U prvom zadatku na kursu "Principi CAAD-a" studenti daju svoje viđenje uloge kompjutera u arhitekturi. Navode svoje dosadašnje poznavanje relevantnog softvera i to ilustruju jednom slikom veličine 150/150 piksela.

U prvom zadatku na kursu "Principi CAAD-a" studenti daju svoje viđenje uloge kompjutera u arhitekturi. Navode svoje dosadašnje poznavanje relevantnog softvera i to ilustruju jednom slikom veličine 150/150 piksela.

Izvinite sto sam izbrisala vas post... Ako se vec bavite VOXEL 3D-om pokusajte da napravite maaaaaalo bolji model... :) (primer u prilogu, studentski rad)

sto se tice upotrebe kompjutera,smatram da je to gotovo od neprocenjive vrednosti kako u arhitekturi kako i u drugim strukama koje se bave bilo kakvom vrstom projektovanja.koristila sam autocad u srednjoj skoli i omogucavao mi je da sa velikom brzinom zavrsavam projekte i pravim izmene u istim.sa stanovista brzine i preciznosti mislim da je besmisleno porediti ucinak racunara sa mogucnostima olovke i papira.na slici koju sam okacila je model moje nadstresnice koju sam radila za kurs prostor i oblik,proslog semestra.

Ovo su modeli napravljeni kao prilozi za plakat iz vizuelnih komunikacija na temu nadogradnje u prvom semestru.
Što se tiče kompjutera ,jasno je da su oni u velikoj mjeri olakšali posao arhitekte u fizičkom smislu,što je svakako doprinijelo rasterećenju u oblasti kreativnog rada,samim tim što je sada moguće isprobati mnogo različitih ideja kroz gotovo realistične 3D modele i odlučiti se za najbolju opciju.Takođe,mogućnosti prezentacije konačne verzije projekta uz upotrebu kompjutera su ogromne,čak se i makete izrađuju kompjuterski.Crtež i skica su jedini dio procesa koji je najlakše raditi ručno,ali vjerovatno postoji neki plug-in za Photoshop koji i to pokriva.Moje znanje u ovoj oblasti je dosta slabo,ali nadam se da ću kroz ove kurseve i samostalan rad dostići neki pristojan nivo.Do sad sam radio isključivo u Google Sketchup-u,ali nedavno sam počeo i sa radom u Rhinoceros-u.

Uloga kompjutera u arhitekturi je od velikog znacaja: kako zbog brzine rada i ustede vremena, sto je jako bitno za danasnjeg arhitektu (svi ti rokovi
), tako i zbog preciznosti i jasnosti prikaza 3D modela projekta. To nam omogucava veliki broj programa koji nam je na raspolaganju. Takodje, podaci se lakse skladiste... ovaj 3D model sam radila u SketchUp-u, a osnove u AutoCAD-u.

Ja do sada nisam imao priliku da se susrecem sa grafickim programima koji se odnose na pravljenje modela, objekata, automobila.... Jedino cime dobro baratam jeste Autocad..i u tom programu bih mogao svasta da napravim.. Sad planiram da krenem sa proucavanjem drugih programa koji ce mi pomoci da ono sto imam u imaginaciji prenesem na papir... Ovo sto sam prilozio je osnova prizemlja objekta,radjena u Acad-u... Kao i vecina kolega mislim da uloga racunara ima strahovitu ulogu (a kako i ne bi kada danas imamo opciju line, koja moze da zameni sve lenjire i olovke).. Ponekad mi bude krivo zbog toga,sto se sve to manifestuje na ustrb arhitektonskog procesa grafickog razmisljanja! Ali, ja tu ne mogu nista promeniti, i zbog toga cu stremiti ka usavrsavanju aktuelnih programa koji ce mi pomoci da jednog dana budem dobar arhitekta... Upravo pocevsi od ovog kursa.... :)

Mislim da je uloga racunara u zivotu i radu jednog arhitekte ogromna, kako zbog brzine obavljanja svih projekata, tako i zbog mogucnosti radjanja veceg broja ideja i inovacija. Pocela sam da koristim ovakvu vrstu programa na kursu vizuelna istrazivanja i do sada sam koristila corel draw i corel photo paint, ali cu se ubrzo snalaziti i u drugim softverima.

