 November 2010, 11:28 AM
Group 04 - Olimp - 02

Dodala bih jos jedan primer.

Naziv projekta: Heping Residential Development
Autor: Perkins+Will
Izvor: http://www.perkinswill.com/
http://landscapeandurbanism.blogspot.com/2008/02/green-ribbon-design-heping-park.html

Lokacija: Tianjin, China

Projekat obuhvata plan naselja,sa novim vidovima viseporodicnog stanovanja .Objekti ce naglasiti veci kvalitet zivota kroz intergraciju javnih zelenih povrsina, parkova i stambeni jedinica.

Dovoljna kolicina zelenih povrsina je postignuta postavljanjem dva nivoa garaza ispod glavnog parka.

Dodatna pogodnost stanovnicima ovog bloka pruzena je kroz tri poviljona sa razlicitim sadrzajima. Prvi sa fitness centrom,salama za vezbanje, bazenima i spa prostorima. Drugi paviljon sa obrzovnim i zabavnim sadrzajima za decu, a treci sa restoranima i kafe jedinicama.

Picture of Jelena Zecevic
Re: Referentni primeri za fazu: "Urbanistički sklop"
by Jelena Zecevic - Sunday, 21 November 2010, 11:29 AM
Group 04 - Olimp - 02
Resenje parking prostora.

Picture of Aleksandar Ilic
Re: Referentni primeri za fazu: "Urbanistički sklop"
by Aleksandar Ilic - Sunday, 21 November 2010, 12:36 PM
Group 04 - Olimp

Naziv projekta: Freya Propertie s estate in Hirsteduester; autori: BIG architects; lokacija: Albertslund, Danska; tip projekta:urbanistička studija;

Projekat predviđa koncept gustog stanovanja. U posmatranoj zoni postoji veliki broj različitih varijanti atrijumskih kuća. Mreža zelenih „oaza“ formira tkivo koje povezuje celo područje. Tkivo sadrži staze za pešake, biciklističke staze, i prostor za rekreaciju ljubimaca. U okviru kompleksa se nalaze i prostori u kojima mogu da se održavaju različite vrste predavanja i javnih događaja. Drugi nivo mreže kanala i jezeraca, koji služe kao ne-mehanički biološki sistem za čišćenje sve otpadne vode. Svaka od pojedinačnih parcela se može dalje unapređivati i formirati održivu sredinu.

Iako projekat predviđa jednoporodične objekte, način na koji su objekti integrisani u zajednicu se može upotrebiti i na lokaciji oko buduće metro stanice Olimp.

Pošto je lokacija Olimp u neposrednoj blizini velikih rekreativnih kompleksa kao što je sam rekreativni centar i Zvezdarska šuma, od velikog je značaja da se sistem zelenih površina i održivih naselja proširi i na okolne blokove. U tom smislu se mogu preuzeti neki elementi ovog projekta posebno oni koji predviđaju formiranje javnih prostora koji su pristupačni svim korisnicima.

izvor:http://www.big.dk/projects/fre/fre.html


Picture of Anđela Đorović
Re: Referentni primeri za fazu: "Urbanistički sklop"
by Anđela Đorović - Sunday, 21 November 2010, 2:13 PM
Group 05 - Vukov spomenik - 01
Projekat: Campus and Scientific-Tehnological Park,
Lokacija: Gvadalahara, Spanija

Autorski tim: Amann - Canovas - Maruri Arquitectos
(Atxu Amann, Andres Canovas, Nicolas Maruri) http://www.amann-canovas-maruri.es/proyectos.html

Status: idejno resenje
Naziv (sifra) projekta: fk24me24pr

Izvor: casopis Future, broj 18, godina 2009, str. 64-65

Idejni projekat Kampusa i naucno - tehnoloskog parka u prvi plan izlazi sa svojom kljucnom recju: prilagodljivost. Kampus, koji projektantski tim predlaze je skup razlicitih prostora koji se prilagodjavaju razlicitim klimatskim uslovima, a takodje, nude jedinstvenu i prepoznatljivu sliku. Modularna, tehnoloska zgrada u svom okviru sadrzi brojne, razlicite programe i oblike, uz veliku medjusobnu fleksibilnost.

