Културно-пословни центар са становањем на Црвеном крсту поред БДП-а



„Оригиналност није важна. Једино што је важно јесте аутентичност.“

Били Чајлдиш


Предмет задатка је израда архитектонско-урбанистичког пројекта за блок поред Београдског драмског позоришта оивичен улицама Милешевска, Бојанска (бивша Мата Видаковића) и Даничарева. За овај простор постоји важећи план детаљне регулације са подлогама, као и материјал са архитектонског конкурса за партер испред позоришта.
Учинило ми се згодно да наслов задатка буде Београдско... пошто је локација поред БДП-а. Размишљам да први део задатка буде истраживачко-анкетног типа, тако да студенти сами осмисле садржаје и карактер објекта на платоу испред БДП, дефинишући објекат који би био аутентичан „београдски“. Приступ стамбеним садржајима, такође би могао да пође од традиције „београдског стана“, са питањима преиспитивања или редефиниције „београдског“ становања у будућности... Чини ми се да је ово „београдски“ довољно широко да може да буде било шта, али опет могућност да се размишља о аутентичности архитектуре, контексту времена и места, односа према традицији града, савремености или комерцијализације јавног простора у Београду! На овај начин, задатак би имао флексибилнији део програма и онај строго дефинисан урбанистичким условима и програмом становања.
Мислим да би било добро да уз сам програм и изводе из поменутог плана, дамо и неки мали ридер... са изводима текстова из литературе или семинарских радова на тему „београдског стана“ или Београда (дух места)... ако има неко предлог, нека ми пошаље!
Програм у складу са планом детаљне регулације укључује:
- садржаје културе, пословања и комерцијалних садржаја (анкетно – студенти сами праве програм у складу са својим концептом) – сегмент блока КЦ, спратност П+3
- пословно стамбене објекте – сегмент Б1 и Б6, спратност П+4+Пк до П+5
Подела на ове целине и спратност преузета је из урбанистичког плана, сматрам да је логична и примерена, али у зависности од студија може бити и преиспитана, па да се нпр. решава цео предметни простор као једна локација уз поштовање постојеће парцелације или не.

План рада:

1. аналитичко-концептуална фаза
- анализа примера из литературе (2 примера од којих је бар један стамбене намене)
- анализа локације и програма, талон макета 1:500
- дијаграмски концепт целог блока (програмски и просторно) 1:1000 / слободна раз.
- концептуална макета 1:500
КОЛОКВИЈУМ #1 (20п)

2. архитектонско урбанистички пројекат блока
- ситуација 1:1000
- основе, пресеци, изгледи, макета 1:500
КОЛОКВИЈУМ #2 (20п)

3. карактеристичан стамбени склоп (објекат)
- основе, пресеци, изгледи 1:100
- карактеристични станови 1:50

РАД У ТОКУ СЕМЕСТРА (10п)
ИСПИТ (50п / елаборат 40, усмена одбрана 10)
Poslednja izmena: utorak, 3. januar 2012, 20:53