U danasnje vreme prema mom misljenju, neprocenjivu prednost u okviru arhitekture, a i mnogih drugih okruzenja, ima rad na racunaru, u odnosu na staromodni pristup olovkom i gumicom, u brojnim aspektima, a pre svega u pogedu ustede dragocenog vremena, i atomske preciznosti. Do sad sam od caad programa, savladao autocad, i koristio ga za razlicite svrhe, a 3d modele sam radio samo u sketchup-u, ali sam nedavno poceo da istrazujem rhinoceros, u kome sam zapoceo i sl. model, jedne od hala beogradskog sajma, koji nije zavrsen...

Na slici je prikazan model zidova (sto je bila jedna od tema na kursu vizuelna istrazivanja), radjen u SketchUp-u, a osnova i presjek u AutoCAD-u....

Pre pocetka studija nisam koristila programe za 3D modeliranje, ali sam se sa tim upoznala radeci na kursu prostora i oblika i vizuelnih istrazivanja, koristeci za pocetak google sketch up. Sto se tice znacaja kompjutera u arhitekturi, jasno je da njihovo koriscenje velikom merom olaksava i ubrzava proces projektovanja, ali takodje i osmisljavanja i realizacije ideja arhitekata... njihovo koriscenje pruza jako puno mogucnosti.

Kompjuterski programi koji se koriste u oblasti inženjerstva i projektovanja, ne samo da ubrzavaju i olakšavaju rad, već daju mogućnost veoma preciznog i realnog sagledavanja projekta pre njegove izgradnje. Modeli 3D koje možemo da napravimo u programima za modelovanje lako mogu da se dorađuju, preoblikuju, a da se ne crtaju iz više puta kao sto bi bilo neophodno kada bi se projektovalo na klasičan način. Osim sto su neophodni kao vid alata,programi imaju ulogu u prezentovanju arhitektonskih rešenja široj javnosti zbog svoje vizuelne atraktivnosti.
Do sada sam radila u AutoCad-u i Max-u. Nadam se da cu proširiti svoje znanje na ovom kursu. Dajem primer modela svoje nadogradnje koju sam uradila za plakat iz kursa Vizuelna istraživanja.

Sam pronalazak i dostupnost grafickih programa,omogucava nam brze razvijanje ideja i olaksicu u arhitektonskom projektovanju. Sto se tice poznavanja programa,radila sam u autocad-u ali samo 2D,i u google sketchup-u ,a i prilog ce biti model nadogradnje,makete sa poslednjeg kolokvijuma u 1.semestru....radjen u google sketchup-u...

Smatram da ovi programi u mnogome olaksavaju posao arhitektama. Zamenjuju olovku i papir i pojednostavljuju i skracuju ceo proces projektovanja. Verujem da omogucavaju da sama arhitektura napreduje sve vise, postaje kompleksnija, pruzaju velike mogucnosti u projektovanju koje bi pre upotrebe kompjutera bile skoro nezamislive.
Programi sa kojima vec dugo radim su Photoshop i SketchUp. Znam ponesto i u ArchiCad-u.
Veoma me zanimaju caad programi i zelela bih da naucim sto je vise moguce.
Primer je jedan od modela zidova za kurs vizuelna istrazivanja. Radjen je u SketchUp-u sa V-Ray renderom.

Rad koji cu predstaviti je radjen u Autocadu kao osnova sklonista.