Ono na cemu nas tim (tim 5)insistira u svom idejnom resenju je javan, otvoren gradski prostor, u okviru koga se formiraju sadrzaji - fleksibilni, prilagodljivi i dostupni sirem krugu korisnika i njihovim potrebama.

Vrednost projekta koju je nas tim prepoznao, kako u prilozenom projektu, tako i svom idejnom konceptu, je formiranje javnog prostora, koji se tretira kao referentna tacka, teziste oko koga se uspotavljaju i organizuju sadrzaji, socijalna interakcija u eko-okruzenju integrisanom u sire gradsko tkivo. Takodje, odredjeni sadrzaji (akademske i kulturne jedinice) odgovaraju segmentu programa cijim se organizovanjem Tim 5 bavi na zadatom poligonu.

Picture of Ana Raicevic
Re: Referentni primeri za fazu: "Urbanistički sklop"
by Ana Raicevic - Sunday, 21 November 2010, 2:04 PM
Group 04 - Olimp - 02
ThyssenKrupp Elevator Architecture AWARD 2007
Odluka žirija u konkursu za revitalizaciju prostora železničke stanice, 2007. godine u Granadi:

Pet projekata je ušlo u najuži izbor, pobednički projekat desete ThyssenKrupp Elevator Architecture AWARD izabran je na bazi ispunjenih aspekata. Žiri je smatrao da je ovaj predlog i najkonkretnije i najgeneralnije uhvatio srž problema urbanog planiranja. Predlog je obuhvatio koncept Granade i njenog okruženja i integrisao je objekte u skladu sa njihovim kontekstom.
Fokusirao se na mnoštvo različitih nivoa prostornih interakcija i organizacija, određujući fizičke granice analiziranog područja i efikasno koordiniranje njegovih funkcija, kao npr. nagnuta baštenska područja, botanička bašta, pozicija zone oko Camino de Ronda i sportski objekti i itd. sa železničkom stanicom.

Picture of Ana Raicevic
Re: Referentni primeri za fazu: "Urbanistički sklop"
by Ana Raicevic - Sunday, 21 November 2010, 2:08 PM
Group 04 - Olimp - 02
-Sajt arhitektonskog biroa koji je osvojio prvo mesto: http://www.ma-lo.eu/

-Sajt na kome se mogu videti ostali radovi koji su bili u užem izboru: http://www.thyssenkrupp-elevator-architecture.com/proyectos_07.aspx

Picture of Ana Raicevic
Re: Referentni primeri za fazu: "Urbanistički sklop"
by Ana Raicevic - Sunday, 21 November 2010, 2:27 PM
Group 04 - Olimp - 02
Prilog sa fotografijama makete i prikazima rendera.

Picture of Dragana Simeunovic
Re: Referentni primeri za fazu: "Urbanistički sklop"
by Dragana Simeunovic - Sunday, 21 November 2010, 2:53 PM
Group 03 - Arena 01

Projekat: SLUSSEN
Izvor: http://dudye.com/big-turn-slussen-inside-out

Klijent: STOCKHOLM STAD
Površina: 85.000 M2
Lokacija: STOCKHOLM, Sweden

Arhitektonski biro: BIG
Glavni projektant: Bjarke Ingels
Vođa projekta: Niels Lund Petersen
Projektni tim: Jan Magasanik, Daniel Sundlin, Marc Jay, Johan Cool, David Marek, Ole Schrøder, Roberto Rosales Salazar, Maria Mavrikou, Kamil Szoltysek, Ondrej Tichy.

