CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a

 
CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
sreda, 21. juli 2010, 15:34

CAAD

U prvom zadatku na kursu "Principi CAAD-a" studenti daju svoje viđenje uloge kompjutera u arhitekturi. Navode svoje dosadašnje poznavanje relevantnog softvera i to ilustruju jednom slikom veličine 150/150 piksela.

Slika Ivan Djordjevic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Ivan Djordjevic - nedelja, 21. februar 2010, 15:32
 
Moje misljenje je da pomocu kompjutera i programa koje nam on pruza, mozemo jasnije da prikazemo svoju zamisao i ideju. Dodavanjem nove trece dimenzije menja se konvencionalan nacin crtanja i otvara se novi spektar mogucnosti lakse komunikacije izmedju arhitekte i drugih.
Moje dosadasnje poznavanje softvera je zanemarljivo, ali istrazivanjem u preporucenom programu za ovaj predmet Voxel3D, sam napravio model Beogradske Arene. Nadam se da sam ispunio zadatak, posto nisam najsigurniji da sam razumeo u potpunosti zadatak.

Slika Mirjana Devetakovic
Odgovor: Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Mirjana Devetakovic - nedelja, 21. februar 2010, 17:08
 

Izvinite sto sam izbrisala vas post... Ako se vec bavite VOXEL 3D-om pokusajte da napravite maaaaaalo bolji model... :) (primer u prilogu, studentski rad)

VOXEL 3D primer

Slika Ivan Djordjevic
Re: Odgovor: Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Ivan Djordjevic - ponedeljak, 22. februar 2010, 22:44
 
Evo jos jednog modela, u ovaj sam ulozio vise truda, ali imam jos mnogo da vezbam :)

Slika Petar Opacic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Petar Opacic - petak, 12. mart 2010, 20:24
 
Sto se tice kompijutera-moglo bi da se kaze mnogo toga...ukratko: cinjenica je da, u svrsi nase struke, kompijuteri olaksavaju mnogostruko procese projektovanja. Ne bih mnogo velicao kompijutere, jer najbitnija jeste ideja i ono sto nosimo unutar sebe, a kompijuteru mozemo biti zahvalni na tome sto nam omogucava da isto to sprovedemo u delo, da materijalizujemo nesto sto postoji u nasoj glavi kao nemateijalno i samo kao vizija...Stoga, mnogo je bitno kompijuter kao pojam i kategoriju informaticke ere staviti u funkciju coveka. Covek ne sme biti rob kompijutera i njegovih softvera (naravno, o ovome kada govorim-govorim o sustini...jer u suprotnom, covek je vec postao zavistan od informatike u mnogim oblastima zivota zbog takvog nametnutog nacina zivljenja i napredovanja...itd....Da ne zvucim previse kriticki :)) naravno da kompijuter igra bitnu ulogu u mnogim procesima prirodnjackih nauka..Jer samo kada bi uporedili nacin projektovanja i sprovodjenja mnogih zamisli, recimo nekih 30-ih, 50-ih i 70-ih godina i savremeni nacin funkcionisanja- neosporno sve nade i glad za napretkom polazemo u napredak informaticke revolucije, odnosno, u nasem slucaju kompijutera...Istina je da komformizam iskorenjuje biolosku sustinu coveka, ali treba postaviti negde granicu.Iako su drustvene (knjizevnost, slikanje, muzika, vajanje, filosofija.....) i prirodne (matematika, astrologija, fizika, hemija, informatika...) medjusobno povezane i isprepletene oblasti, mislim da treba ipak postaviti negde granicu i zagovarati tezu po kojoj se komformizam kao negativna pojava ne sme ispreciti ispred cinjenica da su nam kompijuteri ustedeli vreme, ustedeli trud, nervni sistem, olaksali kompleksne procese, pojednostavili mnoge sisteme i na taj nacin svojim sredjenim utvrdjenim sistemom f-onisanja doprineli napretku covecanstva-a sve u cilju poboljsanja kvaliteta ljudskog zivota i otrivanja "uvek nedokucivih" istina...(OVO SVE IMA OPRAVDANJE SAMO AKO INFORMATIKU STAVLJAM U POZITIVAN KONTEKST, a i za nas coveculjke luksuz je da mislimo drugacije:)))) )
Slika TATJANA REBIC
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la TATJANA REBIC - nedelja, 21. februar 2010, 18:01
 

sto se tice upotrebe kompjutera,smatram da je to gotovo od neprocenjive vrednosti kako u arhitekturi kako i u drugim strukama koje se bave bilo kakvom vrstom projektovanja.koristila sam autocad u srednjoj skoli i omogucavao mi je da sa velikom brzinom zavrsavam projekte i pravim izmene u istim.sa stanovista brzine i preciznosti mislim da je besmisleno porediti ucinak racunara sa mogucnostima olovke i papira.na slici koju sam okacila je model moje nadstresnice koju sam radila za kurs prostor i oblik,proslog semestra.


Slika Tamara Miladinovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Tamara Miladinovic - nedelja, 21. februar 2010, 21:23
 
Sa slicnim prograima se nisam sretala pre studiranja.
Nesto malo sa autoCADom ali izkljucivo u ravni, ne 3d.

Primer je iz google sketch up-a, radjen za vizuelna istrazivanja u prvom semestru.





Slika Hristina Tošić
Odgovor: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Hristina Tošić - ponedeljak, 22. februar 2010, 00:34
 
e..ovako..
ja se do studija nisam susretala sa ovakvim programima, jer mi tad nisu bili potrebni..
a za sad su mi bili najpotrebniji na vizuelnim istrazivanjima, pa sam 3d modele pravila u Google SketchUp-u..(i moj primer je radjen u tom programu-deo modela nadogradnje iz prvog semestra)

a kompjuteri u arhitekturi su zaista ubrzali i olaksali rad, mada smo mi ta 'elektronska' generacija pa tesko da cemo moci i da radimo na neki drugi nacin..nece biti vise lenjira i olovke:)

Slika Miljan Okuka
Odgovor: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Miljan Okuka - ponedeljak, 22. februar 2010, 05:37
 

rendcopy.jpgrendecopy.jpg

Ovo su modeli napravljeni kao prilozi za plakat iz vizuelnih komunikacija na temu nadogradnje u prvom semestru.

Što se tiče kompjutera ,jasno je da su oni u velikoj mjeri olakšali posao arhitekte u fizičkom smislu,što je svakako doprinijelo rasterećenju u oblasti kreativnog rada,samim tim što je sada moguće isprobati mnogo različitih ideja kroz gotovo realistične 3D modele i odlučiti se za najbolju opciju.Takođe,mogućnosti prezentacije konačne verzije projekta uz upotrebu kompjutera su ogromne,čak se i makete izrađuju kompjuterski.Crtež i skica su jedini dio procesa koji je najlakše raditi ručno,ali vjerovatno postoji neki plug-in za Photoshop koji i to pokriva.Moje znanje u ovoj oblasti je dosta slabo,ali nadam se da ću kroz ove kurseve i samostalan rad dostići neki pristojan nivo.Do sad sam radio isključivo u Google Sketchup-u,ali nedavno sam počeo i sa radom u Rhinoceros-u.

Slika Ljupka Kucinar
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Ljupka Kucinar - ponedeljak, 22. februar 2010, 14:55
 
Mislim da se svi slazu da je uloga kompujtera u arhitekturi od veoma velikog znacaja. Spomenucu samo dve, po meni najkorisnije stvari koje nam kompjuteri olaksavaju, a to su brza i laksa modifikacija projekta i neuporedivo bolja prezentacija istog.
Na prilozenoj fotografiji su osnova i izgled projekta plaze iz kursa 'prostor i oblik' radjeni u Auto Cad-u i 3D prikaz radjen u Google Sketch Up-u.

Slika Aleksandra Jankovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Aleksandra Jankovic - ponedeljak, 22. februar 2010, 18:50
 
Kompjuter i arhitektonski programi zaista čoveku olakšavaju i ubrzavaju rad, pružaju sigurnu preciznost. Omogućavaju nam da lako i brzo prikažemo našu ideju i u različitim varijantama. Danas kompjuter jeste ključan u većini struka zbog svoje multifunkcionalnosti, ne samo u arhitekturi. Na neki način može se reći i da nam komjuter svojim prednostima ''obavlja pola posla''. Ja se nisam susretala pre sa ovim programima, tako da još uvek nisam imala prilike da ih savladam. Nešto malo sam naučila u Google sketchup-u i odatle potiče moj dati primer.

Slika Dusica Maksimovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Dusica Maksimovic - ponedeljak, 22. februar 2010, 19:32
 
Kao i na svim ostalim zivotnim poljima,kompjuteri su pojednostavili i promijenili pristup i u oblasti arhitekture.Prije svega posao je fizicki olaksan,vreme za odradjivanje jednako teskog posla upola smanjeno,pa je tako arhitekti ostavljeno vise vremena za kreativni,tj stvaralacki rad.Takodje,olaksan je pristup brojnim podacima i literaturi koja je u ovoj profesiji neophodna.
Kompjuterski programi prigodni za koriscenje u ovom poslu zamijenili su olovku i papir,a jednostavno skladistenje podataka u kompjuterskim memorijama,smanjilo je prostor potreban za cuvanje brojnih planova i projekata velikih formata....
Sto se mog iskustva rada u ovim programima tice,ono je do upisa na ovaj fakultet bilo veoma skromno...Medjutim,sve veca potreba za njihovom upotrebom,natjerala je i mene da naucim nesto o njima...Na prilozenoj slici nalaze se slike osnova Robie House,,teme koju sam branila na predmetu O arhitekturi u prvom semestru,nacrtane u Auto Cad-u....

Slika Dejan Todorović
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Dejan Todorović - ponedeljak, 22. februar 2010, 22:27
 
sa programima iz oblasti CAAD-a prvi put sam se sreo na pocetku priprema za prijemni, iz ciste radoznalosti.
sada se trudim da ih savladam sto bolje jer mnogo olaksavaju posao.
za sada koristim SketchUp i trudim se da naucim AutoCad.
Primer je model nadstresnice radjen u SketchUp-u, sa V-Ray renderom, za kurs vizuelna istrazivanja.

Slika Sanja Beric
Odgovor: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Sanja Beric - ponedeljak, 22. februar 2010, 22:58
 
Uloga kompjutera je da kroz programe koji se u njemu nalaze omogući korisniku mnogo šire polje mogućnosti... Velika prednost jeste pravljenje 3d modela, koji znatno mogu olakšati komunikaciju na liniji arhitekta-investitor. A još veća vrlina je znatna ušteda vremena...
Na žalost, moje poznavanje programa za 3D modelovanje je jako skromno i i dalje se uglavnom svodi na istraživanje mogućnosti, te će prilog koji ja dajem biti na temu istraživanja primene boja i različitih oblika u SketchUp-u.



Slika Jovana Radovic
Odgovor: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Jovana Radovic - utorak, 23. februar 2010, 20:24
 
Uloga racunara u arhitekturi je da olaksa rad, prikazivanje neke ideje ili izrade projekata ili crteza... Omogucava sirok spektar mogucnosti i omogucava znatnu ustedu vremena... Greske se lakse ispravljaju nego na papiru :)
Ja nemam mnogo iskustva sa programima ovog tipa... Malo sam radila u Google SketchUp-u i nesto malo u 3D Max-u

Slika Ljubica Marinković
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Ljubica Marinković - utorak, 23. februar 2010, 20:22
 
Sa programima ove vrste se nisam sretala do prvog kolokvijuma iz kursa vizuelna istraživanja u prvom semestru :) Tada sam se upoznala sa SketchUp - om i za sada vladam samo njime. :)

Svakako, kompjuteri su u mnogo čemu olakšali tehnički deo posla svakog arhitekte, pomogli mu da brže svoju zamisao pretvori projekat i da to učini realnijim, opipljivijim. Ali ja sam ipak pristalica tradicionalnog načina izražavanja arhitekte, crtanja. :)

Slika Dunja Zdinjak
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Dunja Zdinjak - utorak, 23. februar 2010, 21:59
 
Moje mišljenje povodom korišćenja ovakvih računarskih programa je, naravno, ono koje ih podržava. Ne treba govoriti o lakšem putu do dolaska cilja i rešenja, uštedi vremena,...
Do sada sam radila samo u "Google Sketch Up" programu, a na slici je predstavljen jedan od radova koje sam radila u okviru kursa "Vizuelna istraživanja".

Slika Andjela Nikolic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Andjela Nikolic - sreda, 24. februar 2010, 15:33
 
Moje najiskrenije misljenje je da racunar nikada nece moci da zameni rucno crtanje... Jasno je da ono ozivi projekat u potpunosti, ali nema te emocije i energije koju crtez uradjen olovkom nosi... Ne volim sto zivim u kompjuterizovanom dobu, a eto, odabrala sam posao u kome cu dosta zavisiti od racunara... Sve u svemu, sto se tice navedenih programa, poznati su mi svi, ali se jedino snalazim u Auto CAD-u, gde su i uradjeni ovi modeli...



caad1copy.jpg
Slika Marija Radovanovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Marija Radovanovic - sreda, 24. februar 2010, 15:37
 

Uloga kompjutera u arhitekturi je od velikog znacaja: kako zbog brzine rada i ustede vremena, sto je jako bitno za danasnjeg arhitektu (svi ti rokovismile), tako i zbog preciznosti i jasnosti prikaza 3D modela projekta. To nam omogucava veliki broj programa koji nam je na raspolaganju. Takodje, podaci se lakse skladiste... ovaj 3D model sam radila u SketchUp-u, a osnove u AutoCAD-u.


DuleX
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Dusan Cvetkovic - sreda, 24. februar 2010, 16:48
 
U prvom zadatku na kursu "Principi CAAD-a" studenti daju svoje viđenje uloge kompjutera u arhitekturi. Navode svoje dosadašnje poznavanje relevantnog softvera i to ilustruju jednom slikom veličine 150/150 piksela.

Moze se reci da su kompjuteri 21. veku sastavni deo naseg zivota, drustva i sveta. Arhitektura je bila naporan i zamarajuci posao pre pojave kopjutera i prvih kopjuterskih crtackih programa. Danas, kompjuterski programi stede vreme, novac, a ujedno pomazu pri realizaciji i prikaazu nase ideje nekog projekta.
Sto se tice softvera, znam da radim u SketchUp-u, AutoCAD-u, Photoshop-u, V-ray render-u, a na letos planiram da naucim i 3DMax i Mayu.

Model nadogradnje radjen u SketchUp-u i V-ray renderu.
prvidomaci23.jpg
Slika Marija Josifovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Marija Josifovic - sreda, 24. februar 2010, 16:40
 
Ja sam se do sada bavila najvise photoshopom sto se tice kompjuterskih pomagala, a Autocaad i google sketchup sam bukvalno samo zagrebala,tako da nemam skoro nikakvo iskustvo sa njima,ali zato sam radila 3d modele u 3D max-u, i ovo su neki mojih od rendera...nadam se da ovi primeri odgovaraju.

2-2.png

2-2.png
ya
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Ivan Dimitrijevic - sreda, 24. februar 2010, 17:05
 

Ja do sada nisam imao priliku da se susrecem sa grafickim programima koji se odnose na pravljenje modela, objekata, automobila.... Jedino cime dobro baratam jeste Autocad..i u tom programu bih mogao svasta da napravim.. Sad planiram da krenem sa proucavanjem drugih programa koji ce mi pomoci da ono sto imam u imaginaciji prenesem na papir... Ovo sto sam prilozio je osnova prizemlja objekta,radjena u Acad-u...                                                                                           Kao i vecina kolega mislim da uloga racunara ima strahovitu ulogu (a kako i ne bi kada danas imamo opciju line, koja moze da zameni sve lenjire i olovke).. Ponekad mi bude krivo zbog toga,sto se sve to manifestuje na ustrb arhitektonskog procesa grafickog razmisljanja! Ali, ja tu ne mogu nista promeniti, i zbog toga cu stremiti ka usavrsavanju aktuelnih programa koji ce mi pomoci da jednog dana budem dobar arhitekta... Upravo pocevsi od ovog kursa....     :)


Slika Ana Popovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Ana Popovic - sreda, 24. februar 2010, 17:12
 
Upotreba kompjutera umnogome moze da ubrza rad i ona povecava mogucnosti prezentacije rada dok jos nije izveden. Ja nisam imala prilike mnogo da se bavim ovim programima, tako da nemam mnogo iskustva u njima. Radila sam malo u Google Sketch up-u, u kome sam uradila i model nadogradnje za vizuelna istrazivanja.

Slika Nina Zdravkovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Nina Zdravkovic - sreda, 24. februar 2010, 18:17
 

Mislim da je uloga racunara u zivotu i radu jednog arhitekte ogromna, kako zbog brzine obavljanja svih projekata, tako i zbog mogucnosti radjanja veceg broja ideja i inovacija. Pocela sam da koristim ovakvu vrstu programa na kursu vizuelna istrazivanja i do sada sam koristila corel draw i corel photo paint, ali cu se ubrzo snalaziti i u drugim softverima.


Slika Mirjana Cekanovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Mirjana Cekanovic - sreda, 24. februar 2010, 18:37
 
Smatram da je potrebno znanje programa da bi moglo da se radi i stvara. Uz odgovarajuce programe mozemo napraviti sta god zelimo, i proveriti na laksi nacin.
Pre upisa na fakultet znala sam da radim u Photoshop-u i Acad-u, a trenutno ucim sketch up.
Ovo je primer iz Acad-a

Slika Mashan Petrovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Mashan Petrovic - sreda, 24. februar 2010, 18:46
 

U danasnje vreme prema mom misljenju, neprocenjivu prednost u okviru arhitekture, a i mnogih drugih okruzenja, ima rad na racunaru, u odnosu na staromodni pristup olovkom i gumicom, u brojnim aspektima, a pre svega u pogedu ustede dragocenog vremena, i atomske preciznosti. Do sad sam od caad programa, savladao autocad, i koristio ga za razlicite svrhe, a 3d modele sam radio samo u sketchup-u, ali sam nedavno poceo da istrazujem rhinoceros, u kome sam zapoceo i sl. model, jedne od hala beogradskog sajma, koji nije zavrsen...