Poznavanje programa u arhitekturi je od velikog značaja,jer je efikasnije,lakše,brže.
Do sad se nisam puno susretala sa takvim programima,od kojih sam samo u Google SketchUp koristila,i imam želju da što pre naučim više
...
Priloženi model je rađen za kolokvijum nadogradnje iz vizuelnih istraživanja.
Sto se tice kompjutera smatram da su dosta olaksali rad u svim oblastima zivota i rada, a narocito u arhitekturi... Ubrzavaju proces rada, olaksavaju ga, a i rezultati su uglavnom bolji...
Pre upisa na fakultet nisam koristila ove programe, ali trudim se da naucim... U prilogu je moja sobica
radjena u AutoCaadu...

Davno sam prošao kurs 3Dmaxa ali su mi znanja propala usled nekorišćenja, te mi sleduje temeljito obnavljanje. Za potrebe fakulteta do sada sam najviše koristio photoshop, ali sam okušao sreću u sketchup-u za sličicu u prilogu. Obećavam da ću napredovati :)

Do sada sam se najvise bavila Photoshop- om i SketchUp- om. Mada vise volim photoshop, u cemu je I radjen model nadstresnice za kurs vizuelna istrazivanja u prethodnom semestru, koji sam prilozila. Naravno, planiram da se vise bavim drugim programima ovog semestra, kako bih naucila sto vise nacina na koje mogu da izrazim svoje ideje I projekte.
Racunari u arhitekturi su zaista ubrzali i olaksali rad, jer nema vise lenjira, sestara I ostalog prateceg pribora, ali nas takodje i ogranicavaju. Mislim da su jako dobri za zavrsni deo projekta, prezentacije istog, 3d modela, jasnije komunikacije…, ali da crtanje sa olovkom ima znatno vecu kreativnost, koja se na racunaru ne moze ostvariti.

Sto se tice upotrebe racunara u arhitekturi, smatram da je to od izuzetne vrednosti. Koristila sam Coreldraw i omogucio mi je da zavrsavam projekte sa dovoljnom preciznoscu I znatno vecom brzinom od crtanja olovkom.
Na slici koju sam okacila je model nadogradnje radjen za kurs vizuelna istrazivanja.

Pre pocetke studija imala sam malo iskustva sa ovakvom vrstom programa. U toku prvog semestra sam naucila da radim najvise u sketchup- u, gde je I radjen primer koji sam prilozila.
Poznavanje programa graficke vrste znatno olaksava posao u arhitekturi. Omogucavaju preciznost, realnost, mogucnost lake izmene, kao I mnoge druge mogucnosti koje su nam bile uskracenje crtanjem olovkom na papiru.

kompjuteri su doprineli tome da sa sto manje tog nekog fizickog rada mozemo doci do zeljenih rtezultata kao i mnogo kvalitetnijih. danas je neizbezno koriscenje kompjutera ne samo u arhitekturi vec u svim oblastima. konkretno moj primer je radjen u sketchup-u.

Smatram da je kompijuter zauzeo veoma vazno mesto u ovoj profesiji proteklih decenija,kao i mnogim drugim. Postoje odlicni graficki programi koji omogucavaju sagledavanje realne slike nekog projekta,kao sto se u njima moze slobodnijim crtezom predstaviti i koncept, i upravo te dve stvari omogucavaju odlicnu komunikaciju izmedju arhitekte i investitora,kao i izmedju arhitekata medjusobno.Ove prendosti svakako treba iskoristiti, kao i cinjenicu da za kratko vreme je moguce obaviti velike izmene na projektu,pa se vreme rada skracuje. Od programa koristim Auto CAD i trenutno ucim 3dMax...a nadam se da cu upoznati jos puno novih programa...

Mislim da je poznavanje racunara od velikog znacaja, kako za arhitektu, tako i za ljude drugih profesija. Prednosti njihovog koriscenja je mnogo, samo neke od njih su preciznost, usteda vremena, bolja prezentacija nasih ideja, realizacija i laksa modifikacija projekata... Za primer sam uzela 3D prikaz makete zidova koji sam uradila u Google SketchUp-u i presek iz AutoCAD-a koji je doradjen u Adobe Photoshop-u...