Dinamični trodimenzionalni urbani proctor na više nivoa oblikovan putanjama automobila, tramvaja i autobusa. Kontinualno kretanje i radijusi kretanja automobila uslovili su blagu krivolinijsku morfologiju u inače pravougaonoj matrici Skandinavskig grada. Projektanti su transformisali ovu jedinstvenu trodimenzionalnu formu tako da se prilagodi ne automobilima već pešacima. Proširili su postojeću obalu kako bi posetiocima omogućili kontakt sa vodom. Povećavajući proporciju pešačkig saobraćaja u odnosu na automobilski povećavaju kvalitet ovog javnog prostora. Dalja oblikovna razrada uslovljena je tokovima kretanja pešaka.
Za dalju razradu projekta našeg tima zanimljivo je rešavanje javnog prostora velike površine uvođenjem više nivoa kao i kontakt sa vodenom površinom.


Picture of Milica Jovanovic
Re: Referentni primeri za fazu: "Urbanistički sklop"
by Milica Jovanovic - Sunday, 21 November 2010, 5:53 PM
Group 02 - Stari Merkator - 01
Naziv ilustracije: Boston fusion
izvor:http://www.archdaily.com/90356/boston-fusion-bay-arch/
Boston Fusion/Bay Arch/designed 2010/ by Alison Furuto
Urbanističko i arhitektonsko idejno rešenje dato kao primer za deo sadržaja u ulici Goce Delčeve, tačnije na kraju ulice za prostor između dve škole. Ova jedinstvena struktura će se nalaziti blizu luke u Bostonu. Projekat formira i deo planova kojima su predviđeni zeleni prostori u gradu. Zanimljivo je to da su sadržaji u komplexu različiti i da na krovu postoje razne pasarele koje su ozelenjene kao i sam krov. U kompleksu postoje i privatni stanovi sa velikim baštama, gde je koncept bio da u jednom izgrađenom gradskom jezgru, čovek u svom stanu i svojoj terasi ima mali deo prirode.

Picture of Maša Ciganović
Re: Referentni primeri za fazu: "Urbanistički sklop"
by Maša Ciganović - Sunday, 21 November 2010, 8:05 PM
Group 04 - Olimp - 02
Urban Transformation Project for KARTAL REGION of Istanbul, Turkey
Zaha Hadid Architects; designed 2007.
http://www.zaha-hadid.com/masterplans/kartal-pendik-masterplan
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=569079
http://www.arcspace.com/architects/hadid/kartal_pendik/kp.html

Projekat je smešten u delu napuštenih industrijskih lokacija u Istanbulu, gde je isplaniran novi centar grada. Kao sadržaji predviđeni su poslovni centri, stambeni objekti, objekti kulture, prostori za razonodu, marina i turistički hoteli.
Potez se nalazi na ušću nekoliko važnih infrastrukturnih veza, pa je planiranje počelo povezivanjem osnovne infrastrukture sa urbanističkim kontekstom okruženja. Integracija bočnih veza sa glavnom uzdužnom osom stvorila je meku mrežu koja formira osnovni okvir za projekat. Razvoj se nastavlja podizanjem mreže u nekim delovima do visine tornjeva i spuštanjem gradskog tkiva do parkova i otvorenih prostora. U nastavku se formira dinamičan urbani sklop koji generiše različite tipologije objekata i na taj način dolazi do suptilne gradacije i transformacije sa jednog dela lokacije na drugi.
Primer je uzet kao referentan zbog načina na koji je početna ideja infrastrukturnog povezivanja formirala novo gradsko tkivo. Takav način umrežavanja i oblikovanja prostora može biti primenljiv i na lokacijama manjih razmera, a karakterističan pad terena i okruženje lokacije olimp, ovakav organski sklop mogu činiti još zanimljivijim.