Slika Tanja Radovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Tanja Radovic - sreda, 24. februar 2010, 19:52
 
Sto se tehnickih programa tice, koristim photoshop, corel draw i auto cad. Smatram da su oni, kao i archicad, 3d max i mnogi drugi slicni, neophodni arhitekuri, olaksavaju projektovanje i ubrzavaju rad. Zbog toga vec sledece nedelje zapocinjem sa kursom kako bih sto pre naucila da koristim 3d max. Za sad sto se 3d programa tice znam samo onaj najprostiji SketchUp i evo jednog priloga koji je uradjen pomocu SketchUp Make Buildings

Slika bojana jerkovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la bojana jerkovic - sreda, 24. februar 2010, 20:19
 
mislim da je danas projektovanje gotovo nemoguce bez upotrebe racunara i odgovarajucih programa. pre fakulteta se nisam puno susretala ni sa 2d ni sa 3d programima iz prostog razloga sto se u toku gimnazije nikad nisam ni bavila nicim za sta bi mi oni sluzili. prilazem jedan od 3d modela iz programa skechup koji sam upotrebila na posteru iz matemtike u arhitekturi 1 :-)

Slika Nina Lukić
Odgovor: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Nina Lukić - sreda, 24. februar 2010, 20:25
 
Racunarsko projektovanje me privlači zbog efikasnosti i brzine. Kao početniku, interesantna mi je igra renderima koji uveliko mogu uticati na kvalitet prezentacije projekta. Nažalost, za sada je moje poznavanje CAAD programa zanemarljivo. Planiram da se angažujem u narednom periodu. :D

Slika Nina Lukić
Odgovor: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Nina Lukić - ponedeljak, 31. maj 2010, 03:52
 
update

Slika Viktorija Nikolic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Viktorija Nikolic - sreda, 24. februar 2010, 20:47
 
Nemam mnogo iskustva u radu sa ovim programima, jer se do pocetka studiranja nisam sretala sa njima. Na kursu vizuelna istrazivanja, uglavnom sam koristila Adobe Photoshop i Corel Photopaint, a u nekim radovima i AutoCAD i Google SketchUp.

Na slici je prikazan model zidova (sto je bila jedna od tema na kursu vizuelna istrazivanja), radjen u SketchUp-u, a osnova i presjek u AutoCAD-u....


90279661.jpg

Slika Sanja Milinkovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Sanja Milinkovic - sreda, 24. februar 2010, 21:28
 
Prvi program koji sam savladala od početka studiranja je Photoshop, nakon čega je došao AutoCAD, a za 3D modele, polako, ali sigurno upoznajem 3DS Max. Poznavanje programa je preko potrebno, a u odnosu na slobodnoručno crtanje pravi spas su tri tastera Ctrl+Alt+Z, pa za mene rad na kompjuterima predstavlja pravo olakšanje, brzo je i efikasno... dok imam inspiraciju.
Na slici je 3D model skloništa radjen u Max-u za ispit iz vizuelnih istraživanja.


Slika Miljana Petrovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Miljana Petrovic - sreda, 24. februar 2010, 21:29
 
Zdravo svima.
Kao i vecina svojih kolega, smatram da je upotreba kompjutera u velikoj meri osavremenila i olaksala posao arhitekata. Neogranicene mogucnosti u pogledu ispoljavanja kreativnosti, preciznost,usteda vremena , samo su neki od prednosti rada na kompjuteru u odnosu na slobodnorucno crtanja i projektovanje. Moje poznavanje ovih softvera je poprilicno slabasno ali se trudim da ga unapredim.
Fotografija koju sam postavila je moj model nadogradnje radjen u archiCAD-u 12 smile


Slika tijana jovanovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la tijana jovanovic - sreda, 24. februar 2010, 22:36
 

U navedenim programima pre pocetka studija nisam radila, nesto sasvim malo, jer nisam ni imala potrebu da ih koristim... ozbiljnije sam se bavila njima na predmetu vizuelna istrazivanja...i slazem se da je njihovom upotrebom posao dosta olaksan...:-)

mata1y.jpg     

 mata21.jpg

Slika Ana Zoric
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Ana Zoric - sreda, 24. februar 2010, 23:09
 

 Pre pocetka studija nisam koristila programe za 3D modeliranje, ali sam se sa tim upoznala radeci na kursu prostora i oblika i vizuelnih istrazivanja, koristeci za pocetak google sketch up. Sto se tice znacaja kompjutera u arhitekturi, jasno je da njihovo koriscenje velikom merom olaksava i ubrzava proces projektovanja, ali takodje i osmisljavanja i realizacije ideja arhitekata... njihovo koriscenje pruza jako puno mogucnosti.

                                                           copy2ofnn.jpg

Slika Jovana Krstic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Jovana Krstic - sreda, 24. februar 2010, 23:35
 

Kompjuterski programi koji se koriste u oblasti inženjerstva i projektovanja, ne samo da ubrzavaju i olakšavaju rad, već daju mogućnost veoma preciznog i realnog sagledavanja projekta pre njegove izgradnje. Modeli 3D koje možemo da napravimo u programima za modelovanje lako mogu da se dorađuju, preoblikuju, a da se ne crtaju iz više puta kao sto bi bilo neophodno kada bi se projektovalo na klasičan način. Osim sto su neophodni kao vid alata,programi imaju ulogu u prezentovanju arhitektonskih rešenja široj javnosti zbog svoje vizuelne atraktivnosti. 

Do sada sam radila u AutoCad-u i Max-u. Nadam se da cu proširiti svoje znanje na ovom kursu. Dajem primer modela svoje nadogradnje koju sam uradila za plakat iz kursa Vizuelna istraživanja. 


Slika Jovana Milojevic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Jovana Milojevic - četvrtak, 25. februar 2010, 03:59
 
Velika pomoc,psihicka i fizicka,usteda vremena,energije,efikasnost,brzina.Razumljivo.Logicno i realno.Medjutim,druge,tada,ambicije mi nisu razvijale svest o tome tako da,sto se tice iskustva malo mogu reci..
Pocela sam sa AutoCad-om,Photoshopom i FUN3D-om..
Dajem primer plakata nadstresnice koji je radjen u AutoCad-u.




Slika rastko mazic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la rastko mazic - četvrtak, 25. februar 2010, 12:18
 
Praksu imam sa AutoCadom i Photoshopom,valjda je dovoljno za sad...mozda bi bilo lepo da su nam na faxu malo vise vremena izdvojili za crtacke programe,a ne samo da nam traze gotove radove kao da smo svi graficki dizajneri..u prilogu je jedan od modela koji sam ranije uradio kao vezbu

Slika Branka Cirkovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Branka Cirkovic - četvrtak, 25. februar 2010, 12:39
 
Mislim da se svi mi slazemo u tome da je racunar i poznavanje odredjenih programa za cratnje i graficku obradu projekta neophodno za skolovanje na nasem fakultetu, a jednoga dana i u izradi nasih profesionalnih projekata. Ja, na zalost za sada poznajem rad samo u Photoshop-u i Sketch up-u, ali mislim da je stvarno vreme da pocnem sa CAAD-om, 3D Max-om, koji bi mi svakako olaksali rad i skratili vreme potoseno u izradi projekta.

Slika Branka Cirkovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Branka Cirkovic - četvrtak, 25. februar 2010, 12:40
 

Maketa nadogradnje, radjena u prvom semestru u Google sketch up-u.


Slika Aleksandra Djordjevic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Aleksandra Djordjevic - četvrtak, 25. februar 2010, 13:56
 
  Smatram da se kombinovanjem razlicitih programa stvarno puno moze postici. Preciznost, ekonomicnost, izgled i brzina izrade modela su samo neke od prednosti. Medjutim, programi se cesto ne koriste na pravi nacin. Tako, svi pokusavaju da lice na Frank Gehry-a pa se za 2 minuta moze izlomiti neki kubus i eto projekta?! Sa druge strane, jednostavni programi poput sketch up-a imaju malo komandi, pa se za nadstresnicu (rad na predmetu : prostor i oblik) uz puno razmisljanja treba utrositi i dosta vremena da bi se dobio ovakav krajnji rezultat.
Svi programi omogucavaju relativno lako modeliranje klasicnih zgrada, ali prednost pojedinih svakako lezi u mogucnosti ulaska u prostor sto sa maketama nije bilo moguce. O znacaju AutoCad-a i ne treba govoriti, jer se uz malo znanja iz konstrukcija veoma lako moze nacrtati prikazana osnova stana u kome zivim. Ima puno mogucnosti samo ih treba pametno koristiti.


Slika marina stankovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la marina stankovic - četvrtak, 25. februar 2010, 14:37
 
moje misljenje je da znanje sto vise programa koji se mogu primeniti u ovoj profesili itekako poboljsava ne samo kvalitet prezentacije projekta vec i znatno stedi vreme arhitekte. takodje zbog ustede vremena arhitekta moze vise eksperimentisati i naci najbolje resenje, manje se zamarajuci tehnickim pitanjima crteza a vise se baveci samim objektom.

Slika marina stankovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la marina stankovic - četvrtak, 25. februar 2010, 16:07
 

da, i zaboravila sam da napisem da je moj primer maketa nadogradnje za predmet prostor i oblik, radjen je u autocadu i 3dmaxu

Slika Milica Sekulic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Milica Sekulic - četvrtak, 25. februar 2010, 14:46
 
poznavanje ovih programa nam samo moze pomoci u sto boljoj i efikasnijoj realizaciji projekata.jer to znaci manje ulozenog vremena a boli kvalitet projekta.moje poznavanje i nije preterano veliko,ali ce vremenom biti bolje.na slici je prikazano jedno moje igranje u autocad-u koje je potom preslo u 3dmax zbog materijalizacije.

Slika Jelena Radosavljevic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Jelena Radosavljevic - četvrtak, 25. februar 2010, 15:12
 

Sam pronalazak i dostupnost grafickih programa,omogucava nam brze razvijanje ideja i olaksicu u arhitektonskom projektovanju. Sto se tice poznavanja programa,radila sam u autocad-u ali samo 2D,i u google sketchup-u ,a i prilog ce biti model nadogradnje,makete sa poslednjeg kolokvijuma u 1.semestru....radjen u google sketchup-u...


:)
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Jovana Bugarski - četvrtak, 25. februar 2010, 14:58
 
Prilozena slika predstavlja 'Nadogradnju', rad u Sketch Up-u, radjen na kursu Vizuelna istazivanja u prethodnom semestru.
Moje znanje po pitanju programa za 3D modelliranje nije veliko, jer pre dolaska na fakultet nisam radila ni u jednom od njih, tako da mi predstoji dug period rada i upoznavanja sa njima.
Rad na racunaru je svakako arhitektama doneo preciznost, brzinu, lakse zamisljanje izgleda samog objekta, kao i sagledavanje unutrasnjeg prostora sto u tradicionalnom arhitektonskom crtanju nije bilo moguce. Medjutim, brzina rada na racunaru ima i svoju manu: danas je neophodno pracenje svih inovacija u informatickom svetu, stalno usavrsavanje i brzo razmisljanje...

Slika Milica Sinzar
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Milica Sinzar - četvrtak, 25. februar 2010, 15:16
 
Uloga kompjutera u arhitekturi je od velike vaznosti. Kombinovanjem razlicitih programa moze se mnogo toga postici. U ovoj profesili oni poboljsavaju ne samo kvalitet prezentacije projekta vec i znatno stede vreme arhitekte Kompjuterski programi pomazu pri realizaciji i prezentaciji neke nase ideje. Ovo je primer radjen za kurs vizuelna istrazivanja u prvom semestru. smile

Slika tamara miletic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la tamara miletic - četvrtak, 25. februar 2010, 15:17
 
jedan od razloga zbog kojih su kompjuteri izuzetno znacajni u savremenoj arhitekturi je taj sto ljudi poput frenka gerija da bi mogli da realizuju svoje slozene arhitektonske projekte potrebno je da koriste specijalne programe koji mogu da izvrse tacne proracune kako bi izdimenzionisali njihive zgrade tako da one budu stabilne u stvarnosti.
a pored toga, razni programi za 3d modelovanje su korisni da bi se prikazali konacni izgledi nekog nerealizovanog projekta.

nisam imala priliku da koristim nijedan od ovakvih programa ranije, zato su primeri koje sam sad napravila jednostavni i nadam se da nece biti zamerki zbog toga... jedan sam uradila u sketchupu a drugi je u autocadu

Slika Milica Pavlovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Milica Pavlovic - četvrtak, 25. februar 2010, 15:26
 

   Mislim da je poznavanje rada na racunaru u danasnje vreme od posebnog znacaja za sve oblasti, a za arhitekturu neophodno jer omogucuje sto realniji prikaz nasih ideja…  Ovaj model radjen je u  Google SketchUp-u   i obradjen u Photo Shop-u…


Slika Sonja Tomic
Odgovor: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Sonja Tomic - četvrtak, 25. februar 2010, 15:43
 

Smatram da ovi programi u mnogome olaksavaju posao arhitektama. Zamenjuju olovku i papir i pojednostavljuju  i skracuju ceo proces projektovanja. Verujem da omogucavaju da sama arhitektura napreduje sve vise, postaje kompleksnija, pruzaju velike mogucnosti u projektovanju koje bi pre upotrebe kompjutera bile skoro nezamislive.

Programi sa kojima vec dugo radim su Photoshop i SketchUp. Znam ponesto i u ArchiCad-u.

Veoma me zanimaju caad programi i zelela bih da naucim sto je vise moguce.

Primer je jedan od modela zidova za kurs vizuelna istrazivanja. Radjen je u SketchUp-u sa V-Ray renderom.


Slika Jelena Despotovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Jelena Despotovic - četvrtak, 25. februar 2010, 16:01
 
Sto se tice kompjutera,oni u velikoj meri olaksavaju posao arhitekte,u svakom smislu,sto je svakako doprinelo rasterecenju u oblasti kreativnog rada samim tim je moguce isprobati mnostvo ideja kroz realisticne 3D modele,i opredeliti se za najbolji.Na neki nacin se moze reci da nam kompjuter obavlja 'pola posla'.Do sada se nisam sretala sa photoshopom i autocadom,jer mi nisu bili potrebni,za sada su mi bili najpotrebniji na vizuelnim istrazivanjima,i sve veca potreba za ovim programima,me je terala da naucim nesto o njima.smile

Rad koji cu predstaviti je radjen u Autocadu kao osnova sklonista.


Slika Dusmanovic Ana
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Dusmanovic Ana - četvrtak, 25. februar 2010, 15:57
 

Poznavanje programa u arhitekturi je od velikog značaja,jer je efikasnije,lakše,brže.

Do sad se nisam puno susretala sa takvim programima,od kojih sam samo u Google SketchUp koristila,i imam želju da što pre naučim više big grin...

Priloženi model je rađen za kolokvijum nadogradnje iz vizuelnih istraživanja.

6

Slika Dusmanovic Ana
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Dusmanovic Ana - četvrtak, 4. mart 2010, 18:30
 
2ih2d8o.jpg
:):):)
Odgovor: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Aleksandra Marković - četvrtak, 25. februar 2010, 15:54
 

Sto se tice kompjutera smatram da su dosta olaksali rad u svim oblastima zivota i rada, a narocito u arhitekturi... Ubrzavaju proces rada, olaksavaju ga, a i rezultati su uglavnom bolji...smešak

Pre upisa na fakultet nisam koristila ove programe, ali trudim se da naucim...  U prilogu je moja sobica smešak radjena u AutoCaadu...


:):):)
Odgovor: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Aleksandra Marković - četvrtak, 25. februar 2010, 15:55
 

smešak


Slika Nevena Jevtovic
Odgovor: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Nevena Jevtovic - četvrtak, 25. februar 2010, 16:04
 
Upotreba računara na našem fakultetu je neophodna.
Već od prvog dana od nas se očekuje mogućnost rada i poznavanje mnogih programa. Ono što svaki profesor ili asistent govori, jeste da je crtež jedino i možda najbolje sredstvo za predstavljanje našeg rada. U početku sumnjičavi, verujem da smo na kraju prvog semestra svi uvereni u to.
Predmet koji ja zahtevao ovakva znanja, bila su vizuelna istraživanja.
Ilustracije koje sam okačila, segmenti su mog rada iz tog predmeta. Rađeni su u AutoCad-u. Pored ovog programa, radim i u Photoshop-u, SkatchUp-u, a uskoro ću svoje znanje proširiti i u oblasti Rhino-a.

avatar
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Jovana Bucevac - četvrtak, 25. februar 2010, 16:05
 
Upotrebu racunara u domenu arhitekture mozemo uporediti sa jednom vrstom revolucije, jer imamo jedan totalno nov koncept prilaska arhitektonskim problemima i njihovim resenjima. Racunar nam umnogome pomaze pri izradi kako idejnih tako i prakticnih i vise-dimenzionalnih projekata, sve to brzinom koja daleko premasuje ljudske sposobnosti. Takodje nam se otvara sirok spektar novih mogucnosti pri kao i nakon izrade samog projekta, te krajnji produkt mozemo sagledati iz vise uglova, dimenzija, te mozemo vrsiti razne modifikacije na istom.

Moj primer je radjen u Autocad-u i sa tim programom sam se susretala tokom srednje skole. Na slici je prikazan flat shaded i 3d wireframe model jedne crkve.

avatar
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Jovana Bucevac - četvrtak, 4. mart 2010, 19:56
 
...

Slika Milica Andjelic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Milica Andjelic - četvrtak, 25. februar 2010, 16:26
 
Rad na računaru arhitekti je omogućio brže i efikasnije ostvarivanje ideje, pri čemu je jedini tehnički zahtev poznavanje rada na relevantnom softveru. Samim tim što su tehnički zahtevi za realizaciju projekta smanjeni, arhitekta dobija veću slobodu rada i više vremena za razradu projekta. Rezultati su naravno kvalitetniji projekti i njihova lakša prezentacija.
3d modelima imala sam prilike da se bavim na osnovnom kursu 3ds maxa i na vizuelnim istraživanjima. Takođe, snalazim se u photoshopou i autocadou.

modeli su urađeni za vizuelna istraživanja:
-nadstrešnica
ovakomatematika2.jpg
-sklonište
lastmat.pngmata2223.jpg
-vežba na kursu 3ds maxa:
matfff.jpg
p.s. izvinjavam se zbog rezolucije na 3 slike, ali ne bi se videlo šta je na njima da sam stavila 150x150
Slika Jasna Petricevic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Jasna Petricevic - četvrtak, 25. februar 2010, 16:34
 
Smatram da poznavanje različitih programa, znači veliku prednost na našem fakultetu.
Kako nisam dovoljno poznavala ni jedan od onih koje trenutno koristim, smatram da sam dosta napredovala. Tako sam naučila da radim u ShetchUp-u i PhotoShop-u. Poznajem i neke elemente Corel-a, a nadam se da ću, zahvaljujući kursu, uskoro savladati i Rhino.