AutoCAD SketchUp

Mislim da je danas poznavanje kompjuterskih programa grafickog karaktera u arhitekturi veoma značajno...omogucava nam lakse, brze i efikasnije prikazivanje projekata odnosno njihovih 2D i 3D modela.
Do sada sam imala prilike da se susretnem sa takvim programima, ali nemam iskustva sto se tice rada u njima... prilikom rada na predmetu Vizuelna istrazivanja za prikazivanje svojih maketa koristila sam Google SketchUp. Prilozeni model nastao je upravo u ovom programu...
Imam zelju da sto pre naucim da radim u "ozbiljnijim" programima, jer bez njih se arhitektura ne moze danas zamisliti...

Danas je tesko zamisliti bilo kakav posao koji bi morao da se odradi bez kompijutera. Oni su pomogli da se usavrsi struka i da mnoge stvari mogu da se brze i lakes zavrse. Mi smo deca koja odrastaju zajedno sa kompijuterima, tako da je tesko pronaci nekog studenta koji ne zna bar nesto o radu na njemu sto nije bio slucaj sa generacijama nasih roditelja.
Konkretno ja poznavao sam dosta dobro programe koji spadaju u “paket” nekih osnovnih, odnosno onih koji se prvi uce (word, excel, power point) ali sa programima kao sto su Auto Cad, Photoshop, Google Sketchup nisam imao priliku da se susretnem sve do studija arhitekture. Za potrebe fakulteta ovladao sam ovim programima najvise na predmetu vizuelna istrazivanja.
Predstavicu vam moj projekat nadogradnje sa prostora i oblika radjen u Auto Cad-u.

kompjuteri...pa kako bez njih ista uraditi,nismo u srednjem veku...rad van kompjutera sada sluzi otprilike tome da ukapiramo sta cemo i kako raditi na kompjuteru,kao i kako bi mozda ubrzali taj proces.zao mi je sto na nasem fakultetu ne postoje adekvatni uslovi za ucenje vaznih kompjuterskih programa koji se koriste u arhitekturi,ali dobro...izboricu se ja valjda i sam :) iako mi je to stvarno velika zelja,kompjuterske 2d i 3d programe ne poznajem ni priblizno dovoljno,ali cu se potruditi da mi to bude prioritet ubuduce.
evo jedan primer iz autocada :)

ja godinama radim u Photoshop-u i Illustrator-u
ovaj prilog je urađen u Photoshopu
u svim profesijama korišćenje računara je postalo neizostavno
tako i u arhitekturi svaki ozbiljan projekat prati korišćenje kompjuterske dorade i obrade
ali to je samo oruđe da lakše dođemo do željenog cilja, a startujemo i sve to ipak nastaje manuelno
počinjemo od nečeg sto je opipljivo samo mašti, a na kraju dobijamo digitalnu formu te mašte

Uloga kompjutera u arhitekturi u našem vremenu je veoma bitna zbog kvaliteta prikazivanja projekta. Njegova upotreba znatno olakšava i ubrzava izradu prikaza modela. Greške je mnogo lakše ukloniti, što je veoma teže učiniti kada se ručno radio 3D prikaz. Ali upravo zato je potrebno dobro poznavanje 3D programa, da bi se naša namera i zamisao sprovela u delo.
Što se tiče poznavanja 3D programa koristila sam AutoCAD, primetila sam da je program 3D FUN interesantan. Veoma je dobar za upotrebu postojećih geometrijskih oblika u arhitekturi. U ovom primeru kombinovala sam hiperbolički helikoid sa više komponenata u obliku kocke. Zajedno veoma podsećaju na arhitektonske elemente.

Pojava kompjutera i pocetak njihove primene u arhitekturi uticalo je na mnoge pravce arhitektonskog stvaranja. samim tim sto matematicke proracune racunaju mnogo brze od coveka dozvoljavaju arhitekti da se posveti konkretno dizajniranju bez prevelikog osvrta na same konstruktivne zakone koje postavljaju fizicki zakoni. javljaju se smeliji oblici konsurtkcija koje bez racunarskog proracuna bi bile nezamislive za starije inzenjere. . . sto se samog dizajniranja tice konacni izgledi objekata sve su realniji u 3d programima sto omogucava bolje sagledavanje celokupnog projekta... kompjuterske animacije mogu investitorima pruziti mogucnost da pre same izgradnje izvrse anilazu da li u neki objekat vredi investirati. ....