Picture of Maša Ciganović
Re: Referentni primeri za fazu: "Urbanistički sklop"
by Maša Ciganović - Sunday, 21 November 2010, 8:20 PM
Group 04 - Olimp - 02
SYNAPSIEDLUNG
Architects: Lapo Ruffi, Vanessa Giandonati, Antonio Monaci, Lorenzo Santini
Location: Montreux, Switzerland
designed 2009.

http://www.archdaily.com/88706/synapsiedlung-lra/

Cilj projekta bio je kreiranje atraktivnih gustina i urbanog centraliteta uz integraciju sa okolnim krajolikom. Formirane su multifunkcionalne sredine po ugledu na principe projektovanja i urbanog planiranja dvadesetog veka.
Sistem objekata je napravljen tako da oni imaju neku vrstu dijaloga između sebe, ali istovremeno komuniciraju i sa zanimljivim pejzažom. Tako su se kreirali rasuti sistemi javnih prostora podeljeni stanovanjem. Oni su tako sinapsi života, gde izraz sinapsi označava kontinuiranu komunikaciju između delova u jednom sistemu.
Pošto je lokacija Olimp u najvećem delu predviđena za stanovanje, ovakav vid tipologije objekata i istovremenog razmišljanja o javnim prostorima između njih predstavlja jedan od referentnih primera.

Picture of Maša Ciganović
Re: Referentni primeri za fazu: "Urbanistički sklop"
by Maša Ciganović - Sunday, 21 November 2010, 8:37 PM
Group 04 - Olimp - 02
SUSTAINABLE FLOW (Competition Entry)
Peddle Thorp Architects and Sustainable Built Enviroments
Location: St Leonards, Sydney, Australia
designed 2009.

http://www.archdaily.com/88017/sustainable-flow-proposition-2065-competition-entry-peddle-thorp-architects-and-sustainable-built-environments/

Prikazani primer je još jedan interesantan vid upotrebe različitih programa na jednoj zajedničkoj lokaciji. Ovde se javljaju stambeni, komercijalni, maloprodajni, javni i rekreativni sadržaji povezani u jednu celinu. Unutar celine oformljeni su različiti pravci pešačkih i biciklističkih staza čime su uspostavljene različite mogućnosti kretanja i omogućena fluidnost pokreta. Zgrade su dizajnirane po nekim principima održivog razvoja i takvim projektovanjem i planiranjem javnih površina i sadržaja, čitav potez je postao održiv i energetski efikasan.
Ovakav primer projektovanja primenljiv je i na lokaciji Olimp, na potezu između dve stanice (Olimp - Kluz), gde je neophodna veća raznovrsnost sadržaja i dobra organizacija unutrašnjih prostora blokova.

Picture of Maša Ciganović
Re: Referentni primeri za fazu: "Urbanistički sklop"
by Maša Ciganović - Sunday, 21 November 2010, 8:50 PM
Group 04 - Olimp - 02
RED ROCKS
Építész Stúdió
Location: Budapest, Hungary
designed 2008.

http://www.archdaily.com/86242/red-rocks-epitesz-studio/

Lokacija projekta je na jugu Budimpešte, uz Dunav i njime je predviđen novi stambeni prostor na mestu industrijske zone iz vremena komunizma. Projekat daje rešenje za formiranje vazdušastog kompleksa stambenih zgrada uz maksimalno očuvanje zelenih površina, s tim da se proizvede veliki broj stanova, sa potrebnim parking prostorom. Parkiranje je osmišljeno tako da ne postoje podzemni nivoi, već je na nivou ulice, dok zeleno uzvišenje i dalje prekriva ceo teren. Stanovanje je oblikovano u kule koje kao da su izrasle iz trave i korak po korak se pružaju ka nebu.
Rešenje stanovanja i parkiranja i velika posvećenost pažnje zelenilu predstavlja jedan od interesantnijih primera mogućnosti planiranja prostora u okolini stanice Olimp.

Picture of marija lukic
Re: Referentni primeri za fazu: "Urbanistički sklop"
by marija lukic - Sunday, 21 November 2010, 8:59 PM
Group 03 - Arena -02

Kartal Pendik Masterplan

Lokacija: Istanbul, Turska, 2006.