Slika Natasa Gligorov
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Natasa Gligorov - četvrtak, 25. februar 2010, 16:48
 
Rad na ovim programima je danas neophodan, kada je arhitektura u pitanju. Programi su tu da nam olaksaju projektovanje. Postoje programi koji ne zahtevaju puno vremena, a ni puno znanja da bi se moglo raditi u njima, sto nama, studentima arhitekture, mnogo znaci. Jedan takav program je Google Sketchup, u kom je radjen ovaj model nadogradnje:



Slika Sasa Janakiev
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Sasa Janakiev - četvrtak, 25. februar 2010, 16:53
 
Poznavanje grafickih programa i rad u njima neverovatno olaksava posao u nasoj, a i u drugim strukama, sto sam se i sam uverio u srednjoj skoli. Prciznost,realnost prikaza,mogucnosti izmene i dorade su mogucnosti kojih sam se sad setio,a verovatno ih ima jos.
Imam neko znanje u oblasti AutoCAD-a i Google Sketch Up-a.

Slika Milica Simic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Milica Simic - četvrtak, 25. februar 2010, 17:28
 
Smatram da su kompjuteri u arhitekturi veoma znacajni,jer se sa malo truda mogu postici veoma kvalitetni i precizni materijali... ranije je rucno bilo mnogo teze...
Izdvojila bih rad radjen kao zadatak na temu podzemnog sklonista radjen u arhicadu..

Slika Milica Simic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Milica Simic - četvrtak, 25. februar 2010, 17:32
 
uloga... Kompjuterski programi pomazu pri realizaciji nasih ideja...

Slika Matija Zlatanovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Matija Zlatanovic - četvrtak, 25. februar 2010, 17:30
 
Ubrzana kompjuterizacija svih oblasti ljudskog delanja uticala je i na arhitekturu, što je omogućilo svašta što je ranije bilo potpuno nezamislivo. Rukovođenje i organizacija složenih planova, dizajniranje ideja, statički proračuni, sve što je nekada zahtevalo ogroman ljudski napor i veliki broj kalkulacija obavlja se brzo i jednostavno. Međutim ovo je dvosekli mač jer svako pojednostavljivanje ponekad vodi u banalizaciju. Stoga smatram da svako baratanje računarskim programima mora biti dobro potkovano znanjem i veština stečenim van kompjutera da bi se dobio maksimum.

Davno sam prošao kurs 3Dmaxa ali su mi znanja propala usled nekorišćenja, te mi sleduje temeljito obnavljanje. Za potrebe fakulteta do sada sam najviše koristio photoshop, ali sam okušao sreću u sketchup-u za sličicu u prilogu. Obećavam da ću napredovati :)


Slika Ana Stevanovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Ana Stevanovic - četvrtak, 25. februar 2010, 17:46
 

Do sada sam se najvise bavila Photoshop- om i SketchUp- om. Mada vise volim photoshop, u cemu je I radjen model nadstresnice za kurs vizuelna istrazivanja u prethodnom semestru, koji sam prilozila. Naravno, planiram da se vise bavim drugim programima ovog semestra, kako bih naucila sto vise nacina na koje mogu da izrazim svoje ideje I projekte.

Racunari u arhitekturi su zaista ubrzali i olaksali rad, jer nema vise lenjira, sestara I ostalog prateceg pribora, ali nas takodje i ogranicavaju. Mislim da su jako dobri za zavrsni deo projekta, prezentacije istog, 3d modela, jasnije komunikacije…, ali da crtanje sa olovkom ima znatno vecu kreativnost, koja se na racunaru ne moze ostvariti.


Slika Stefan Vasic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Stefan Vasic - četvrtak, 25. februar 2010, 17:45
 
Upotreba kompjutera je znacajno olaksala i ubrzala rad arhitekata. Rad na kompjuteru je omogucio vecu preciznost, kvalitetniji nacin prezentacije projekta i znacajnu ustedu vremena. Kombinovanje razlicitih programa, koji se svakodnevno unapredjuju, doprinelo je stvaranje i prezentaciju najrazlicitjih zamisli.
Sa programima za 3D modelovanje sam se susreo na fakultetu, tako da moje znanje nije veliko, ali se nadam da cu vremenom sve vise napredovati.
Prilozen rad predstavlja model sklonista radjen u Archi cad-u.

Slika Luka Popovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Luka Popovic - četvrtak, 25. februar 2010, 17:49
 
Do polaska na fakultet imao sam malo iskustva sa kompjuterskim programima, narocito 3d programima... u poslednjih 6 meseci sam ucio sketch up, auto cad, photoshop, i jako malo 3ds max...

Slika Luka Popovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Luka Popovic - četvrtak, 25. februar 2010, 17:51
 
jos jedan model u sketch up-u

Cao, ja sam Jelena. Iz Kragujevca sam. Zavrsila sam Prv, jer zelim da budem uspesna, a nadam se da c
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Jelena Ilic - četvrtak, 25. februar 2010, 17:53
 

Sto se tice upotrebe racunara u arhitekturi, smatram da je to od izuzetne vrednosti. Koristila sam Coreldraw i omogucio mi je da zavrsavam projekte sa dovoljnom preciznoscu I znatno vecom brzinom od crtanja olovkom.

Na slici koju sam okacila je model nadogradnje radjen za kurs vizuelna istrazivanja.


Slika Nikola Ristic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Nikola Ristic - četvrtak, 25. februar 2010, 18:05
 
Prvi put sam se susreo sa CAD i 3D programima po polasku na fakultet. Do sad sam naucio AutoCAD, Google Sketchup, poceo da ucim Rhino i 3Ds Max.
Na slici je model nadogradnje radjen u 3Ds Maxu.

Slika Adrijana Stracenski
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Adrijana Stracenski - četvrtak, 25. februar 2010, 18:12
 

Pre pocetke studija imala sam malo iskustva sa ovakvom vrstom programa. U toku prvog semestra sam naucila da radim najvise u sketchup- u, gde je I radjen primer koji sam prilozila.

Poznavanje programa graficke vrste znatno olaksava posao u arhitekturi. Omogucavaju preciznost, realnost, mogucnost lake izmene, kao I mnoge druge mogucnosti koje su nam bile uskracenje crtanjem olovkom na papiru.


Slika Stefan Radovanovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Stefan Radovanovic - četvrtak, 25. februar 2010, 18:10
 
Pojavom kompjutera znatno je olaksano projektovanje i modelovanje ideja i napravljena je drasticna usteda vremena za njihovu izradu. Sa druge strane, time je i nekvalifikovanim ljudima omoguceno da dizajniraju i projektuju, zbog cega crtez, uz dodatno znanja geometrije i konstrukcija, smatram vrednijim.
Do sada sam imao minimalno iskustvo sa AutoCAD-om, prilikom dvodimenzionalnog prikazivanja makete na kursu Vizuelna istrazivanja, ciji plakat i prilazem uz ovaj tekst.

Slika Milan Varga
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Milan Varga - četvrtak, 25. februar 2010, 18:24
 
Osim sto nam olaksavaju da realizujemo i prikazemo svoje ideje drugima, programi za 3D modelovanje i nama samima pomazu da sagledamo veliki broj varijanti naseg dela, korigujemo i redizajniramo isto i tako izaberemo najbolje resenje. To je bilo mnogo teze pre "digitalizovanja" arhitekture, kada je svaki crtez ili maketa oduzimala mnogo dragocenog vremena.
Program od koga sam ja poceo bio je ArchiCAD, pored njega 3ds max, sketchUP i uz sve to Photoshop, kao neizostavna alatka za finalizaciju i doradu odabranog prikaza projekta.
Na slici je 3D model mog podzemnog sklonista.

Slika Luka Visnjic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Luka Visnjic - četvrtak, 25. februar 2010, 18:52
 
Primena kompjutera u svetu je stvarno velika, gotovo da nema oblasti u kojoj se oni ne koriste kako bi olaksali obavljanje odredjenih poslova. Tako se danas ni studiranje ne moze zamisliti bez racunara, pogotovu kod nas na AF gde su zahtevi pojedinih predmeta, da ne kazem svih, koncipirani tako da ih je ne moguce savladati bez odredjenih komp. softvera. Najzastupljeni programi i oni sa kojima sam se ja do sada susretao su svakako photoshop, coreldraw, sketchup, autocad,... itd. ima ih zaista puno i veoma su korisni. Zahvaljujući njima steceno znanje, razumevanje, iskustvo i ideje mogu se dosta dobro realizovati i sprovesti u delo... Dati primer je radjen u photoshop-u, sketchup-u i autocad-u

:)
Odgovor: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Jovana Vasic - četvrtak, 25. februar 2010, 18:54
 
Poslednjih godina, upotreba racunara u izradi projekata je postala sve veca, jer mnoge stvari znatno ubrzava i olaksava...od same izrade projekta i njegovog prikazivanja kako u 2D tako i u 3D,do mogucih ispravki, varijanti itd. Nekada je za izradu razlicitih maketa bilo potrebno dosta vremena, a sada je sve to brze i lakse uz 3D programe koji su nam dostupni.
Do sada sam se susretala sa Auto CAD-om u srednjoj skoli, a u poslednje vreme sam dosta pocela da koristim Google sketchup, koji je dosta laksi za koriscenje, a odmah daje trecu dimenziju i ubrzava rad.
Ovi je jedan od primera radjenih u Google Sketchup-u, a predstavlja moju nadogradnju.

:)
Odgovor: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Jovana Vasic - četvrtak, 25. februar 2010, 18:56
 
Ovde se mozda malo bolje vidi...

Slika Zorana Kostic
Re: Odgovor: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Zorana Kostic - četvrtak, 25. februar 2010, 19:41
 

Kompjuterski programi koji se koriste u oblasti projektovanja ne samo da ubrzavaju i olaksavaju rad, vec daju mogucnost veoma preciznog i realnog sagledavanja projekta.

Ovo su primeri podzemnog i nadzemnog sklonista, koje sam uradila za plakat iz kursa vizuelna istrazivanja.


Slika Dijana Dejanovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Dijana Dejanovic - četvrtak, 25. februar 2010, 19:15
 
Moje misljenje je da nam racunari u velikoj meri olaksavaju crtanje,pruzaju nam bolje mogucnosti u pogledu predstavljanja projekata,brzi rad..i drago mi je sto moja generacija moze da raspolaze ovakvom tehnologijom i nama je mnogo lakse :D, ali takodje smatram da racunari i programi u potpunosti ne bi trebalo da zamene rucno crtanje, jer je i ono u odredjenoj meri vazno..Moje dosadasnje poznavanje programa nije onoliko koliko bih volela da bude, sa svim ovim programima sam upoznata po malo...ali sam do sada uglavnom radila u AutoCad-u, u cemu je radjena i prilozena slika moje nadogradnje,i u Photoshopu....:D

Slika Jovana Pilipovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Jovana Pilipovic - četvrtak, 25. februar 2010, 19:14
 
u danasnje vreme poznavanje racunara je kao poznavanje azbuke.Poznavanje programa omogucava laksi rad,prezentacije, stednju vremena ne samo arhitektama vec gotovo svim profesijama.Nisam koristila CAAD do sada, nameravam njime da se bavim,i da ga usavrsim,koristila sam photoshop,malo pre fakulteta,a skech up sam pokusavala da savladam,narocito zbog vizuelnih istrazivanja. moj prilog je sa vizuelnih istrazivanja,nadogradnja..

jaaa
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Ljubica Arsic - četvrtak, 25. februar 2010, 19:23
 
Upotreba kompjutera je uzela maha u skoro svim oblastima covekovog zivota, posebno u tehnickim naukama, pa se tako danas nijedan arhitektonski projekat ne moze zamisliti bez kompjutera, odnosno upotrebe nekog od programa za projektovanje i 3d modelovanje.Rad na kompjuteru je omogucio vecu preciznost, kvalitetniji nacin prezentacije projekta i znacajnu ustedu vremena. Ovo je model radjen u google sketch up-u.

Slika Sanja Stojkovic
Odgovor: Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Sanja Stojkovic - četvrtak, 25. februar 2010, 19:40
 
Današnje vreme je zapravo vreme razvoja tehnike, samim tim vreme u kojem živimo je zapravo vreme kompjutera. Što se tiče upotrebe kompjutera u arhitekturi, klasično crtanje - olovka i papir sve više postaje prevaziđeno, a sve više se forsira kompjutersko crtanje, koje je po meni brže, bolje i efikasnije. Što se tiče mog rada u komjuterskim programima, nemam skoro uopšte iskustva, osim prilično dobrog snalaženja u Korelu i Skeč apu...

Slika Nikola Petrovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Nikola Petrovic - četvrtak, 25. februar 2010, 19:30
 
Pre pocetka studija nisam mnogo radio u 3D programima,jedino malo u sketchup-u...

model koji sam okacio je radjen u sketchup-u,za vizuelna istrazivanja

Slika Irinej Vasilijevic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Irinej Vasilijevic - četvrtak, 25. februar 2010, 19:32
 
Primena kompjutera u arhitekturi je velikoj kolicini olaksala posao arhitektama.
Pomocu cad i drugih 3d programa mnogo je olaksano izradjivanje arhitektonskih
objekata,idejnih resenja,ubrzan rad i kvalitet.Kompjuteri se koriste i u drugim sferama
arhitekture ,kao na primer programiranje "pametne" kuce.Od programa koristim 3d max, ArchiCad i Photoshop. (jedan od radova)


Slika jelena bauk
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la jelena bauk - četvrtak, 25. februar 2010, 19:33
 

kompjuteri su doprineli tome da sa sto manje tog nekog fizickog rada mozemo doci do zeljenih rtezultata kao i mnogo kvalitetnijih. danas je neizbezno koriscenje kompjutera ne samo u arhitekturi vec u svim oblastima. konkretno moj primer je radjen u sketchup-u.


Slika Milos Trajanovski
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Milos Trajanovski - četvrtak, 25. februar 2010, 19:52
 
U danasnje vreme upotreba racunara je od izuzetne vaznosti. Kako je tehnologija napredovala tako je i arhitektura prihvatala nove nacine rada koji su, kako je vreme prolazilo, davali sve bolje rezultate. Dosta je efikasnije. Brze se radi, bolje se istice ideja i sigurno da se u danasnje vreme bez poznavanja racunara tesko ide u korak sa konkurencijom.

Slika Marko Babic
Odgovor: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Marko Babic - četvrtak, 25. februar 2010, 20:10
 
Danas je svakom inženjeru posao bez računara nezamisliv, to se posebno odnosi na arhitekte. Različiti programi za crtanje i modelovanje, štede nam vreme i olakšavaju da svoje ideje pretočimo u prave projekte.
Što se tiče mog dosadašnjeg znanja i poznavanja ovakvih programa, bojim se da se ono svodi na samoinicijativno "čačkanje" po programima, tako da nemam čime preterano da se pohvalim. Iskreno se radujem jer ću na ovom kursu, uz vašu pomoć, imati priliku da obogogatim svoje znanje.
Nivo mog dosadašnjeg znanja prikazan je na slici ispod, to su osnove, presek i prednja fasada moje makete "nadogradnja", koja je nacrtana u AutoCad-u.

MYSELF
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Ines Vucetic - četvrtak, 25. februar 2010, 20:11
 
Bez kompjuterske grafike jedan arhitekta zaista nikada ne bi spavao :) Smatram da je vrlo znacajna, kako zbog ustede vremena, tako i zbog preciznosti crteza i boljeg predstavljanja modela. Medjutim, volela bih da smo makar jedan semestar imali arhitektonsko crtanje, da ipak ispostujemo tradiciju :)
softveri u kojima sam radila jesu Photoshop, Google SketchUp i AutoCad.
prilozeni model zidova je radjen u SketchUp-u, za kurs Vizuelna istrazivanja.

Slika Igor Sjeverac
Odgovor: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Igor Sjeverac - četvrtak, 25. februar 2010, 20:13
 
У данашње време, готово је немогуће замислити архитектонски биро без рачунара. Све више и више се уплићу у послове архитекте, тако да је сасвим реално очекивати да ће за пар година читава каријера неког архитекте првенствено зависити од његове способности за управаљање CAAD програмима на рачунарима.

Као и већина овде, од свих релевантних програма, најбоље сам упознат са Google-овим Sketch Up-ом, док је моје познавање рада у AutoCad-y и њему сличним програмима на прилично ниском нивоу. На курсу 3D визуалних комуникација - CAAD почео сам детаљније да проучавам програм Rhinoceros који ми заиста делује моћно. Полако почињем да схватам које су све његове могућности и предности у односу на Sketch Up и једва чекам да се извештим у раду са њим.

Илустрација коју прилажем урађена је комбинацијом
Sketch Up-а и V-ray-a за исти, а представља модел пројекта за надоградњу са курса Простор и облик из прошлог семестра.

Slika Ljubica Pavlovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Ljubica Pavlovic - četvrtak, 25. februar 2010, 20:17
 
Mislim da je uloga kompjutera u savremenom društvu od veoma velikog značaja. Kompjuteri i arhitektonski programi nam olakšavaju i ubrzavaju rad.
Primer koji je prikazan na slici, nacrtan je u AutoCad-u,u gornjem redu prikazane su fasade, a u donjem 3D modeli.

Slika Marko Stevanovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Marko Stevanovic - četvrtak, 25. februar 2010, 20:17
 
Racunari u arhitekturi u danasnje vreme imaju jako bitan polozaj posto se skoro nista vise ne radi rucno. Do sada sam se sretao sa mnogim programima, najvise poznajem TRI DE (3D) MAKS, SKEC AP, AUTO KED i FOTOSOP..Evo jednog priloga uradjenog u TRI DE (3D) MAKSU...