Mogucnosti koje nude racunari, su daleko uznapredovale, i od velikog su znacaja u svim podrucjima. Narucito u arhitekturi. Upotreba racunara olaksava fizicki rad jednog arhitekte, nidi mu kvlatitetan i raznolik vid izrazavanja i prezentovanja svojih ideja. Tako su meni u proteklom semestru odredjeni programi omogucili graficku realizaciju mojih maketa, koje su prezentovanjem kroz 3d model dobile jednu novu dimenziju. Ovo je model moje nadstresnice radjen u 3d maxu:

pojava racunara u danasnjem podrucju rada od velikog je znacaja. Olaksava i ubrzava mnoge poslove i siri polje mogucnosti koriscenjem istog. U podrucju arhitekture racunar je neophodan, i danas je arhitektura nezamisliva bez grafickog predstavljanja i grafickih priloga uz odredjeni projekat.
ja sam pomocu 3d maxa predstavila maketu zidova:

Smatram da je poznavanje rada na kompjuteru u arhitekturi,bar u danasnje vreme,od neprocenjive vrednosti.Prednosti su velike-brzina,kvalitet radova,mogucnost stalnih promena rada i mnoge druge...U prvom semestru koristila sam programe AutoCad,Photoshop i Sketch Up.Prilozeni primer radjen je u programu Sketch Up za predmet vizuelna istrazivanja-projekat nadogradnje.

Danas, sama činjenica da "biti pismen" podrazumeva i poznavanje rada na računaru govori koliko je revolucija kompjuterske tehnologije došla do izražaja.
Kompjuter je u arhitekturi olakšao mnogo štošta: mnooooogo preciznije crtanje, lakše prezentacije ideja i lakšu realizaciju celokupnog projekta.
Što se tiče mog poznavanja crtačkih programa prošao sam "napredni" kurs ArchiCad-a, šest godina radim u AutoCad-u, a još uvek se upoznajem sa radom u Skatchup-u, 3dsmax-u.... :)
Priložen crtež je rađen u AutoCad-u.

Uloga kompjutera u arhitekturi u danasnje vreme je veoma bitna zbog kvaliteta prikazivanja projekta, kao i zbog brzine kojim se dobija isti.Ja sam se u srednjoj skoli susrela sa AutoCAD-om i ArhiCAD-om...Photoshop i Sketchup sam prvi put aktivno pocela da koristim na fakultetu. I imam jos dooosta da ucim...
Ovo je prikaz skole radjen u ArhiCAD-u...za jedan konkurs u srednjoj skoli... 

Primena kompjutera u arhitekturi znatno je uticala na arhitekturu danasnjice.
Informaticka revolucija ubrzala je nase zivote do neslucenih razmera i nama omogucila daleko bolju pocetnu poziciju u odnosu na ljude pre samo tridesetak godina. Od ideje do realizacije, kroz ruke jednog arhitekte prolazi razlicit softver. Istrazujemo na internetu trazeci ideje, inspiraciju, tehniku i tehnologiju. Formulisemo prve ideje svog projekta uz pomoc programa kao sto je SketchUp. Razvjamo ceo projekat samostalno ili u timu uz pomoc BIM softvera kao sto je ArchiCad, izracunavamo staticke proracune i jos mnogo matematike, predstavljamo svoj projekat uz pomoc 3D modela uradjenih u Artlantisu ili 3D MAXu.
I dalje je ipak za projektovanje potrebna inteligencija, odnosno covek. Softver sluzi da nam pomogne u svim koracima projektovanja. Mi moramo da znamo da koristimo te produzene digitalne ruke.
Moje trenutno znanje nije veliko, ali iz dana u dan se uvecava. Do sada sam radio u SketchUp-u, ArchiCad-u i AutoCad-u.
Primer je projekat nadogradnje radjen na kursu prostor i oblik (Google SketchUp).