Autor: Zaha Hadid, Patrik Schumacher, Bozana Komljenovic

Investitor: opstina u Istanbulu

Povrsina: 555ha (6 000 000 )

Kartal Pendik masterplanom napustene industrijske zone razvijaju se u novi centar Istanbula. Lokacija se nalazi na uscu nekoliko vaznih infrastrukturnih veza, ukljucujuci i glavni autoput koji povezuje Istanbul sa Evropom i Azijom. Integracija bocnih veza sa glavnom uzduznom osom stvara meku mrezu koja formira osnovni okvir za projekat. Razlicite tipologije odgovaraju na razlicite zahteve svakog dela lokacije. Stvara se nova arhitektonska mreza geometrijskih oblika. Kartal Pendik masterplan je dinamican sistem koji generise prilagodljiv okvir za urbane forme, balansiranje potrebe za prepoznatljivim i novo okruzenje sa pazljivom integracijom novog grada u postojece stanje.

Polozaj, denivelacije, centralno postavljen “vodeni trg” ka kome su usmereni objekti cine vezu izmedju datog primera i nase lokacije (blok 26, stanica Arena).


Picture of marija lukic
Re: Referentni primeri za fazu: "Urbanistički sklop"
by marija lukic - Sunday, 21 November 2010, 9:04 PM
Group 03 - Arena -02

Kartal Pendik


Picture of marija lukic
Re: Referentni primeri za fazu: "Urbanistički sklop"
by marija lukic - Sunday, 21 November 2010, 9:04 PM
Group 03 - Arena -02

Kartal Pendik


Picture of Biljana Blecic
Re: Referentni primeri za fazu: "Urbanistički sklop"
by Biljana Blecic - Sunday, 21 November 2010, 9:20 PM
Group 03 - Arena -02

CAIRO EXPO CITY

Lokacija: Kairo

Investitor: GOIEF (General Organization of International Exhibitions and Fairs)

Autor: Zaha Hadid

Povrsina: 450.000 m ² (sajamske hale, konferencijski centar I povrsine mesovite namene)

Neobicni oblici Cairo Expo City-a su bili inspirisani topografijom doline Nila. Kako izlozbeni prostori zahtevaju najveci stepen fleksibilnosti, zeleli smo da strukturu Cairo Expo City-a povezemo sa okolnim egipatskim pejzazom. Za Cairo Expo City radilo se na tome da se dobije ta nespojivost i fluidnost u urbanom arhitektonskom konceptu. Sekundarne saobracajnice su usmerene ka glavnoj saobracajnici pravca sever-jug, kako bi se olaksao saobracaj publike tokom dogadjaja.

Denivelacije, efekat vode i kule koje naglasavaju ulaz u blok cine vezu ovog projekta sa projektom koji mi, tim 3, razradjujemo za blok 26 na Novom Beogradu.


Picture of nevena milosevic
Re: Referentni primeri za fazu: "Urbanistički sklop"
by nevena milosevic - Sunday, 21 November 2010, 9:49 PM
Group 02 - Stari Merkator - 01
fs.jpg

Picture of jelena jolovic
Re: Referentni primeri za fazu: "Urbanistički sklop"
by jelena jolovic - Sunday, 21 November 2010, 9:38 PM
Group 02 - Stari Merkator - 01

Tekst:

Odabrani primer ilustruje urbanističko- kompoziciono rešenje Central parka u Britanskoj prestonici, projektovan za potrebe predstojećih Olimpijskih igara 2012. godine. Sam program je u najvećoj meri sportsko rekreativni, što je bio i zahtev naručioca projekta. Sportske hale i dvorane se povezuju međusobno i sa drugim sadržajima kao što su hotel, konferencijska sala, ugostiteljski objekti i drugi objekti komercijalnog tipa, sve prožeto međusobno i duboko utkano u urbano okruženje, obilato zelenilom. Na taj način se formira urbana matrica koja se prirodno uklapa u postojeći sklop, gde je zastupljeno stanovanje u velikom procentu. Primetna je velika izgrađenost matrice koja je u velikoj meri planirana, što predstavlja direktnu vezu
ovog prostora sa prostorom oko STAROG MERKATORA.
 Neosporna veza ovog projekta sa našim konceptom je i sama ideja o povezivanju sličnih i manje sličnih sadržaja, ‚‚mostovima‚‚ što predstavlja fizičku vezu, a sam čini novi arhitektonski motiv u okruženju, ali se ovi sadržaji povezuju i psihološki, na taj način što se slični alati (zelenilo, voda...) koriste u artikulisanju samih objekata, ali i njihovih veza.
 Ova pojava da se elementi povezuju pojavljivanjem na više mesta, stvara pojavu sličnu onoj koju u virtuelnom svetu poznajemo kao ‚‚link'', pa smo taj pojam i iskoristili za naziv naše povezujuće strukture.