Slika Dusan Bujuklic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Dusan Bujuklic - četvrtak, 25. februar 2010, 20:21
 
Velika konkurencija na trzistu diktira tempo.Bez savladane racunarske vestine nasa cena na tom trzistu opada bez obzira koliko mi bili dobri. Zbog toga znanje u radu s progrmima omogucuje da svoje ideje i projekte prikazemo bas onako kako smo ih zamislili u na najbrzi nacim. Sa programima kao sto su Corel, Max, Ps, Arhi- Cad ovladao sam jos u srednjoj skoli, nadam se da cu i AutoCad savladati kao i njih. jedan od radova iz 3dmaxa..

Slika jelena vukcevic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la jelena vukcevic - četvrtak, 25. februar 2010, 20:26
 
kompjuteri su danas neizbezni za radu arhitekata, medjutim ja samtram da bi trebalo malo vise paznje popsvetiti tradicionalnom rucnom crtanju....
ne poznajem puno softvera, do sada sam koristila samo photoshop i Google SketchUp.
ovo je model moje nadogradnje, radjen u SketchUp-u.

Slika Andrea Jokic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Andrea Jokic - četvrtak, 25. februar 2010, 20:32
 
S obzirom da je arhitektura uvek pratila najnoviju tehnologiju vremena u kojem je nastajala sasvim je logično da je danas ručno crtanje zamenjeno projektovanjem u različitim kompjuterskim programima. To značajno ubrzava sam proces i omogućava efikasnije modifikovanje modela i njegovo sagledavanje.
Pre polaska na fakultet nisam se susretala sa programima za 2d i 3d modelovanje. U prvom semestru najviše sam se bavila AutoCadom i manje Google SketchUpom.
Dat je 3d model, osnova i izgledi projekta plaže za kurs Prostor i oblik rađen u AutoCadu.

Slika Stefan Stoisavljević
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Stefan Stoisavljević - četvrtak, 25. februar 2010, 20:34
 
Znanje koje imam iz 3d programa je prilicno nisko tako da za ovaj put prilazem 3d model nadogradnje radjen u sketchup-u... Sto se tice znacaja upotrebe racunara u arhitekturi smatram da je nemerljivo.......

Slika Andrija Colovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Andrija Colovic - četvrtak, 25. februar 2010, 20:36
 
Racunari u arhitekturi su doveli do crtacke revolucije, i igraju jako bitnu ulogu, prvenstveno zbog mogucnosti lake modifikacije i promene nekog uradjenog projekta. Naravno i crtanje je brze, lakse i preciznije. Najbolje poznajem AutoCAD, jer sam u tom programu radio u srednjoj skoli. Prilog je upravo jedna osnova koju sam crtao u srednjoj skoli.

Slika Tamara Djondric
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Tamara Djondric - četvrtak, 25. februar 2010, 20:57
 
Uloga kompjutera prevazilazi granice ljudskih mogucnosti... Sa njima je dosta olaksan posao svim strukama, a posebno arhitekturi, jer omogucava ustedu vremena, sredstvo pomocu koga se projekat prezentuje bolje i efikasnije. Tako da je bez istih, tesko zamisliti danasnjicu.
Sa programima za 3D modelovanje se do fakulteta nisam susretala...tako da se moje znanje za sada svodi na istrazivanje programa, od kojih bih izdvojila AutoCAD u kome sam uspela da napravim model moje nadogradnje u aksonometriji...

Slika Sara Vesic
Odgovor: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Sara Vesic - četvrtak, 25. februar 2010, 21:01
 
Cinjenica da se racunari danas nasiroko koriste, kako u svakodnevnom zivotu, tako i u oblasti arhitekture, jasno pokazuje koliki je njihov znacaj. Racunar je svakako nezamenljivi alat svakog arhitekte, radi dobrog i kvalitetnog rada, kao i znatne ustede vremena. A ja, kao student arhitekture, imam naravno jos mnogo toga da naucim, a za pocetak, evo slike moje makete na temu NADOGRADNJA, radjene u sketchup-u.



Slika darja rakocevic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la darja rakocevic - četvrtak, 25. februar 2010, 21:06
 

Smatram da je kompijuter zauzeo veoma vazno mesto u ovoj profesiji proteklih decenija,kao i mnogim drugim. Postoje odlicni graficki programi koji omogucavaju sagledavanje realne slike nekog projekta,kao sto se u njima moze slobodnijim crtezom predstaviti i koncept, i upravo te dve stvari omogucavaju odlicnu komunikaciju izmedju arhitekte i investitora,kao i izmedju arhitekata medjusobno.Ove prendosti svakako treba iskoristiti, kao i cinjenicu da za kratko vreme je moguce obaviti velike izmene na projektu,pa se vreme rada skracuje. Od programa koristim Auto CAD i trenutno ucim 3dMax...a nadam se da cu upoznati jos puno novih programa...


braca
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la bratislav damnjanovic - četvrtak, 25. februar 2010, 21:11
 
cao svima!
moje vidjenje CAAD-a i ostalih programa koji su usko povezani sa nasmo strukom je da mogu da nam puno olaksaju posao u tehnickom smislu ali mislim da ne treba i da postanemo ''robovi'' tehnike. Svako delo (projekat, ideja) trebalo bi biti uradjeno prvo rucno makar to bila i skica, da se vodimo i intuicijom i osecajem a na trehnikom i masinama. Sto se tice mog poznavanja programa pre studija jadino sam se sretaoo sa 3d max-om i Sketch Up-om. Primer koji prilazem je model nadstrsnice radjen za vizuelna istrazivanja i prostor i oblik u Sketch Up-u i rendan u v V- Ray-u.

Slika Miona Mijic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Miona Mijic - četvrtak, 25. februar 2010, 21:20
 

Mislim da je poznavanje racunara od velikog znacaja, kako za arhitektu, tako i za ljude drugih profesija. Prednosti njihovog koriscenja je mnogo, samo neke od njih su preciznost, usteda vremena, bolja prezentacija nasih ideja, realizacija i laksa modifikacija projekata... Za primer sam uzela 3D prikaz makete zidova koji sam uradila u Google SketchUp-u i presek iz AutoCAD-a koji je doradjen u Adobe Photoshop-u...


Slika Marija Bjelić
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Marija Bjelić - četvrtak, 25. februar 2010, 21:17
 

U današnje vreme, uloga računara u društvu je po mom mišljenju od velikog značaja. Kompjuteri, 2D i 3D programi nam olakšavaju i ubrzavaju rad pri grafičkim prikazima projekata.
Programi u kojima sam radila su Photoshop i Google SketchUp.
Priloženi model zidova je rađen u SketchUp-u, za kurs Vizuelna istraživanja u toku prvog semestra.

2jfde7k.jpg
Slika Petar Pejic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Petar Pejic - četvrtak, 25. februar 2010, 21:18
 
Danasnja arhitektura tesko da bi mogla biti zamisljena bez koriscenja racunara. Oni su usli u svaku fazu, od razvoja idejnog resenja, do pravljenja prezentacije finalnog projekta. U mnogome olaksavaju, ubrzavaju i poboljsavaju kvalitet arhitekture. Sto se mene tice, vec duze vreme koristim razne 3d programe, koje pokusavam da koristim i za arhitekturu. Neki od radova:


Slika Marija Vujić
Odgovor: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Marija Vujić - četvrtak, 25. februar 2010, 21:33
 
Kompjuter dosta pomaže pri projektovanju i razvoj novih CAAD softvera omogućava kreiranje modela koji su dosta ispred svog vremena, ali smatram da ne treba zanemariti ni klasične metode i da je ručno skiciranje od jednake važnosti. Na slici je model plaže rađen u Sketchup-u.

Slika Jelena Jerinic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Jelena Jerinic - četvrtak, 25. februar 2010, 21:37
 
Upotreba racunara je u mnogim oblastima izmenila pristup prema njima. Konkretno u arhitekturi je dodala veliku brzinu izrade ideja. Kao i lakse zamisljanje kako bi nesto izgledalo u prostoru. Omoguceno je da se greske lakse saniraju, kao i da brzina ne narusi pedantnost. Mnogo lakse se prave varijacije na odredjenom projektu kao i izmene.

Danas je gotovo nemoguce baviti se arhitekturom bez znanja u programima koji je prate. Tokom proteklog semestra ucila sam kako se radi u nekim od programa:AutoCAD-u i google SketchUP-u. Prilozeni primeri su izradjeni u SketchUP-u tokom prvog semestra kao prilozi na predmetu vizuelna istrazivanja i odnose se na makete koje smo pravili.

Slika Sofija Milovanovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Sofija Milovanovic - četvrtak, 25. februar 2010, 21:36
 
Smatram da kompjuteri imaju jako vaznu ulogu, jer pomazu u vizueliziranju nasih projekata, i time stede mnogo vremena, a ima i manje muke kada bismo zeleli da napravimo recimo maketu. Ali ne moramo se vezivati samo za takve programe, vec su nam bitni i oni koji pomazu u proracunu... Do sad sam radila u Sketch up-u, Rhinoceros-u, FUN3D-u i u AutoCAD-u nazalost vrlo malo. Ovo je model Trijumfalne kapije radjen u Rhinoceros-u...

Slika Jelisaveta Arsenovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Jelisaveta Arsenovic - četvrtak, 25. februar 2010, 21:45
 
Smatram da ovi programi dosta olaksavaju posao arhitekte ubrzavaju i pospesuju rad i cine ga efikasnijim. Nude jedan sasvnim nov nacin sagledavanja i resavanja arhitektonskih problema. Pre studija se nisam sustrela sa progamima ovog tipa. prolog koji prilazem je radjen u Sketh up-u.
pozdrav

Slika Marija Omanovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Marija Omanovic - četvrtak, 25. februar 2010, 21:58
 
Sa 3D modeliranjem sam se susrela tek kada sam upisala arhitekturu. Na predmetima vizuelnih istraživanja i prostora i oblika uveli su nas u nove računarske programe. Smatram da su 3D programi jako dobar način istraživanja prostora u perspektivi, koje smo mogli da primenjujemo tokom celog semestra.Evo jednog primera istog.

Slika Nikola Stojanovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Nikola Stojanovic - četvrtak, 25. februar 2010, 22:32
 

Sa AutoCAD-om sam se susreo u srednjoj skoli gde sam savladao tehnicko crtanje uz pomoc racunara i time ubrzao proces izrade projekata. Kada sam upisao fakultet poceo sam da istrazujem u programima koji omogucuju 3d modeliranje. Jedan od njih je SketchUp i ZBrush. Nadam se da cu nauciti jos dosta oko 3d modeliranja . Mislim da racunarski programi dosta podpomazu u arhitekturi.


AutoCAD SketchUp   autocad1.pngnadzemno2.png


Slika Nikola Stojanovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Nikola Stojanovic - četvrtak, 25. februar 2010, 23:37
 
Sa AutoCAD-om sam se susreo u srednjoj skoli gde sam savladao tehnicko crtanje uz pomoc racunara i time ubrzao proces izrade projekata. Kada sam upisao fakultet poceo sam da istrazujem u programima koji omogucuju 3d modeliranje. Jedan od njih je SketchUp i ZBrush. Nadam se da cu nauciti jos dosta oko 3d modeliranja . Mislim da racunarski programi dosta podpomazu u arhitekturi.

AutoCAD SketchUp

autocad1.pngnadzemno2.png


Slika Tijana Milanović
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Tijana Milanović - četvrtak, 25. februar 2010, 22:05
 
Kao budućim arhitektima nam je veoma potrebno znanje iz programa 3D modeliranja. Ovim kursem se nadam da će nam se to znanje proširiti i poboljšati. Stekli smo već neko na drugim predmetima koji nam pružaju isto. Evo jednog od primera 3D objekta.


Slika Milica Seovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Milica Seovic - četvrtak, 25. februar 2010, 22:10
 
Do sada se nisam susretala sa svim navedenim programima, ali sa nekim jesam(autoCAD, sketchup, rhino.). Mislim da racunari imaju vaznu ulogu i u arhitekturi, mnogo ubrzavaju, olaksavaju posao, radovi su precizniji, laksi za korigovanje...
evo jednog plakata za vizuelna, 3d model radjen u sketchUP-u, osnove u autoCAD-u, a u programu fun3D sam radila plakat za mua1.

Slika Lazar Djuric
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Lazar Djuric - četvrtak, 25. februar 2010, 22:12
 
Danas je, po mom misljenju, nezamisliv rad bez racunara u arhitekturi iz razloga jer je velika usteda vremena i lakse predsavljanje raznih modela objekata.
Ja se ne mogu pohvaliti svojim preteranim znanjem ovih programa. Evo jednog od primera koji sam uradio u Google SketchUp-u.

Slika Marija Mladenovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Marija Mladenovic - četvrtak, 25. februar 2010, 22:13
 
Do sada sam se programima za 3d modelovanje uglavnom susretala na vizuelnim komunikacijama,ali I samostalnim istrazivanjem. Nadam se da cu svoje znanje dopuniti radom na ovom predmetu…

Slika Bogdan Nikolic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Bogdan Nikolic - četvrtak, 25. februar 2010, 22:23
 

Nisam nikada koristio ni jedan program za 3d modelovanje (osim jednom Schetch Up, ali kada sam video koliko je banalan, odmah sam odustao). Niti znam da ih koristim. Ali me ne plase.


Slika Marijana Simovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Marijana Simovic - četvrtak, 25. februar 2010, 22:28
 

Mislim da je danas poznavanje kompjuterskih programa grafickog karaktera u arhitekturi veoma značajno...omogucava nam lakse, brze i efikasnije prikazivanje projekata odnosno njihovih 2D i 3D modela.

Do sada sam imala prilike da se susretnem sa takvim programima, ali nemam iskustva sto se tice rada u njima... prilikom rada na predmetu Vizuelna istrazivanja za prikazivanje svojih maketa koristila sam Google SketchUp. Prilozeni model nastao je upravo u ovom programu...

Imam zelju da sto pre naucim da radim u "ozbiljnijim" programima, jer bez njih se arhitektura ne moze danas zamisliti...approve




Slika Natasa Novakovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Natasa Novakovic - četvrtak, 25. februar 2010, 22:26
 
mislim da je rad u navedenim programima od velike vaznosti za nasu struku, jer nam pruza mogucnost da nase 'ludorije' bolje objasnimo i izvedemo. a i laicima je tesko objasniti kako i zasto, narocito onima koji nemaju bas najbolju predstavu o prostoru, tj onima koji ne znaju dok ne vide. ovi programi narocito 3dmax imaju veliki opseg mogucnosti. moj rad je vezan za nadogradnju sa ispita za pio i radjen je u 3dmaxu. inace moje poznavanje istih je gotovo neznanje i radila sam uz svesrdnu pomoc drugara koji to jako dobro radi. :)

Slika Emilija Bjelic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Emilija Bjelic - četvrtak, 25. februar 2010, 22:26
 
Moje poznavanje 3 d programa je blize nepoznavanju isti, ali cu se iskreno potruditi da to stanje promenim. Svesna sam da se nasom, a sada i maltene svim profesijama covek ne moze baviti bez poznavanja rada na racunaru a 3 d programi nam pomazu da razumemo i sagledamo prostor onako kako do skoro akrhitektini siu mogli. Unapred se radujem nozim saznanjima d kojih emo doci radom na ovom predmetu.
Prilozeni rad je jedan od mojih prvih pokusaja u sketch up-u.

Slika Nenad Milcanovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Nenad Milcanovic - četvrtak, 25. februar 2010, 22:51
 
Po mom misljenju, u danasnje vreme, nemoguce je biti dobar u oblasti arhitekture bez racunara.
Svaki arhitekta, koliko god znacajan i poznat mora se oslanjati na racunar i programe za projektovanje.
Sto se mene tice, upoznat sam sa programima photoshop i sketchup.

Slika Nevena Ugrenovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Nevena Ugrenovic - četvrtak, 25. februar 2010, 22:57
 
Iskreno.. bas i ne volim da crtam na kompjuteru, ali smatram da su vrlo korisni.. bar sto se brzine tice..
u srednjoj skoli sam koristila autoCAD, a u proslom semestru sam naucila da koristim i google sketch up, photo shop..
ovo je primer moje nadogradnje, koju sam radila za vizuelna istrazivanja..

Slika Mina Avramovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Mina Avramovic - četvrtak, 25. februar 2010, 22:58
 
Sto se ti upotrebe kompjutera i razlicitih softvera u arhitekturi, smatram da je njihov znacaj izuzetno bitan. Ne samo zbog toga sto omogucavaju relativno brzi napredak nekog odredjenog zadatka, time sto je omoguceno da se greska ukloni odmah i bez ponovne iyrade celog projekta kao sto je nekada bio slucaj prilikom rada sa rapidografima, vec je omogucen i veliki broj varijacija na bilo koju temu koju se mogu izvesti. Sto se tice mog poznavanja progrema za rad, on se svodi na neko solidno znanje auto-cad-a, i to vise u 2D nego 3D formi. Kao i upoznavanje sa Rhino-m na izbornom predmetu.




Slika Petar Sazdanović
Odgovor: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Petar Sazdanović - četvrtak, 25. februar 2010, 23:05
 
Nikada se do sad nisam susretao s 3D programima. Trenutno poznajem samo SketchUp.

Slika Petar Sazdanović
Odgovor: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Petar Sazdanović - utorak, 2. mart 2010, 03:43
 
Od 3D programa poznajem SketchUp i poceo sam da radim u ArchiCad-u

Slika Andrej Josifovski
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Andrej Josifovski - četvrtak, 25. februar 2010, 23:04
 

Danas je tesko zamisliti bilo kakav posao koji bi morao da se odradi bez kompijutera. Oni su pomogli da se usavrsi struka i da mnoge stvari mogu da se brze i lakes zavrse. Mi smo deca koja odrastaju zajedno sa kompijuterima, tako da je tesko pronaci nekog studenta koji ne zna bar nesto o radu na njemu sto nije bio slucaj sa generacijama nasih roditelja.

Konkretno ja poznavao sam dosta dobro programe koji spadaju u “paket” nekih osnovnih, odnosno onih koji se prvi uce (word, excel, power point) ali sa programima kao sto su Auto Cad, Photoshop, Google Sketchup nisam imao priliku da se susretnem sve do studija arhitekture. Za potrebe fakulteta ovladao sam ovim programima najvise na predmetu vizuelna istrazivanja.

Predstavicu vam moj projekat nadogradnje sa prostora i oblika radjen u Auto Cad-u.