Danas u svetu racunari imaju glavnu ulogu,jer omogucavaju laksu komunikaciju, prezentaciju radova i ideja, olaksavaju sam rad,i time stede nase vreme, ubrzavaju proces izrade, brza i laksa izmena projekta.
Sto se tice mog poznavanja relevantnih programa, umem da radim u photoshopu i google sketch up-u. Trenutno idem na kurs AutoCAD-a,i nadam se da cu uznapredovati.
prilozi su radjeni u navedenih programima.
To su 3d modeli radjeni za predmet vizuelna istrazivanja u prethodnom semestru.

Racunari imaju sve vecu primenu u arhitekturi, i neophodno je znanje programa kao sto su programi sa liste. Koristim sketch up i ucim auto cad i istrazujem i ostale programe. U proslom semestru smo se susreli sa njima u kursu vizuelna istazivanja, a ovo su zidovi koje sam modelovala u google sketch up-u...

Smatram da je danasnja arhitektura u velikoj meri povezana sa kompjuterskim tehnologijama i da je skoro nemoguce ostvariti zeljeni projekat savremene gradnje bez koriscenja odredjenog softvera. Softveri koje ja primenjujem tokom studiranja jesu: AutoCAD Architecture, Autodesk Maya, Google Sketchup i Adobe Photoshop.

Uloga kompjutera u arhitekturi danas ima esencijalni značaj. Kompjuter nije više pomagalo koje štedi vreme i novac, kompjuter je poligon na kome se kvalitetnije kako spoznaju i tumače zadaci, tako i interpretiraju varijacije rešenja. Kompjuter je savremenom arhitekti ponudio znatno širi spektar mogućnosti u svakom segmentu rada.

. Ne treba spominjati koliko nam i trenutno olaksava studije
.

Mi smo definitivno koipmjuterska generacija. Postoje mnogi programi na trzistu koji nude kvalitetne graficke predstave porjekta. S druge artsne rad na kompijuteru skricuje i ulozeno vreme "sirovog rada",tako da vise vremena ostaje za smisljanje pojekta. Koristim Auto CAD, a nadam se da cu nauciti jos programa.

Naravno, kompjuter u mnogome olaksava posao jednom arhitekti - nema stalnog crtanja istih stvari,brljanja,trosenja vremena... Dozvoljava puno varijacija jednog istog projekta,tacno dimenzionisanje... Puno je prednosti!
Samo treba proceniti koji program odgovara slozenosti naseg projekta... Zato sam ja izabrala Sketch Up za predstavljanje svoje makete nadogradnje. A i prilicno dobro se snalazim u ovom programu.

Moje mišljenje je da računari imaju veliku ulogu u arhitekturi, jer pomoću njih projektujemo svoje ideje i zamisli. Dosta toga je rečeno o računarima i ja se svakako slažem da nam oni pružaju olakšanje u tom nekom fizičkom smislu, a samim tim nam štede vreme, koje se nekada u mnogo većoj meri koristilo za ručno iscrtavanje istog. Takođe danas govorimo i o 3d modelovanju, pa naše projekte možemo sagledavati iz svake željene pozicije.
Mnogo toga ima u vezi sa računarima i softverima. Do sada sam imala priliku da istražujem photoshop i nešto malo 3d max, a želja mi je da se što više upoznam sa mnogim drugim programima.
Model nadogradnje:

Računari sa odgovarajućim softverima su trenutno jedna on najznačajnijih alatki u praksi svakog arhitekte.Upravo su oni omogoćili mnogo lakši,brži i efikasniji rad,a u daljem periodu može se očekivati samo poboljšanje i ekspanzija istih. Početak studiranja predstavlja i početak mog upoznavanja sa softverima koji se u ovoj oblasi korise. Postavljeni primer je jedan od prvenaca u Google Sketch-up-u.