Picture of Ognjen Grbovic
Re: Referentni primeri za fazu: "Urbanistički sklop"
by Ognjen Grbovic - Tuesday, 23 November 2010, 3:11 PM
Group 05 - Vukov spomenik - 01

Projekat: Stanica Napulj
Arhitektonski tim: Benedetta Taglibue, Miralles Tagliabue EMBT
Inzenjerski tim: MC2. Julio Martínez Calzón
Datum: januar 2005.
Klijent: La Metropolitana di Napoli

2004. godinhe grad Napulj raspisuje konkurs za novu stanicu medjugradske zeleznice. Nova podzemna stanica sa svojom podzemnom vezom sa gradom transformise nadzemnu povrsinu u kompleksnu topografiju sa komunikacijama na vise nivoa. Sto se tice nekog makro nivoa, stvara se jedna sasvim nova slika dela grada, sa drugacijom fizickom strukturom i vecim javnim prostorima.

Relevantnost ovog projekta za projekat tima 5 se ogleda u samom cilju intervencija. Ovakvim, radikalnim intervencijama u jednom homogenom okruzenju stvara se prepoznatljiv i raznovrstan javni prostor koji omogucava bolju percepciju samog prostora. Takodje, novo ustanovljenim linijama kretanja na vise nivoa potvrdjuje se sama rec vodilj tima 5: inTERRAct

Izvor:
http://www.mirallestagliabue.com/index.asp


Picture of Vladan Cvetkovic
Re: Referentni primeri za fazu: "Urbanistički sklop"
by Vladan Cvetkovic - Sunday, 28 November 2010, 11:30 PM
Group 02 - Stari Merkator - 01
projekat: Expocenter
lokacija: Moskva
autor: Zaha Hadid Architects
godina izrade: 2007
Expo centar u Moskvi predstavlja kompleks koji se sastoji iz izložbenih prostora, visoke kule za stanovanje i hotela. Razlog izgradnje ovog kompleksa je postojanje Meðunarodnog biznis centra (MIBC) u blizini lokacije, koji je najveća investicija i projekat u Rusiji. Expo centar treba da bude u funkciji MIBC, pa se stoga u njemu nalaze konferencijske sale, hotel, auditorijumi...Veliki horizontalni prostor se koristi kao izložbeni prostor i u njemu su smeštene konferencijske sale. Taj prostor je izdignut sa nivoa trotoara na gornji nivo kako bi stvorio otvoreni natkriveni prostor ispod kojeg je omogućena komunikacija i cirkulisanje ljudi. Zamisao je da se u ovom objektu održavaju izložbe i konferencije za najvišu klasu, pa stoga se tu nalaze 3 auditorijuma različite veličine kao i velika hala sa 1500 mesta. Rezidencijalna kula predstavlja visoki, vertikalni volumen i u njegovom prizemlju se nalazi predvorje koje služi kao mesto za velika okupljanja ljudi i ulaz u rezidencijalnu kulu i hotel. Jedna kula je rezidencijalnog karaktera, a druga je kombinacija hotela i stanovanja, tako što se zauzima površinu prvih 26 spratova, a preostali spreatovi su namenjeni stanovanju.