Slika Konstantin Brasovan
Odgovor: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Konstantin Brasovan - četvrtak, 25. februar 2010, 23:11
 
Nemam mnogo iskustva u 3d programima ali sam vrlo zainteresovan za njih, planiram da odem na neki od kurseva preko leta...
Kompijuter smatram za osnovni pomocni element prilikom projektovanja, do sada sam radio u Google SketchUp-u i uchim Rhino...

Slika Aleksandra Stepanovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Aleksandra Stepanovic - četvrtak, 25. februar 2010, 23:20
 
Poznavanje kompjuterskih programa kao i rad na racunaru su od velike vaznosti za profesiju arhitekte. Danasnja tehnologija nam omogucava brzi i efikasniji rad. Programi u kojima radim su SketchUp i Photoshop, a pocela sam da se upoznajem i sa ArchiCad-om i AutoCad-om. Prilozeni primer je 3D model zidova radjen je u ArchiCad-u.

Slika martin jovanovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la martin jovanovic - četvrtak, 25. februar 2010, 23:22
 

kompjuteri...pa kako bez njih ista uraditi,nismo u srednjem veku...rad van kompjutera sada sluzi otprilike tome da ukapiramo sta cemo i kako raditi na kompjuteru,kao i kako bi mozda ubrzali taj proces.zao mi je sto na nasem fakultetu ne postoje adekvatni uslovi za ucenje vaznih kompjuterskih programa koji se koriste u arhitekturi,ali dobro...izboricu se ja valjda i sam :) iako mi je to stvarno velika zelja,kompjuterske 2d i 3d programe ne poznajem ni priblizno dovoljno,ali cu se potruditi da mi to bude prioritet ubuduce.

evo jedan primer iz autocada :)


Slika Danira Sovilj
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Danira Sovilj - četvrtak, 25. februar 2010, 23:23
 

ja godinama radim u Photoshop-u i Illustrator-u

ovaj prilog je urađen u Photoshopu

u svim profesijama korišćenje računara je postalo neizostavno

tako i u arhitekturi svaki ozbiljan projekat prati korišćenje kompjuterske dorade i obrade

ali to je samo oruđe da lakše dođemo do željenog cilja, a startujemo i sve to ipak nastaje manuelno

počinjemo od nečeg sto je opipljivo samo mašti, a na kraju dobijamo digitalnu formu te mašte


Slika Marijana Miletic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Marijana Miletic - četvrtak, 25. februar 2010, 23:25
 
Upotreba racunara u danasnje vreme je velika, olaksana je i ubrazana protocnost informacija i komunikacija. Svoje mesto nasli su i u arhitekturi, u svrsi projektovanja. Olaksali su arhitekti posao, ubrzali, omogucili vece mogucnosti transformacija tokom projektovanja, poboljsali su vizuelni kvalitet prezentacije projekta...
Moj stav o upotrebi kompjutera u arhitekturi je da su svakako neophodni, ali kroz moje kratkotrajno iskustvo iz prvog semestra zakljucila sam da su i olovka i papir u znatnoj meri korisni, jer sam svaki plakat pocela prenevsi ideju na papir a tek onda je sledio rad na racunaru.
Navedeni primer je radjen u Fun 3-D programu, koji mi je izuzetno zanimljiv, za plakat iz matematike 1; pored ovog programa poznajem i Google Sketch-Up.

Slika Marijana Miletic
Odgovor: Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Marijana Miletic - ponedeljak, 14. juni 2010, 00:57
 
opet fun 3-D

Slika Dubravka Rajic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Dubravka Rajic - četvrtak, 25. februar 2010, 23:27
 
Slazem se da je upotreba kompjutera u "nasoj bransi" vrlo vazna, jer pre svega, skracuje vreme izrade projekta, i naravno, lakse su izmene na istom. Ali, crtanje rukom je takodje vrlo vazno i zato smatram da ne treba da se to potpuno izgubi.
Pocevsi da studiram, sve vise koristim Corel i Photoshop, a pre dolaska na studije sam radila u AutoCad-u i ArchiCad-u...
Prilog je iz AchiCad-a, nesto sto nije vezano za fakultet...


Slika Milica Jelisavcic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Milica Jelisavcic - četvrtak, 25. februar 2010, 23:31
 

Uloga kompjutera u arhitekturi u našem vremenu je veoma bitna zbog kvaliteta prikazivanja projekta. Njegova upotreba znatno olakšava i ubrzava izradu prikaza modela. Greške je mnogo lakše ukloniti, što je veoma teže učiniti kada se ručno radio 3D prikaz. Ali upravo zato je potrebno dobro poznavanje 3D programa, da bi se naša namera i zamisao sprovela u delo.

Što se tiče poznavanja 3D programa koristila sam AutoCAD, primetila sam da je program 3D FUN interesantan. Veoma je dobar za upotrebu postojećih geometrijskih oblika u arhitekturi. U ovom primeru kombinovala sam hiperbolički helikoid sa više komponenata u obliku kocke. Zajedno veoma podsećaju na arhitektonske elemente.


Slika Martina Milosevic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Martina Milosevic - četvrtak, 25. februar 2010, 23:36
 
Rad na racunaru nam olaksava posao i sa primenom odgovarajucih programa mozemo predstaviti nase projekte na bolji nacin.
Znam da radim u Acad-u i Photoshop-u i Google Skecth up-u. Ovo je primer iz Sketch up-a.

Posledice Spejs-Emulisanja sa Spejs-Emulatorom
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Luka Jovicevic - četvrtak, 25. februar 2010, 23:37
 
Smatram da samo shto nije doshlo vreme kada ce rachunar potpuno zameni papir u svetu arhitekture.
Zahvaljujuci programima kao shto su AutoCAD mi danas mozemo sa mnogo manje ulozenog vremena da "prodjemo" kroz ceo projekat kojim se trenutno bavimo. Nekada su to bili sati, pa i dani, utrosheni na izradu maketa, samo kako bi se videlo kako taj nash objekat stoji u prostoru.
Na zalost ja nikad nisam radio u bilo kom CAD-ovom programu, ali planiram da shto pre pochnem. Danas sam ga prvi put otvorio i prvi utisak je da sam program nije prijateljski nastrojen korisnicima koji ga prvi put vide.
Pitanje je samo vremena i volje kada cu se u njemu osecati komotnosmile


caad.jpg
Slika Marija Pecić
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Marija Pecić - četvrtak, 25. februar 2010, 23:39
 
Sa ovom vrstom programa se nisam ranije susretao. Od programa jedino koristim google sketchup. smatram da je rad sa ovim programima od velike koristi i ubrzava i olaksava rada arhitekti.

Slika Danica Djurdjevic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Danica Djurdjevic - četvrtak, 25. februar 2010, 23:39
 
Dakle,zakljucili smo da kompjuteri igraju veliku ulogu u oblasti arhitekture...Dok nisam upisala ovaj fakultet nisam imala prilike da radim ni u jednom od ovih programa,a sada polako istrazujem neke od njih...ovo je maketa nadogradnje radjena u sketchup-u...

Slika Natalija Paunic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Natalija Paunic - četvrtak, 25. februar 2010, 23:46
 
nazalost, umem da radim samo u sketch upu (za sada), i to prilicno slabo.
kompjuteri su od presudne vaznosti za arhitekturu.
natadecon.jpg
Slika Janko Milojevic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Janko Milojevic - četvrtak, 25. februar 2010, 23:56
 

Pojava kompjutera i pocetak njihove primene u arhitekturi uticalo je na mnoge pravce arhitektonskog stvaranja. samim tim sto matematicke proracune racunaju mnogo brze od coveka dozvoljavaju arhitekti da se posveti konkretno dizajniranju bez prevelikog osvrta na same konstruktivne zakone koje postavljaju fizicki zakoni. javljaju se smeliji oblici konsurtkcija koje bez racunarskog proracuna bi bile nezamislive za starije inzenjere. . . sto se samog dizajniranja tice konacni izgledi objekata sve su realniji u 3d programima sto omogucava bolje sagledavanje celokupnog projekta... kompjuterske animacije mogu investitorima pruziti mogucnost da pre same izgradnje izvrse anilazu da li u neki objekat vredi investirati. .... 

                                                                


Slika Viktorija Djurdjevic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Viktorija Djurdjevic - četvrtak, 25. februar 2010, 23:52
 
Smatram da kompjuteri danas generalno imaju jako veliku ulogu u predstavljanju arhitektonskih modela i objekata i uopste komunikaciji izmedju arhitekte i izvodjaca, kupca, posmatraca.
Moje poznavanje CAAD-a nije reprezentativno (snalazim se prilicno dobro u 2D CAAD-u ali 3D-om ne znam najvestije da rukujem), a ne mogu ni da se pohvalim preteranim umecem u koriscenju ostalih programa za kreiranje 3D modela, posto sam dosad uglavnom radila u photoshop-u, illustrator-u, correl-u, SketchUp-u itd, ali obecavam da cu se popraviti i nauciti da radim na njima :)
Ova dva modela sam napravila u SketchUp-u i nadam se da ispunjavaju zadatak na pravi nacin.

Slika Viktorija Djurdjevic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Viktorija Djurdjevic - četvrtak, 25. februar 2010, 23:53
 
(drugi model)

Slika Stefani Masella
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Stefani Masella - četvrtak, 25. februar 2010, 23:53
 
>PRE STUDIJA NISAM IMALA NIKAKVO ISKUSTVO SA CAAD_OM I SLICNIM PROGRAMIMA A I SADA JE ONO BAZIRANO ISKLJUCIVO NA GOOGLE SKETCH UP_U I OVO JE JEDAN OD MOJIH PRVIH RADOVA U NJEMU< >SLAZEM SE SA KOLEGAMA DA KOMPJUTERI ZNATNO OLAKSAVAJU I UBRZAVAJU POSAO< blush

Slika Katarina Keti Zaharijev
Odgovor: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Katarina Keti Zaharijev - četvrtak, 25. februar 2010, 23:57
 
Pomocu kompjuterskih programa mozemo dosta jasnije, preciznije da prikazemo svoju ideju. Do modela dolazimo dosta brze i jednostavnije. Moje iskustvo u ovom delu arhitekture nije bas veliko, a za pocetak moj model nadogradnje, radjen u auto cadu...

Slika Katarina Keti Zaharijev
Odgovor: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Katarina Keti Zaharijev - četvrtak, 4. mart 2010, 16:31
 
nesto sto se malo bolje vidi...

Slika Aleksandra Radojicic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Aleksandra Radojicic - petak, 26. februar 2010, 00:01
 
Sto se tice kompjutera,programa i porasta tehnike u svetu,mislim da je sve to veoma znacajno i jedna od olaksavajucih okolnosti danasnjice. Do sada su stradala ledja a sad malo oci....:D Susretala sam se sa Auto Cad-om,a sada radim i u Google sketchup-u.

Slika Aleksandra Radojicic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Aleksandra Radojicic - petak, 26. februar 2010, 00:03
 
Neke od ideja nije bilo moguce ostvariti ni prikazati drugima do pojave kompjutera.!
Slika ksenija milosevic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la ksenija milosevic - petak, 26. februar 2010, 00:07
 
Danas veliku ulogu u arhitekturi imaju racunari,jer omogucavaju brzi i daleko jednostavniji put stvaranja jednog projekta,tako da je neophodno poznavanje 3D programa.
Pre fakulteta nisam se mnogo susretala sa 3D programima.
Rad koji sam prilozila radjen je u SketchUp-u.

Slika Aleksandra Mihajlovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Aleksandra Mihajlovic - petak, 26. februar 2010, 00:08
 

Mogucnosti koje  nude racunari, su daleko uznapredovale, i od velikog su znacaja u svim podrucjima. Narucito u arhitekturi. Upotreba racunara olaksava fizicki rad jednog arhitekte, nidi mu  kvlatitetan i raznolik vid izrazavanja i prezentovanja svojih ideja. Tako su meni u proteklom semestru odredjeni programi omogucili graficku  realizaciju mojih maketa, koje su prezentovanjem kroz 3d model dobile jednu novu dimenziju. Ovo je model moje nadstresnice radjen u 3d maxu:


Slika Ana Delipara
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Ana Delipara - petak, 26. februar 2010, 00:21
 

pojava racunara   u danasnjem podrucju rada od velikog je znacaja. Olaksava i ubrzava mnoge poslove i siri polje mogucnosti koriscenjem istog. U podrucju arhitekture racunar je neophodan, i danas je arhitektura nezamisliva bez grafickog predstavljanja i grafickih priloga uz odredjeni projekat.

ja sam pomocu 3d maxa predstavila maketu zidova:


Slika Aleksandar Bursac
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Aleksandar Bursac - petak, 26. februar 2010, 00:30
 
Kompjuteri su nezaobilazan deo zivota coveka bilo koje profesije. Za arhitektu su konkretno visokonapredan alat kojim se sluze da bi dobili sto kvalitetnije i vremenski manje zahtevne rezultate. Nudi i niz mogucnosti koje nisu ostvarive u okviru tradicionalnih nacina realizacije ideja. Ovaj model nadogradnje je radjen u SketchUp-u.
mtrmmc.jpg
Slika Darja Filipovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Darja Filipovic - petak, 26. februar 2010, 00:37
 

Smatram da je poznavanje rada na kompjuteru u arhitekturi,bar u danasnje vreme,od neprocenjive vrednosti.Prednosti su velike-brzina,kvalitet radova,mogucnost stalnih promena rada i mnoge druge...U prvom semestru koristila sam programe AutoCad,Photoshop i Sketch Up.Prilozeni primer radjen je u programu Sketch Up za predmet vizuelna istrazivanja-projekat nadogradnje.


Slika Tijana Miljic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Tijana Miljic - petak, 26. februar 2010, 00:42
 
Danas bi bilo gotovo nemoguce baviti se projektovanjem bez poznavanja rada na racunaru...Razvoj kompjutera otvorio je nebrojano mnogo mogucnosti..Olaksao znatno sam proces i doveo do velike ustede vremena..
moje poznavanje 3D programa je veoma slabo i nastojim da to sto pre menjam...

Slika Aleksandar Stankovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Aleksandar Stankovic - petak, 26. februar 2010, 00:48
 

Danas, sama činjenica da "biti pismen" podrazumeva i poznavanje rada na računaru govori koliko je revolucija kompjuterske tehnologije došla do izražaja.
Kompjuter je u arhitekturi olakšao mnogo štošta: mnooooogo preciznije crtanje, lakše prezentacije ideja i lakšu realizaciju celokupnog projekta.
Što se tiče mog poznavanja crtačkih programa prošao sam "napredni" kurs ArchiCad-a, šest godina radim u AutoCad-u, a još uvek se upoznajem sa radom u Skatchup-u, 3dsmax-u....  :)

Priložen crtež je rađen u AutoCad-u.

caad1.jpg

Slika Milos Kostic
Odgovor: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Milos Kostic - petak, 26. februar 2010, 00:42
 
Nagli razvoj kompjutera svakako se odrazio i na arhitektonsko projektovanje, kao i na brojne druge oblasti. Dugotrajno i ponekad mukotrpno crtanje danas se zahvaljujuci razlicitim softverima vrsi prilicno jednostavno i brzo. za razliku od tradiciionalnog, kompijutersko projektovanje nudi nam i uglove sagledavanja prostora koje nam tradicionalni nacini prikazivanja istih ne mogu pruziti. Realisticnost 3D modela, planovi i crtezi uradjeni na kompijuteru daju svkako potpuniju sliku projektu, daju mu novu dimenziju. Smatram, da je u danasnjem svetu nuzno da svaki arhitekta savlada neophodni softver, kako bi isao u korak s vremenom. To je ono sto ja kao student arhitekture ocekujem da dobijem na ovom fakultetu, s obzirom da imam vrlo malo iskustva sa programima poput AutoCAAD-a, 3Dmax-a i dr. Od slicnih, poznajem rad na Google ScetchUp-u, ali svakako da zelim da napredujem u tom pogledu i prosirim svoja znanja i vestine.

Slika Aleksandar Simonovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Aleksandar Simonovic - petak, 26. februar 2010, 00:54
 
Kompjuteri su u arhitekturi u velikoj meri olaksali i ubrazali rad i omogucavaju da se na neuporedivo bolji nacin prezentuje projekat...pre pocetka studija nisam imao prilike da se upoznam sa programima za 3D modelovanje...poceo sam da ih koristim na vizuelnim istrazivanjima i za sada poznajem samo google sketch up...

Slika Sofija Markovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Sofija Markovic - petak, 26. februar 2010, 01:12
 

Uloga kompjutera u arhitekturi u danasnje vreme je veoma bitna zbog kvaliteta prikazivanja projekta, kao i zbog brzine kojim se dobija isti.Ja sam se u srednjoj skoli susrela sa AutoCAD-om i ArhiCAD-om...Photoshop i Sketchup sam prvi put aktivno pocela da koristim na fakultetu. I imam jos dooosta da ucim...mixed

Ovo je prikaz skole radjen u ArhiCAD-u...za jedan konkurs u srednjoj skoli... smile


Slika aleksandra bogdanovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la aleksandra bogdanovic - petak, 26. februar 2010, 01:10
 
Smatram da je kompjuter, programi na njemu samo, sredstovo da se sto bolje tehnicki prikaze neki projekat ( docara eventualno neki ambijent ). Ali dobre projektantske ideje se ne mogu dobiti, razviti s misem u ruci i monitorom ispred- nista bez papira i olovke, mozda ali samo mozda promenim misljenje u buducem radu. Sa programima za 3- D modelovanje se dosad nisam sretala pa sam pitala drugaricu, koja je upucena u isto, da mi pomogne da podignem neke zidice u 3- D maxu i ceo proces mi je delovao mi prilicno komplikovano.
jebote.jpg
Slika Andjela Dubljevic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Andjela Dubljevic - petak, 26. februar 2010, 01:21
 
Smatram da su raunari olaksali rad u velikoj meri, narocito sto se tice nase profesije. Rad na racunaru je znatno brzi nego rucno crtanje, a svi znamo koliko danas brzo zivimo i kako nam uvek nedostaje vremena da sve zavrsimo. Najveca prednost rada na racunaru je to sto ono sto osmislimo mozemo dobro da predstavimo. Znam da radim u Photoshopu i Autocadu, a trudim se da naucim jos programa. Prilozeni primer je iz Autocada.