I ja kao i vecina mojih kolega smatram da su kompjuteri veoma znacajni u nasoj struci. Ne samo da nam olaksavaju rad, uz pomoc kompjuterskih programa stedimo vreme a i novac. Sa CAAD-om sam se susrela prvi put u srednjoj skoli, gde sam koristila Autocad i Solidworks, a samostalno sam pocela da koristim i Google ScetchUp. Na fakultetu sam najvise koristila najjednostavniji od ova tri programa, Google SketchUp. Planiram da naucim da koristim i Archicad.
Primer plaze radjen u Sketchup-u.

Do sada sam koristila Photoshop, Corel Draw i Google SketchUp, mada ne posedujem neko baš zavidno znanje. Prilažem 3d model jedne od mojih maketa urađen u SketchUp-u.

Uvidela sam koliko je značajna uloga kompjutera u arhitekturi tek kada sam upisala ovaj fakultet. I shvatila da je moje znanje u ovoj oblasti skromno, ali trudim se, napredujem, istražujem. Do sada sam se susretala sa photo shop-om, 3d max-om i corel-om. Prilažem rad zidova koji sam početnički uradila u 3d max-u i dovršila u photo shop-u za potrebe predmeta vizuelna istraživanja. :)

do sada nisam koristila ni jedan od ovih programa...pokusala sam da napravim nesto u SketchUp-u...

jedino sto ima to nesto sto uvek fali kad nije rucno napravljeno, kao kad citate digitalnu knjigu na ekranu, a ne u rukama. Hocu da kazem, ne treba prepustiti digitalizaciji sve zivo. Ok,sto se tice zvanicnih arhitektonskih projekata, modeli su najpogodniji, najtacniji za prikazivanje... 

Racunar u arhitekturi ima ogromnu ulogu jer olaksava i ubrzava rad koji se nakada davno radio iskljucivo rucno, pored toga sto je tu kao olaksica on doprinoci kvalitetu i tacnosti i sigurno vecoj preciznosti od ljudske ruke. Upotreba racunara u arhitekturi je po meni ogromna revolucija ako se osvrnemo na davni period pocetka arhitekture kada su se projekti crtali u pesku npr.

smatram da su kompjuteri znatno olaksali studiranje naseg fakulteta... olaksan i ubrzan proces rada, sa boljim rezultatima...

sa mog stanovista ljudi u XXI veku imaju veliku prednost brze razmene podataka sto nam omogucava lakse predstavljanje i objasnjavanje nasih ideja zamisli i sklapanje poslova u teznji da se zivot ljudi sto bolje i brze unapredi i sve to zahvaljujuci kompjuterima,naravno ranije je vrlo korisno bilo znati zanat(da se tako izrazim)crtanjai bilo visoko cenjeno jer je zahtevalo puno vremena posvecenog radu na svom usavrsavanju kako bismo bili u mogucnosti da se sto bolje izrazimo tj predstavimo svoje ideje,danas iako nismo toliko vesti ipak mislim da samu srz a to je pretakanje nasih ideja iz glave u nesto materijalno ,smo u stanju da mnogo brze i efikasnije izvucemo i predstavimo zahvaljujuci kompjuterima i naprednim programima koji se koristeu okviru oblasti arhitekture sto za posledicu ima zadovoljenje svacijih potreba od funkcionalnosti do uzivanja u lepoti objekata u kojima boravimo ..

Do upisa na fakultet poprilicno slabo sam bila upoznata sa radom na racunaru.Tokom prvog semestra savladala sam Corel na nivou osnovnog kursa i upoznavala se radom u SketchUp-u; u drugom semestru sam nesto prosirila znanje i stekla rutinu;
Ovo je model pijace napravljen u GoogleSkathUp-u i doradjen u Photoshop-u za kurs "elementi projektovanja".
Upotreba racunara u ovom poslu odavno nije alternativa koja olaksava i ubrzava rad, vec je postala njegov sastavni deo, prosirila granice posla arhitekte, dala mu neku novu dimenziju.