Picture of Bojana Mijuskovic
Re: Referentni primeri za fazu: "Urbanistički sklop"
by Bojana Mijuskovic - Monday, 22 November 2010, 2:57 AM
Group 03 - Arena -02
naziv ilustracije: WEST KOWLOON CULTURAL DISTRICT
lokacija: Kowloon, Hong Kong
program: 726,000m2 , 40% kuturnog sadržaja i 60% stanovanje i poslovno-komercijalan sadržaj
projekat: OMA
Kulturna oblast u Hong Kongu, predstavlja veoma dobro urbanističko rešenje na kome je jasno prikazana organizacija programskog sadržaja. Na strani gde je voda formirana je oblast namenjena kulturi, objekti su manje spratnosti u odnosu na drugi poslovni deo, izgrađena struktura je razuđena i prostor je otvoren i pregledan. Kao sponu poslovnog u kulturnog dela čini prostrana denivelisana zelena površina. Gledajući u globalu čitavu oblast, ova zelena površina uspostavlja balans i predstavlja veoma dobru komunikaciju između druga dva dela. Sa suprotne strane je oblast namenjena poslovno-komercijalnom karakteru. U ovom delu su objekti visoki i volumetrijski medjusobno veoma slični. Za razliku od druge strane urbana struktura je ovde zgusnuta i veoma izgrađena.
link:http://www.oma.eu/index.php?option=com_projects&view=portal&id=1187&Itemid=10


Picture of Bojana Mijuskovic
Re: Referentni primeri za fazu: "Urbanistički sklop"
by Bojana Mijuskovic - Monday, 22 November 2010, 2:58 AM
Group 03 - Arena -02
jos jedan prikaz

Picture of Ana Virijevic
Re: Referentni primeri za fazu: "Urbanistički sklop"
by Ana Virijevic - Monday, 22 November 2010, 5:35 PM
Group 03 - Arena 01
Primer:
Naziv ilustracije: Masterplan Post Terminal grounds Vejle
Izvor: Zvanična prezentacija studija C.F.Moller, http://www.cfmoller.com/
Naziv objekta, lokacija, autor, godina realizacije: Post Terminal, Vejle, C.F.Moller Architects, 2009

Urbana transformacija bivšeg poštanskog terminala u centralnom delu Vejle obezbeđuje nove mešovite sadržaje: kulturne, poslovne i stambene prostore. Cilj ovog projekta je da se stvori jedinstveni arhitektonski, ali programski raznovrsni i fleksibilni urbani segmenti. Dizajn izvire iz dve osnovne karakteristike Vejle: brdovite topografije i gustog tkiva urbanog centra grada. Raspored linkova u postojaćoj infrastrukturi uslovljava na vezu između pejzaža i urbanog bloka. Ravni krovori, terase, mostovi i nebo naglašavaju osećaje u gustoj morfologiji. Orjentacijom zgrada i karakterom javnog prostora stvaraju se tri različita ambijenta. Projektanti su rukovođeni pravcem pružanja sunčeve svetlosti i toplote, kao i senčenja i hlađenja u severnom delu bloka postavili poslovne sadržaje, dok su na jugu locirane stambene jedinice. Na području se nalazi nekoliko zgrada od istorijskog značaja koje su aktivno integrisane u nove sadržaje.

Picture of jelena stambolic
Re: Referentni primeri za fazu: "Urbanistički sklop"
by jelena stambolic - Sunday, 19 December 2010, 9:04 PM
 
The Rolex Learning Centre, SANAA, Switzerland

Ova impresivna betonska povrsina delo je cuvene arhitektonske grupe SANAA, koju cine Kazujo Sejima i Ruye Nishizavwa. Krajnje neobicna forma produkt je zelje za stvaranjem idealnog prostora namenjenog iskljucivo jednoj grupi ljudi, a to su studenti. Iako je objekat u osnovi geometrizovan, krivine, granice izmedju punog i praznog, tlo po kome se krece definisu unutrasnji prostor ovog objekta i daju mu potpuno organski izgled.Rad  ove grupe se takodje istice i po istrazivanju odnosa izmedju organskih formi u arhitekturi i zivota.

Picture of jelena stambolic
Re: Referentni primeri za fazu: "Urbanistički sklop"
by jelena stambolic - Sunday, 19 December 2010, 9:06 PM
 
The Rolex Learning Centre, SANAA