Slika Mila Dzakovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Mila Dzakovic - petak, 26. februar 2010, 01:17
 
u danasnje vreme je jako bitno poznavanje rada na racunarima,posebno sto se tice arhitekture koju ne mozemo da zamislimo bez rada na istim. u prvom semestru najvise sam radila u photoshop-u, u kojem sam nesto malo istrazivala i pre fakulteta, i u skech up-u koji mi je najvise posluzio za vizuelna istrazivanja. prilog koji sam postavila je radjen u skech up-u.

Slika Isidora Kukic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Isidora Kukic - petak, 26. februar 2010, 02:02
 
Nisam previse odusevljena time sto sam papir i olovku skoro potpuno zamenila kompjuterom, ali shvatam da je on danas neophodan u mnogim delatnostima, pa i u arhitekturi, bas zbog toga sto na taj nacin uspevamo da brze i lakse prezentujemo svoje ideje. U prvom semestru sam najvise koristila Fotosop i Skecap.. Ovaj 3d model radjen je u tim programima.

Slika Uros Divac
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Uros Divac - petak, 26. februar 2010, 02:32
 

Primena kompjutera u arhitekturi znatno je uticala na arhitekturu danasnjice.

Informaticka revolucija ubrzala je nase zivote do neslucenih razmera i nama omogucila daleko bolju pocetnu poziciju u odnosu na ljude pre samo tridesetak godina. Od ideje do realizacije, kroz ruke jednog arhitekte prolazi razlicit softver. Istrazujemo na internetu trazeci ideje, inspiraciju, tehniku i tehnologiju. Formulisemo prve ideje svog projekta uz pomoc programa kao sto je SketchUp. Razvjamo ceo projekat samostalno ili u timu uz pomoc BIM softvera kao sto je ArchiCad, izracunavamo staticke proracune i jos mnogo matematike, predstavljamo svoj projekat uz pomoc 3D modela uradjenih u Artlantisu ili 3D MAXu.

I dalje je ipak za projektovanje potrebna inteligencija, odnosno covek. Softver sluzi da nam pomogne u svim koracima projektovanja. Mi moramo da znamo da koristimo te produzene digitalne ruke.

Moje trenutno znanje nije veliko, ali iz dana u dan se uvecava. Do sada sam radio u SketchUp-u, ArchiCad-u i AutoCad-u.

Primer je projekat nadogradnje radjen na kursu prostor i oblik (Google SketchUp).


Slika Stefan Jakovljevic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Stefan Jakovljevic - petak, 26. februar 2010, 02:39
 
Са програмом 3Dstudio max сам се први пут сусрео у 8. разреду основне и од тада га учим. Програм, барем мени, није претерано тежак и лако се учи. Модели које сам правио су били углавном из забаве и ради схватања појединих функција програма, а сада их правим и за потребе факултета. Сматрам да је овај програм од велике важности, али не и од пресудног значаја за архитекте. Поред 3DS maxa, радим и у осталим 3D програмима из autodesk фамилије програма, пре свега Autodesk Mudbox i od skoro Autodesk AutoCad. Од осталих програма који нису везани за 3D, издвојио бих Adobe Illustrator, Adobe Photoshop, Adobe inDesign и SAI.

Испод је приложен један од мојих ранијих модела (2006), модел тада новог Aduija TT





Slika Ivona Ilic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Ivona Ilic - petak, 26. februar 2010, 02:49
 
Prilazem 3d model svoje nadogradnje, radjen u 3ds maxu. Smatram da su racunari jako bitni u oblasti kojom se bavimo, oni olaksavaju rad, stede vreme i pruzaju nove mogucnosti.

B3.jpg
Slika Jovan Radisavljevic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Jovan Radisavljevic - petak, 26. februar 2010, 03:26
 
O ulozi kompjutera u arhitekturi mislim da nimalo ne treba polemisati jer sa celokupnim tehnoloskim razvojem uopste kao i razvojem samih kompjutera je doslo do nagle ekspanzije i programskih softera koji konkretno arhitektama umnogome olaksavaju rad prilikom radjanja idejnih resenja i samog projektovanja i ubrzavaju celokupan proces od projekktovanja pa cak do izgradnje nekog objekta.Do sad sam se upoznao sa SketchUp-om i nesto manje sa ArchiCAD-om u kom sam i uradio ovaj 3d koncept na temu nadogradnja i na kome cu jos poraditi i jos bolje prouciti ove programe.

Slika David Brbaklic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la David Brbaklic - petak, 26. februar 2010, 08:03
 
Nikad nisam cuo za 3d programe, ali sudeci po postovima ostalih studenata i prici sa predavanja, izgleda da su dosta vazni. Nikad nisam nista radio na kompjuteru, ali se nadam da cu u skorijoj buducnosti nauciti da radim na njemu, pa i u tim 3d programima kako ih zovete.
slika za profil
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Ivan Krnjajić - petak, 26. februar 2010, 08:59
 
Тренутно сам упознат само с основама Sketch Up-a i nekim minimumom 3D Max-a.I sada sam krenuo da proucavam Rhino.

slika za profil
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Ivan Krnjajić - četvrtak, 4. mart 2010, 19:43
 
.

slika za profil
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Ivan Krnjajić - četvrtak, 4. mart 2010, 19:41
 
.

Slika Aleksandra Andonovska
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Aleksandra Andonovska - petak, 26. februar 2010, 09:13
 
Smatram da je upotreba računara u arhitekturi od neprocenjive vrednosti.Oni obezbeđuju brže i preciznije crtanje i proračune samih objekata.Takve stvari vrlo olakšavaju posao ljudima koji se bave ovom strukom.
Do početka studija se nisam sretala sa grafičkim programima,dok sam u svom prvom semestru koristila uglavnom Photoshop i Corell.Od 3D programa sam malo nacela temu Sketch-up -a.Nisam se ozbiljnije bavila 3D programima,ali nameravam da se pozabavim njima .
Predstaviću vam moj model nadstrešnice iz sketch-up-a.

Slika stefan gašparović
Odgovor: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la stefan gašparović - petak, 26. februar 2010, 09:45
 
primena kompijuterskis programa u sam proces stvaranja arhitektonskog dela je omogucila lakse shvatanje i popunjavanje prostora, a da arhitekta ne mora celu gradjevinu da vrti u svojoj glavi. meni je sketchup pomogao da udjem u celu tu pricu i prilog je jedan od mojih modela nadgadnje. program mi je omogucio korekcije na modelu pre nego sto je doslo do izrade makete sto mi je u znatnoj meri ustedelo vreme. sve u svemu lakse je ispitati uticaj nekog elementa na celinu u virtuelnom svetu nego u stvarnom.

Slika Marija Popovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Marija Popovic - petak, 26. februar 2010, 10:19
 
Moje znanje rada na konmpjuterskim programima je i suvise skromno, ali kako sto je vecina vec rekla uloga kompjutera u arhitetkuri je vrlo velika. Ono malo sto znam je Adobe Photoshop i Sketch up.

Ovo je model nadogradnje koju sam radila u Sketch up-u za vizuelne komunikacije.

Slika Vera Stanisic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Vera Stanisic - petak, 26. februar 2010, 10:30
 

Danas u svetu racunari imaju glavnu ulogu,jer omogucavaju laksu komunikaciju, prezentaciju radova i ideja, olaksavaju sam rad,i time stede nase vreme, ubrzavaju proces izrade, brza i laksa izmena projekta.

Sto se tice mog poznavanja relevantnih programa, umem da radim u photoshopu i google sketch up-u. Trenutno idem na kurs AutoCAD-a,i nadam se da cu uznapredovati.

prilozi su radjeni u navedenih programima.

To su 3d modeli radjeni za predmet vizuelna istrazivanja u prethodnom semestru.


Slika Anica Cirkovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Anica Cirkovic - petak, 26. februar 2010, 10:53
 
Smatram da su rachunari u velikoj meri olaksali projektovanje i predstavljanje projekata, kao sto su i ubrzali sam proces. Poznavanje razlicitih programa je vec neophodno, a u buducnosti ce biti nezamislivo da arhitekta koristi rachunar. Nisam bas strucnjak za neke programe, ali ucim. Za ovaj rad (nadogradnja) sam koristila sketch up, a uchim da radim u rhino...

Slika Branka Jankovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Branka Jankovic - petak, 26. februar 2010, 10:54
 

Mislim da je upotreba racunara u arhitekturi veoma bitna. Znatno olaksava rad, daje kvalitetan graficki prikaz i adekvatno predstavljanje sustine arhitektonske kreacije...

Programi koje koristim su autoCAD, arhiCad i SketchUp.


Slika Aleksandra Stefanovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Aleksandra Stefanovic - petak, 26. februar 2010, 11:13
 

Racunari imaju sve vecu primenu u arhitekturi, i neophodno je znanje programa kao sto su programi sa liste. Koristim sketch up i ucim auto cad i istrazujem i ostale programe. U proslom semestru smo se susreli sa njima u kursu vizuelna istazivanja, a ovo su zidovi koje sam modelovala u google sketch up-u...


Slika Mihailo Konatarevic
Odgovor: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Mihailo Konatarevic - petak, 26. februar 2010, 11:30
 

Smatram da je danasnja arhitektura u velikoj meri povezana sa kompjuterskim tehnologijama i da je skoro nemoguce ostvariti zeljeni projekat savremene gradnje bez koriscenja odredjenog softvera. Softveri koje ja primenjujem tokom studiranja jesu: AutoCAD Architecture, Autodesk Maya, Google Sketchup i Adobe Photoshop.


Moa (:
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Stefan Obucina - petak, 26. februar 2010, 11:43
 
Smatram da su kompjuteri u arhitekturi veoma znacajni,jer se sa malo truda mogu postici veoma kvalitetni i precizni materijali... ranije je rucno bilo mnogo teze...
Jos sam nov sto se tice svih programa, ali sam abiciozno poceo da ucim AutoCAAD, ArchiCAAD i 3DS MAX. Nadam se da ce se moje vestine poboljsati za koji mesec.
Pokazujem vam rad radjen kao zadatak na temu nadstresnice radjen u arhicadu..

Slika Marko Karanfilov
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Marko Karanfilov - petak, 26. februar 2010, 13:56
 
993718_matcad1.jpgUloga kompjutera u arhitekturi danas ima esencijalni značaj. Kompjuter nije više pomagalo koje štedi vreme i novac, kompjuter je poligon na kome se kvalitetnije kako spoznaju i tumače zadaci, tako i interpretiraju varijacije rešenja. Kompjuter je savremenom arhitekti ponudio znatno širi spektar mogućnosti u svakom segmentu rada.

Moje poznavanje softvera mahom je laicko. Samouko poznavanje AutoCaad-a, 3d-studija, Photoshop-a, Ilustratora, za sada mi ipak omogućava korektno izvršavanje zadataka koje fakultetske obaveze nalažu. Ovo je jedan moj noviji redizajn multifunkcionalne stolice.



matcad1.jpg
Slika Milena Murganic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Milena Murganic - petak, 26. februar 2010, 17:56
 
Arihitektura je oduvek isla puporedo sa razvojem tehnike, i oduvek je prihvatala novine. Ja licno misim da su ovi programi veoma korisni, jer omogucavaju bolji prikaz nasih ideja, narocito onima kojima to nije blisko. Takodje ubrzava nas rad, jer oduzima manje vremena pri izradi projekta.
....nazalost ja slado baratam ovim programima, ali sam ipak radila u ArchiCAD-u,Sketch Up-u, Photoshop-u




Rad u Skech Up-u pri istrazivanju teme sklonista za prostor i oblik.

Slika Aleksandra Lekic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Aleksandra Lekic - petak, 26. februar 2010, 18:49
 
Znacaj racunara u arhitekturi je veliki. On nam pomaze da brze nacrtamo,realnije prikazemo a ponekad i da osmislimo projekat. Jedino pomocu racunara mozemo pokazati drugima ono sto smo zamislili,toliko realno da se ponekad i ne razaznaje razlika izmedju gotovog objekta i 3d modela. Naravno,potrebno je poznavati programe,a ja sam tek na pocetku. Znam da radim u sketchup-u, photoshopu,malo i u auto cadu. Nisam do prvog semestra ozbiljno koristila programe. Evo mog modela zidova...

Slika Aleksandar Orozovic
Odgovor: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Aleksandar Orozovic - petak, 26. februar 2010, 19:52
 
Kompijuteri su postali neizostavni deo svakog posla danasnjice,pogotovo arhitekture,i rad bez njih se u mnogim oblastima ne bi mogao zamisliti.Rad na kompijuterima je laksi,brzi,efikasniji,u poredjenju sa rucnim radom.Uz poznavanje odredjenih programa imamo mogucnost da projektujemo i realizujemo nasu zamisao crtacki,a da smo pritom ustedeli dragoceno vreme.Moje poznavanje programa se odnosi na AutoCAD, sa kojim sam se susreo u srednjoj skoli,Adobe Photoshop i SketchUp,sa kojima sam se nedavno sreo.Stoga sledi primer podzemnog sklonista radjen u SketchUp-u za vizuelna istrazivanja.

Slika Olga Olga
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Olga Olga - petak, 26. februar 2010, 20:41
 
Znacaj upotrebe 3D softvera u mašinskom odnosno arhitektonskom projektovanju je upravo u sustinskim razlikama koje drasticno poboljsavaju produktivnost u odnosu na tradicionalne 2D alate. Stvara se treca dimenzija koja na jasniji nacin objasnjava i laicima,ali i projektantima kako zapravo nesto izgleda u prostoru. Olaksava i ubrzava rad. Do sada sam upoznata sa nekoliko takvih softvera kao sto su Solid, Rhino, 3d max i sketchup.

Slika koju sam postovala radjena je za kurs Vizuelna istrazivanja,a predstavlja model nadogradnje. Radila sam ga u 3dmaxu.

Slika Tamara Masic
Odgovor: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Tamara Masic - petak, 26. februar 2010, 22:25
 
Živimo u vremenu tehnološke revolucije koju karakteriše veoma brz rast i razvoj nauke i tehnike u gotovo svim oblastima ljudske delatnosti,pa je tako i arhitektura jedna od njih.
Danas je nezamislivo da arhitekte obavljaju svoj posao bez pomoći računara,koji omogućava produkovanje,obradu,brzo prenošenje i primenu velikog broja različitih informacija,kao i pristup drugim obrazovnim servisima.Ne samo da se na realizaciju ideje utroši mnogo manje vremena,već se otvaraju brojne mogućnosti u procesu inovacija.
Razvoj kompjuterske industrije je dozvolio sve veći i brojniji razvoj kompjuterskih programa koji se danas koriste u arhitekturi.
Za sada, relativno dobro se snalazim u programima kao što su SketchUp i Photoshop,a zbog sve većih potreba trudim se da savladam i ostale programe.

Slika Danijela Vlahovljak
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Danijela Vlahovljak - subota, 27. februar 2010, 11:44
 
Do polaska na fakultet nisam se susretala ni sa jednim programom ovakvog tipa,kompluter je za mene bio cist vid zabave, medjutim tek tad sam uvidela znacaj i olaksavajuce okolnosti koje nam racunar pruza, pogotovo za posao kojim cemo se mi baviti jednog danasmile. Ne treba spominjati koliko nam i trenutno olaksava studije smile.
Prilozena slika je moja nadogradnja projektovana za kurs prostor i oblik, radjena u Sketch Up-u...

f096cj.jpg


Slika Darko Banovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Darko Banovic - subota, 27. februar 2010, 15:57
 
Nisam bio u mogucnosti da se susretnem u velikoj meri sa takvim programima, mislim da su veoma bitni za arhitekturu zato cu se truditi da ih naucim...
Slika Bojana Simeunovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Bojana Simeunovic - subota, 27. februar 2010, 19:15
 
Na zalost, pre fakulteta nisam imala prilike da naucim da radim u ovakvim programima, ali izgledaju veoma zanimljivo i nadam se da cu u sto skorije vreme savladati rad na makar nekom od njih. 3D modeli su po meni najbolji nacin da sto blize nekome predstavimo svoju ideju i projekat i bez njih savremena arhitektura ne bi ovoliko uznapredovala...Jaaaako se izvinjavam sto kasnim sa domacim zadatkom, razumela sam da to treba da rade samo ljudi kojima je ovo izborni :S u svakom slucaju evo mog prvog 3D modela u sketch Up-u koji bi trebalo da podseca na moju nadogradnju :))))

Slika Ana Milosevic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Ana Milosevic - subota, 27. februar 2010, 21:19
 
Za kvalitetniji i jednostavniji prikaz nasih buducih dela, kompjuter je prava stvar. U savremenom dobu se ne moze zamisliti arhitekta, koji svoja idejna resenja ne moze u potpunosti realizovati, jer je za to potrebno nesto vise od polaznih osnova i tehnickih podataka. Potrebni su realniji prikazi nasih objekata, odnosno 3D modeli.
Od crtacki programa, dobro vladam...AutoCAD, ArchiCAD, Photoshop i pomalo 3D Max.
...Ovo su delovi projekata seoske skole, radjenog za jedan konkurs u srednjoj skoli...u ArchiCAD-u

Slika Marija Mićović
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Marija Mićović - subota, 27. februar 2010, 21:25
 
Kompjuteri nam omogucavaju da jednostavnije, bolje i kvalitetnije prikazemo nase zamisli nekog buduceg prostora, odnosno objekta, kako bi privukli tudju paznju naseg cilja u ovoj profesiji.
Sto se tice mog poznavanja crtackih programa, radim u ArchiCad-u i Photoshop-u

Slika Bogdan Brdar
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Bogdan Brdar - nedelja, 28. februar 2010, 00:28
 
Zivot u dvadeset i prvom veku je nezamisliv bez kompjutera. Informaticko doba podrazumeva da svaka sfera zivota u manjoj ili vecoj meri mora da se oslanja na racunarsku podrsku pa tako ni arhitektura nije izuzetak. Upotreba brojnih 3D programa olaksava svakodnevne probleme sa kojima se arhitekte susrecu pruzajuci mogucnost da se efikasno i produktivno resavaju projekti. Ovaj model radjen je u SketchUp-u a pored ovog programa mnogo bolje poznajem Photoshop.

Slika dusan dacic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la dusan dacic - nedelja, 28. februar 2010, 17:37
 
Kompjuteri su u mnogim segmentima uneli revoluciju u radu, pa i u arhitekturi. Projekti radjeni u kompjuterskim programima, u 3D formi, su citljivi i vise razumljivi ljudima koji nemaju znanje iz arhitekture. Kompjuteri i olaksavaju i ubrzavaju proces projektovanja.
JA NEMAM ZNANJE ZA RAD U OVIM PROGRAMIMA!!!
...pa mi je rad u sketch up-u!

Slika Sonja Rajovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Sonja Rajovic - ponedeljak, 1. mart 2010, 20:49
 

Mi smo definitivno koipmjuterska generacija. Postoje mnogi programi na trzistu koji nude kvalitetne graficke predstave porjekta. S druge artsne rad na kompijuteru skricuje i ulozeno vreme "sirovog rada",tako da vise vremena ostaje za smisljanje pojekta. Koristim Auto CAD, a nadam se da cu nauciti jos programa.


Slika Sonja Rajovic
Odgovor: Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Sonja Rajovic - utorak, 8. juni 2010, 23:50
 
.

Slika Bogdan Ilic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Bogdan Ilic - utorak, 2. mart 2010, 19:34
 
Bez kompjutera danas je gotovo ne zamislivo projektovati,pa cak i studirati. To se moze videti i po mnogim predmetima koje imamo. Projetovanje je u mnogome olaksano koriscenjem kompjutera i odredjenih programa. Lakse,precizije i pedantije je nacrtati nesto na kompjuteru nego na papiru. 3D prikazivanje objekata se umesto crtanja perspaktive na papiri,svelo na samo jedan klik na kompjuteru.
Ja licno polako ucim sve po malo. Umem da se snadjem u osnovnim stvarima photoshop-a,autocad-a,archicad-a,sketch up-a... Ako zelimo da napredujem u nasoj profesiji moramo da se prepustimo svim mogucnostima koje nam kompjuter pruza !

Slika Jovana Petrovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Jovana Petrovic - četvrtak, 4. mart 2010, 11:56
 

Naravno, kompjuter u mnogome olaksava posao jednom arhitekti - nema stalnog crtanja istih stvari,brljanja,trosenja vremena... Dozvoljava puno varijacija jednog istog projekta,tacno dimenzionisanje... Puno je prednosti!

Samo treba proceniti koji program odgovara slozenosti naseg projekta... Zato sam ja izabrala Sketch Up za predstavljanje svoje makete nadogradnje. A i prilicno dobro se snalazim u ovom programu.


Slika Jelena Mirkov
Odgovor: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Jelena Mirkov - četvrtak, 4. mart 2010, 14:03
 

Moje mišljenje je da računari imaju veliku ulogu u arhitekturi, jer pomoću njih projektujemo svoje ideje i zamisli. Dosta toga je rečeno o računarima i ja se svakako slažem da nam oni pružaju olakšanje u tom nekom fizičkom smislu, a samim tim nam štede vreme, koje se nekada u mnogo većoj meri koristilo za ručno iscrtavanje istog. Takođe danas govorimo i o 3d modelovanju, pa naše projekte možemo sagledavati iz svake željene pozicije.

Mnogo toga ima u vezi sa računarima i softverima. Do sada sam imala priliku da istražujem photoshop i nešto malo 3d max, a želja mi je da se što više upoznam sa mnogim drugim programima.

Model nadogradnje:


Slika Petra Nikolic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Petra Nikolic - četvrtak, 4. mart 2010, 15:41
 
uloga kompjutera u arhitekturi je velika, pomaze nam pri laksem iskazivanju nekih nasih ideja i kako bi taj projekat izgledao kad bi bio izgradjen, kako bi izgledao u kontekstu gde bi ga gradili i sl.. Moje znanje o 3d softverima nije bas veliko, oprobala sam se u par, uglavnom sketchup ali zelim da naucim, pogotovo rad u 3dmax. Prilozen rad je izradjen u prvom semestru za vizuelna istrazivanja.
vkav.jpg
Slika Lana Loncar
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Lana Loncar - četvrtak, 4. mart 2010, 17:20
 
Kompjuteri su potpuno promenili svet arhitekture. Posao arhitektama je olaksan, zahvljujuci programima za projektovanje kao sto je AutoCAD koji je maltene zamenio rucno crtanje. Kompjuteri su postali novo medije izrazavanja arhitekata.
Trenutno znam da koristim sketch up i jako malo autoCADa ali planiram da naucim.

Model nadogradnje:

Slika Marija Tomasevic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Marija Tomasevic - četvrtak, 4. mart 2010, 17:34
 
Koriscenje kompjuterskih programa je prakticno postalo neophodno za danasnju arhitekturu. Po mom misljenju, programi imaju vise dobrih strana nego losih. Ubrzavaju rad, pruzaju dosta mogucnosti, i jednostavno idu uz modernu tehnologiju, kao i uz arhitekturu koja bi trebalo da prati razvoj i cak i da ide ispred vremena.
Ja do upisa fakulteta nisam koristila ove programe, i sa njima sam se upoznala kroz radove za druge predmete, najvise za vizuelna istrazivanja.Google sketchup mi je bio najprikladniji za pocetak, a AutoCad za kompleksnije projekte.

Slika Sofija Stevanovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Sofija Stevanovic - četvrtak, 4. mart 2010, 17:54
 
Smatram da su kompjuteri od jako velikog znacaja za mnoge nauke pa i za samu arhitekturu. Razni programi su zamenili rucno crtanje sto u velikoj meri olaksava i ubrzava iscrtavanje mnogih projekata. Nezamislivo je studirati arhitekturu u danasnje vreme bez poznavanja bar nekih od brojnih programa kao sto su 3D max, autocad, scatch up....



Slika andrea boskovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la andrea boskovic - četvrtak, 4. mart 2010, 19:47
 
Prva iskustva sa 3D programina sam imala kad sam upisala fakultet . Svakako da su svi utisci pozitivni . Danas je lakse docarati ideje uz pomoc raznih softvera . I pored njihove konkretne primene kojie imaju u arhitekturi na primer i svih olaksica koje donose , meni su interesantni za istazivanje i "igru"
primer koji vidite na slici je nastao kao jedna od "igara" u SketchUp-u .

Slika Tijana Popovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Tijana Popovic - četvrtak, 4. mart 2010, 19:50
 
Mislim da je suvisno pricati o znacaju racunara u svetu arhitekture..

Od softvera, na zalost, koristim samo AutoCAD i Photoshop. Radujem se novim saznanjima.

Prilog je radjen u AutoCAD-u.

Pozdrav..

Slika marina djokic
Odgovor: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la marina djokic - četvrtak, 4. mart 2010, 20:04
 
Da li uopste treba pominjati ulogu racunara u svetu projektovanja? Danas se ne moze ni zamisliti izrada nekog objekta bez prethodnog rada na kompjuteru. Poznavanje odredjenih programa nam olaksava da ideja postane stvarna. Nasa masta je nasla saradnika u racunaru. veliki osmeh
Na zalost, koristim samo AutoCAD i Photoshop. Nadam se da cu uskoro nauciti rad i u drugim programima.
Prilozeni rad radjen je u AutoCAD-u.
Pozzz!!!

Slika Ivan Radonjic
Odgovor: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Ivan Radonjic - četvrtak, 4. mart 2010, 20:56
 
CAAD je izuzetno bitna alatka koja ubrzava proces projektovanja, pogotovo izrade tehničkih crteža. Nisam siguran da li je bolja od olovke i papira u pocetnoj fazi rada, koliko god jednostavan program bio uvjek je lakse uzeti olovku i skicirati.

Slika Dimitrije Lovrincevic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Dimitrije Lovrincevic - četvrtak, 4. mart 2010, 21:23
 
U danasnje vreme, kompjuterska tehnologija je nezaobilazna u arhitekturi. Nikad se do sad nisam sreo sa ovakvim programima, veoma su zanimljivi i radujem se tome sto cu nauciti da radimu njima!

Slika Biljana Pupavac
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Biljana Pupavac - četvrtak, 4. mart 2010, 21:30
 

Računari sa odgovarajućim softverima su trenutno jedna on najznačajnijih alatki u praksi svakog arhitekte.Upravo su oni omogoćili mnogo lakši,brži i efikasniji rad,a u daljem periodu može se očekivati samo poboljšanje i ekspanzija istih. Početak studiranja predstavlja i početak mog upoznavanja sa softverima koji se u ovoj oblasi korise.  Postavljeni primer je jedan od prvenaca u Google Sketch-up-u.


Slika Atila Rajkov
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Atila Rajkov - četvrtak, 4. mart 2010, 22:40
 
Kao što već svi znamo kompjuteri imaju sve širu primenu u životu, a tako i u arhitekturi. I već za nekoliko godina (ako to već nije slučaj) arhitektonsko projektovanje neće biti biti zamislivo
bez računara i projektantskog softvera.
A što se tiče mog poznavanja relevantnog softvera, tu se baš ne mogu phvaliti. Iz svkome poznatog straha od nepoznatog,do poslednjeg trenutka sam odlagao čas kada ću se pozbaviti nekim progaramom za projektovanje. Ovom prilikom sam odabrao, po mišljenju mnogih jedan od najjednostavnijih programa, google sketchup. I primer koji prezentujem nije namenjen da po svaku cenu zavara i ostavi utisak koliko dobro poznajem softver. Već je tu da pokeže kako se za desetak minuta lako mogu savladati najosnovnije opcije/komande u jednom sasvim pristojnom projektantskom programu.

Slika Petar Stanic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Petar Stanic - četvrtak, 4. mart 2010, 22:42
 
nemoguce je zamisliti savremenu arhitekturu bez primene racunara na svim poljima... pomenutim softverima ne baratam bas najbolje ali ipak to sto znam je dovoljno :)

anashulkic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Ana Sulkic - četvrtak, 4. mart 2010, 23:59
 
Naravno da cu se sloziti sa kolegama.Zivimo u dobu u kome je rachunar apsolutno validna alatka u svim mogucim materijama,a pogotovo arhitekturi. Olakshava i ubrzava rad, a za rezultat ima daleko kvalitetniji proizvod nego bilo koja manualna tehnika.
Do prve godine fakulteta se nisam susretala sa programima ovog tipa,ali je dinamika nastave uchinila da prosto i sama osetim potrebu za savladavnjem tih novih softverskih jezika.
Moj primer je model izradjen u google sketch up-u.
Photobucket
Slika Mirjana Predic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Mirjana Predic - petak, 5. mart 2010, 00:42
 

I ja kao i vecina mojih kolega smatram da su kompjuteri veoma znacajni u nasoj struci. Ne samo da nam olaksavaju rad, uz pomoc kompjuterskih programa stedimo vreme a i novac. Sa CAAD-om sam se susrela prvi put u srednjoj skoli, gde sam koristila Autocad i Solidworks, a samostalno sam pocela da koristim i Google ScetchUp. Na fakultetu sam najvise koristila najjednostavniji od ova tri programa, Google SketchUp. Planiram da naucim da koristim i Archicad.
Primer plaze radjen u Sketchup-u.


Slika Filip Raskovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Filip Raskovic - petak, 5. mart 2010, 01:14
 
dok nisam upisao arhitektonski fakultet nisam imao potrebu da radim u programima kao sto su sketchup i autocad. kada su pocele prve vezbe bio sam primoran da naucim kompjutersku azbuku za dalje studije. bez nje ne bih nista mogao da postignem. problem je sto sam sva znanja stekao samostalno, a fakultet je za sad bio tu samo da podstakne a ne i da pomogne, nazalost! postavljeni primer je 3d model nadogradnje radjen u sketchup-u...

Slika Jovana Jovanovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Jovana Jovanovic - petak, 5. mart 2010, 11:09
 
Kompijuteri su svakako od izuzetne važnosti za svakog arhitektu i to iz vrlo praktičnih razloga. Naime, brzina rada i kvalitet prezentacije projekata su dratično bolji u poređenju sa klasičnim metodama. U vremenu digitalne tehnologije, kada su i ostale sfere ljudskih života usko povezane sa računarima ne ostaje nista drugo do da i arhitektura kao kompleksna disciplina sada i sve više i u buducnosti gradi sebe na temeljima modernih tehnologija.
Moje poznavanje programa za 3D modelovanje je vrlo šturo, gotovo zanemarljivo. Ovaj model nastao je u procesu istrazivanja Google SketchUp-a

Slika Nemanja Lukic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Nemanja Lukic - petak, 5. mart 2010, 19:00
 
Iako je za neke nase profesore kompjuter pre par godina bila samo jedna sprava koja nije imala nikakvu ulogu u njihovom poslu, danas je situacija potpuno drugacija i prosto je nezamislivo da student arhitekture nema racunar, koji je postao nezamenljiva alatka za njegov rad i usavrsavanje.
Za sada koristim AUTO CAD i Photoshop.

Slika Aleksandra Mrda
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Aleksandra Mrda - petak, 5. mart 2010, 19:47
 
Tesko je danas zamisliti da jedan arhitekta obavlja svoj posao bez upotrebe kompjutera. Prednost kompjutera u odnosu na olovku su brzi i laski rad, brza modifikacija projekata itd.
Sto se tice programa, poznajem Autocad i Google Skatchup. Nadam se da cu napredovati tokom studija.

Ovaj prilog je radjen u Autocad-u.
caad2.jpg
Slika Milica Milojevic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Milica Milojevic - subota, 6. mart 2010, 22:50
 
Uloga kompjutera u arhitekturi je od neprocenjivog značaja. Omogućen je efikasniji rad, lako ispravljanje grešaka i brzo pravljenje izmena. Postignuti efekti su neuporedivo bolji od onih koje omogućavaju papir i olovka. Potrebno je mnogo manje vremena za prezentaciju ideje, pa samim tim arhitekta može posvetiti više vremena kreaciji i isprobavanju različitih varijanti rešenja.

Do sada sam koristila Photoshop, Corel Draw i Google SketchUp, mada ne posedujem neko baš zavidno znanje. Prilažem 3d model jedne od mojih maketa urađen u SketchUp-u.

caad2copy1smanj.png

Slika Nemanja Babic Stefanovic
Odgovor: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Nemanja Babic Stefanovic - nedelja, 7. mart 2010, 20:32
 
Ja sam dosta radio u 3d programima i pre fakulteta, ali se uz fakultet non-stop usavrsavam i stalno ucim nove stvari. Mnogi kursevi nas bukvalno teraju da sto vise koristimo 3d i dizajnerske programe, sto je veoma dobro!

Ovo je jedan render iz skorijeg perioda.

ja
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Stevan Vukadinovic - nedelja, 7. mart 2010, 22:00
 
Ovako, po mom misljenju koriscenje kompjutera u arhitekturi je vise nego neophodno... Sada koriscenjem upravo programa za 3d modelovanje mozemo imati kompletan izgled objetka pre nego sto je on i poceo da se gradi...

Sto se tice mog rada u nekim od ovih programa, mogu da kazem da jako volim da radim u 3d maxu ali i u autocadu... Sto se tice 3d maxa mislim da je sjajan, gotovo neprevazidjen program za 3d modelovanje, skoro san nasao na netu i odlican dvadesetosmocasovni video tutorial o koriscenju ovog programa u arhitekturi i odlicno napredujem!

Ovo dole je slika moje nadogradnje i jedan od prvih radova koji sam radio urpavo u 3d maxu...

Izvinjavam se zbog zakasnjenja, stvarno je bilo tesko naci ovaj novi sajt :)



Slika Nina Stankovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Nina Stankovic - sreda, 10. mart 2010, 20:09
 
Studiranje, pogotovo naseg fakulteta, bi bilo nemoguce bez racunara. Sto se tice konkretno primene u arhitekturi, programi kao sto su auto cad, photoshop, sketch up, 3d max, maja i slicni korisni su za pravljanje nasih modela, prezentacija.. Moje poznavanje istih nije bilo na zavidnom nivou, medjutim predmeti koje imamo nas podsticu da ucimo kako se radi u njima, sto je jako dobro :) Olaksavaju da prikazemo svoje ideje i pre realizacije. Moguca je transformacija dok ne dodjemo do odgovarajuceg prikaza. Brzina i preciznost su neuporedivo vece od crteza na papiru, mogucnosti su razlicite... Takodje je omoguceno prenosenje podataka, obavljanje domacih zadataka... :) moji primeri su radjeni u photoshop-u i sketch up-u...



Slika marija kondic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la marija kondic - sreda, 10. mart 2010, 22:02
 

  Uvidela sam koliko je značajna uloga kompjutera u arhitekturi tek kada sam upisala ovaj fakultet. I shvatila da je moje znanje u ovoj oblasti skromno, ali trudim se, napredujem, istražujem. Do sada sam se susretala sa photo shop-om, 3d max-om i corel-om. Prilažem rad zidova koji sam početnički uradila u 3d max-u i dovršila u photo shop-u za potrebe predmeta vizuelna istraživanja. :)


Slika Filip Lukic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Filip Lukic - četvrtak, 11. mart 2010, 14:25
 
Sto se tice kompjutera smatram da su dosta olaksali rad u svim oblastima zivota i rada, a narocito u arhitekturi... Ubrzavaju proces rada, olaksavaju ga, a i rezultati su uglavnom bolji...

Slika Filip Trgovcevic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Filip Trgovcevic - četvrtak, 11. mart 2010, 14:44
 
http://img3.imageshack.us/img3/3574/nadogradnja11.jpg

Slika Filip Trgovcevic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Filip Trgovcevic - subota, 13. mart 2010, 13:44
 
kompjuter je mama....

izvinjavamse zbog velicine slike, nisam video da treba da bude 150/150px
Slika Katarina Kozovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Katarina Kozovic - četvrtak, 11. mart 2010, 14:49
 
I sami mozemo uvideti znacaj kompjutera na osnovu toga sto bez neophodnog znanja ne mozemo realizovati svoje ideje..Ja, nazalost, nisam upisala fakultet sa nekim velikim iskustvom, ali se nadam da cu ga tokom studija steci..Ovaj prilog je sa kursa vizuelna istrazivanja..

Slika Aleksandra Bacevic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Aleksandra Bacevic - četvrtak, 11. mart 2010, 15:56
 
do sada i nisam bila nesto uspesna kad su 3d programi u pitanju, medjutim uz pomoc photoshopa sam lako prikrivala tu takozvanu manu... ali svesna sam koliko nam 3d programi olaksavaju da sto bolje i realnije prikazemo model, tj projekat, tako da cu se veoma potruditi da savladam neke od 3d programa, kako bih sebi olaksala, a i poboljsala prezentovanje projekata...

Slika Jovana Belodedic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Jovana Belodedic - četvrtak, 11. mart 2010, 20:10
 

do sada nisam koristila ni jedan od ovih programa...pokusala sam da napravim nesto u SketchUp-u...

2.jpg

Slika Ivana Bogdanovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Ivana Bogdanovic - četvrtak, 11. mart 2010, 20:34
 
Saznanja iz Corela,Photoshopa i Illustratora se mogu preneti na AutoCad,ArchiCAD,3DMAX , uz neophodno usavrsavanje,tj.ucenje novih principa crtanja.A sto se tice SketchUP-a,mislim da je to odlican program za sve one koji tek pocinju da realizuju svoje ideje u savremenim CAAD programima.Ja sam prvi put cula za ovaj program od starije drugarice,koja mi je, onako usput,napravila obicnu kucicu u SketchUp-u.Posle par sati,kada sam i ja skinula SketchUp,secajuci se sta je ona radila, i ja sam napravila svoj prvi 3D objekat! Sada ucim Rhino.

...
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Tijana Cholovic - četvrtak, 11. mart 2010, 21:24
 
...trenutno se najvise bavim Rhino programom , jer omogucava na jednostavn nacin postizanje jako dobrih efekata, i srecna sam sto sve bolje radim sa renderima.Pored ovog programa, AutoCAD ,Photoshop,Corel su mi dobro poznati,a za Sketchup i Rhino, za sada znam samo osnovne stvari.
Primer je radjen u Rhino programu, i skoro sam ga radila na izbornom predmetu Caad :)

Slika Una Unkovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Una Unkovic - petak, 12. mart 2010, 00:29
 
U srednjoj skoli sam prvi put imala dodir sa programima kao sto je CAAD,ali na Fax-u sam prvi put shvatila taj OGROMAN znacaj programa...:)i pocela da radim na njihovom usavrsavanju i radu na nekim novim programima kao sto su Sketchup,Rhino,Corel,photoshop..

Slika Aleksandar Jeremic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Aleksandar Jeremic - petak, 12. mart 2010, 00:41
 
kompjuteri ubrzavaju proces projektovanja, olaksavaju ga, cine zanimljivijim, a i kvalitet radova je daleko veci, tako da su oni za arhitekte vec danas nezaobilazni. nisam koristio 3D programe do sada, tako da je prilozeni rad prvenac... :) mnogo mi se svidja ovaj sketchup, krivo mi je sto ga nisam ranije otkrio.

Slika Igor Gardinovacki
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Igor Gardinovacki - petak, 12. mart 2010, 10:46
 
3d modelovanje mi je uvek delovalo zanimljivo, kao mogucnost da se napravi neogranicen broj neograniceno razlicitih, stvarnih ili nestvarnih predmeta, likova i svetova-cela virtuelna stvarnost. Naravno da nam 3d modeli omogucavaju da stvorimo slike arhitektonskih zamisli na jednostavan i, (ako dobro rukujemo programima koji spadaju u caad) brz nacin. Doduse, nisam dosad naucio ni jedan od njih stvarno, osim sketch-up-a i photoshopa, a ni njih nisam izgustiraowink jedino sto ima to nesto sto uvek fali kad nije rucno napravljeno, kao kad citate digitalnu knjigu na ekranu, a ne u rukama. Hocu da kazem, ne treba prepustiti digitalizaciji sve zivo. Ok,sto se tice zvanicnih arhitektonskih projekata, modeli su najpogodniji, najtacniji za prikazivanje...  

Slika Milana Pavlica
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Milana Pavlica - petak, 12. mart 2010, 10:53
 
Kao i vecina kolega, salzem se da bez kompjutera trenutno ne bi moglo da se zamisli funkcionisanje vecine stvrari, kako u svakodnevnom zivotu tako i u arhitekturi. Presudno je vreme i koliko programom ubrzavamo neki proces. Od navedenih programa, nisam se susrela sa bas puno njih ali kako sam upisala ovaj fakultet, primorana sam da ih savladam.

Slika aleksandra vucinic
Odgovor: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la aleksandra vucinic - petak, 12. mart 2010, 11:07
 
kompijuterski programi nam omogucavaju lakse i brze modelovanje zamisljenih ideja. sa vecinom programa sam se susrela na ovom fakultetu po prvi put. u pocetku je sve bilo tesko ali vremenom, kako i vecina stvari, postaje rutina... prilazem vam nadstresnicu iz prvog semestra.

Slika Mihailo Sindjic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Mihailo Sindjic - petak, 12. mart 2010, 17:45
 
Uloga racunara je od presudne vaznosti za arhitekturu i projektovanje.Omogucava nam uvid u precizne vizuelne prezentacije i realne prikaze projekata.Poznavanje programa je,takodje,neophodna stvar.Do sada nikada nisam imao iskustva niti sam se susretao sa bilo kakvim softverom takvog tipa.Jedino sam koristio photoshop, ali sam zarad ovog zadatka po prvi put napravio jednu jednostavnu 3d kompoziciju (ako se to tako moze uopste nazvati).U buducnosti cu,nadam se kada prikupim dovoljno znanja,raditi mnogo bolje...:)

Slika Milica Čudić
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Milica Čudić - subota, 13. mart 2010, 00:07
 
U danasnje vreme rad bez racunara je skoro nezamisliv. On svakako umnogome pomaze i olaksava posao, a najvaznije od svega stedi nase vreme! Mada takodje, mislim da je on samo alatka kojom se sluzimo, ali sigurno ne mogu se negirati prednosti koje on ima u odnosu na dosadasnji mukotrpni rucni rad, posebno u nasoj struci! Sa vecinom programa sam se srela tek na fakultetu, ali poznajem photoshop, illustrator i corel, pomalo autocad koji trenutno ucim...

Slika Petar Radojlovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Petar Radojlovic - nedelja, 14. mart 2010, 19:35
 
Nemam mnogo iskustva u 3d programima ali sam vrlo zainteresovan za njih...
Kompjuter smatram za jedan od osnovnih elemenata prilikom projektovanja, do sada sam radio u Google SketchUp-u

Slika Dimitrije Jovanovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Dimitrije Jovanovic - četvrtak, 18. mart 2010, 16:50
 
Kao i velika vecina ljudi uvidjam koliko su racunari postali vazni u skoro svim oblastima covekovog rada, a pogotovo u arhitekturi.
Na zalost, moje poznavanje racunara, kao i zainteresovanost za njih, dosta je mala, iako sam svestan velikih mogucnosti koje oni pruzaju. Moj rad na racunarima se svodi na osrednje poznavanje photoshop-a i veoma slabo poznavanje autocad-a.

Slika Petar Saric
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Petar Saric - četvrtak, 18. mart 2010, 19:58
 
Uloga kopjutera je za nas od velikog znacaja hteli mi to ili ne sada u 21veku sa samo par klikova misa dolazimo do neogranicenog broja podataka sto je veoma znacajno. Sada se nemoze zamosliti studiranje bez dobrog znanja koriscenja racunara.Velika prednost jeste pravljenje 3d modela, koji znatno mogu olakšati komunikaciju na liniji arhitekta-investitor. A još veća vrlina je znatna ušteda vremena... evo jednog jednostavnog modela makete zidova uradjenog za jak okratko vreme
 

Slika armin turkovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la armin turkovic - petak, 19. mart 2010, 00:46
 
Dok nisam upisao faks,nikad u zivotu nisam usao ni u jedan program za projektovanje ili modelovanje.To me nekako do tada zaobilazilo,a ni ja se nisam trudio da nesto vise naucim.Sad sam shvatio da su ti programi osnova svega i oni ce nam pomoci u daljem skolovanju.

Slika Nikola Jovanovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Nikola Jovanovic - subota, 20. mart 2010, 20:50
 

Racunar u arhitekturi ima ogromnu ulogu jer olaksava i ubrzava rad koji se nakada davno radio iskljucivo rucno, pored toga sto je tu kao olaksica on doprinoci kvalitetu i tacnosti i sigurno vecoj preciznosti od ljudske ruke. Upotreba racunara u arhitekturi je po meni ogromna revolucija ako se osvrnemo na davni period pocetka arhitekture kada su se projekti crtali u pesku npr.


Slika milica macanovic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la milica macanovic - sreda, 24. mart 2010, 16:30
 
Kompjuter je moj najveci neprijatelj, uopste ga ne volim, ali posto je svima on najbolji drug i ja sam prinudjena da se s njim sprijateljim. Vi cete biti u toku s napredovanjem mog novog prijateljstva. Valjda cemo se dobro druziti... :)
Smislili su cak i to da nam kompjuter pruza i 3D mogucnosti, pa se ja nadam da cu se jos brze zbliziti sa ovom masinom.

Slika Dragana Uzelac
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Dragana Uzelac - petak, 2. april 2010, 20:10
 
pre studija se nisam susretala sa ovakvim programima,jer nisam ni imala razloga da ih koristim
ali sada shvatam da, osim sto mnooogo olaksavaju rad, neke stvari je gotovo nemoguce izvesti bez njih...

ovo sam radila u u sketch up-u pocetkom I semestra...

Slika marko samardzic
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la marko samardzic - petak, 2. april 2010, 20:18
 

smatram da su kompjuteri znatno olaksali studiranje naseg fakulteta... olaksan i ubrzan proces rada, sa boljim rezultatima...

moje iskustvo od ranije sa ovim programima vezano je za auto cad, jos u srednjoj skoli, a od pocetka I semestra trudim se da naucim ostale...

ovo je jedan od mojih prvih radova u sketch upu

Slika Ivana Petrov
Re: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Ivana Petrov - petak, 9. april 2010, 23:51
 
smatram da su rucni crtezi ne zamenjivi, jer imaju licni pecat autora, ali ipak su programi za crtanje omogucili vecu brzinu, preciznost, efikasnost pri crtanju, sto je danas veoma bitno.

Slika Andjela Brasanac
Odgovor: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Andjela Brasanac - četvrtak, 20. maj 2010, 21:02
 
pre fakulteta se nisam susretla asa ovakvom vrstom programa, ali sad shvatam da su neophodni za nas buduci rad i da u mnogome mogu pomoci prezentaciji naseg rada...prilazem presek nadgradnje iz prvog semestra

Slika Tijana Kostić
Odgovor: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Tijana Kostić - subota, 22. maj 2010, 00:36
 
Pre fakulteta nisam se susretala sa ovakvom vrstom programa.Ali sada uvidjam da od poznavanja programa zavisi pismenost arhitekta. Konkretno u arhitekturi programi omogucavaju veliku brzinu realizacie ideja. Kao i lakse zamisljanje kako bi nesto izgledalo u prostoru. Omoguceno je da se greske lakse saniraju, kao i da brzina ne narusi pedantnost. Mnogo lakse se prave varijacije na odredjenom projektu kao i izmene.

Danas je gotovo nemoguce baviti se arhitekturom bez znanja u programima koji je prate. Prilozeni primeri su izradjeni u SketchUP-u, a jedan od njih je dodatno obradjen u Auto Cad-u.
Slika Tijana Kostić
Odgovor: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Tijana Kostić - subota, 22. maj 2010, 00:41
 
Model je radjen u Sketch Up-u, zatim su preseci obradjeni u Auto Cad-u

Slika Tijana Kostić
Odgovor: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Tijana Kostić - subota, 22. maj 2010, 00:43
 
Preseci:

Slika Tijana Kostić
Odgovor: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Tijana Kostić - subota, 22. maj 2010, 01:08
 
Ovo je primer modela U Sketch Up-u, model pijace radjen za arhitektonsku grafiku:

Slika Branislav Mirovic
Odgovor: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Branislav Mirovic - četvrtak, 27. maj 2010, 18:45
 
pa do pocetka skolovanja nisam imao nikakve ideje koji programi se koriste za pomoc u arhitekturi ali mnogobrojni predmeti su me uveli u taj svet kompjuterske grafike,a programi koje sam nesto malo savlado do sada su atocad,coreldraw i sketchup

Slika Stefan Korac
Odgovor: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Stefan Korac - petak, 28. maj 2010, 23:21
 
Izvesno je da su kompjuteri, to jest mogućnosti koje oni pružaju čine rad arhitekte neuporedivo bržim, jednostavnijim i fleksibilnijim. Moguće je u svakom trenutku bez poteškoća ispraviti grešku, promeniti projekat, vrlo lako prikazati neku ideju kroz model. Pre upisivanja fakulteta sam jako malo znao o programima koji se mogu koristiti za ovu profesiju, ali sam imao prilike da se sa nekima upoznam za ovo vreme, kao recimo Photoshop, Corel Draw, Sketch Up, ArchiCad i Autocad i posle upoznavanja tih programa postalo mi je jasno da su kompjuteri bar u u ovoj profesiji (a naravno i u mnogim drugim) postali neizostavna stvar...


ja
Odgovor: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Tamara Vuksan - ponedeljak, 31. maj 2010, 20:52
 
Danas je kompjuter postao deo svakodnevnice, koristi se u sve moguce svrhe...Nama studentima arhitekture omogucava brze crtanje...Pre upisa na fakultet imala sam prilike da se sretnem samo sa AutoCad-om,koji sam ucila u srednjoj skoli...Na fakultetu sam naucila jos par programa da koristim, kao sto su PhotoShop, SketchUp, 3dMax i dr....Primer je radjen u SketchUp-u...

.
Odgovor: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Marija Kukoleca - utorak, 1. juni 2010, 19:49
 
Po mom misljenju,kompjuteri zauzimaju veliki deo nase svakodnevnice,ne samo u arhitekturi vec i u zivotu. Konkretno u arhitekturi,kompjuteri nam pomazu da uradimo projekat brze,tacnije i preglednije. Nisam se sretala sa programima kao sto su sketch up ,3D max i auto cad pre fakulteta tako da jos uvek pokusavam da ih savladam
primer je radjen u sketch up-u :

Slika Sandra Subic
Odgovor: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Sandra Subic - sreda, 9. juni 2010, 22:52
 
Po meni, kompjuter je u danasnje vreme, postao potpuno neophodno sredstvo u nasim zivotima. Narocito,njegova upotreba u arhitekturi je od velikog znacaja onima koji se bave tom strukom i studijom.Na primer, 2D i 3D programi znacajno olaksavaju i ubrzavaju nas proces rada pri grafickim prikazima projekata.Pre pocetka studija nisam imala previse uskustva sa ovakvim programima, osim nesto malo u photoshop-u...
primer je radjen u sketch-up-u - model nadogradnje:

Slika Sandra Subic
Odgovor: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Sandra Subic - sreda, 9. juni 2010, 22:52
 
...

Slika Sandra Subic
Odgovor: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Sandra Subic - sreda, 9. juni 2010, 22:53
 
...

Slika Sara Kostic
Odgovor: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Sara Kostic - četvrtak, 10. juni 2010, 21:01
 
kompjuter je veoma značajan faktor u današnjem društvu, a nama kao arhitektama budućim je dosta olakšao suvoparan i rutinski rad i učinio ga zanimljivijim.

Slika tanja ivanovic
Odgovor: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la tanja ivanovic - petak, 11. juni 2010, 00:57
 
naucila sam da koristim google sketch up za potrebe vizuelnih istrazivanja, a sa ostalim programima nemam iskustva

Slika Anja Radovic
Odgovor: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Anja Radovic - petak, 18. juni 2010, 19:28
 

sa mog stanovista ljudi u XXI veku imaju veliku prednost brze razmene podataka sto nam omogucava lakse predstavljanje i objasnjavanje nasih ideja zamisli i sklapanje poslova u teznji da se zivot ljudi sto bolje i brze unapredi i sve to zahvaljujuci kompjuterima,naravno ranije je vrlo korisno bilo znati zanat(da se tako izrazim)crtanjai bilo visoko cenjeno jer je zahtevalo puno vremena posvecenog radu na svom usavrsavanju kako bismo bili u mogucnosti da se sto bolje izrazimo tj predstavimo svoje ideje,danas iako nismo toliko vesti  ipak mislim da samu srz a to je pretakanje nasih ideja iz glave u nesto materijalno ,smo u stanju da mnogo brze i efikasnije izvucemo i predstavimo zahvaljujuci kompjuterima i naprednim programima koji se koristeu okviru oblasti arhitekture sto za posledicu ima zadovoljenje svacijih potreba od funkcionalnosti do uzivanja u lepoti objekata u kojima boravimo ..

Slika Petar Radojlovic
Odgovor: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Petar Radojlovic - četvrtak, 24. juni 2010, 15:55
 
primena racunara u danasnje vreme ne moze se zameniti nisacim.sredstva kao sto su kompjuteri omogucavaju nam da na mnogo lakse nacine i za mnogo efikasnije vreme postignemo rezultate za koje bi nam bez njih trealo dosta vremena.jednom recju racunari su postali sastavni i nezaobilazni deo zivota modernog coveka i sveta.sto se keda tice veoma zanimljiv predmet i koristan.omogucava nam da pokazemo nasu kreativnost i pomaze da prosirimo nasa znanja primene racunara i njegofih mogucnosti.ovo je moje trenutno vidjenje keda.
Slika Ivan Djikanovic
Odgovor: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Ivan Djikanovic - nedelja, 27. juni 2010, 14:34
 
kompjuteri u arhitekturi su zaista ubrzali i olaksali rad, mada smo mi ta 'elektronska' generacija pa tesko da cemo moci i da radimo na neki drugi nacin..

Slika Aleksandra Stankovic
Odgovor: CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
napisao/la Aleksandra Stankovic - ponedeljak, 9. avgust 2010, 23:30
 

zamatematiku.jpg

Do upisa na fakultet poprilicno slabo sam bila upoznata sa radom na racunaru.Tokom prvog semestra savladala sam Corel na nivou osnovnog kursa i upoznavala se radom u SketchUp-u; u drugom semestru sam nesto prosirila znanje i stekla rutinu;

Ovo je model pijace napravljen u GoogleSkathUp-u i doradjen u Photoshop-u za kurs "elementi projektovanja".

Upotreba racunara u ovom poslu odavno nije alternativa koja olaksava i ubrzava rad, vec je postala njegov  sastavni deo, prosirila granice posla arhitekte, dala mu neku novu dimenziju.