U prvom zadatku na kursu "Principi CAAD-a" studenti daju svoje viđenje uloge kompjutera u arhitekturi. Navode svoje dosadašnje poznavanje relevantnog softvera i to ilustruju jednom slikom veličine 150/150 piksela.
CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
CAAD - 01 Vaše trenutno viđenje CAAD-a
Moje dosadasnje poznavanje softvera je zanemarljivo, ali istrazivanjem u preporucenom programu za ovaj predmet Voxel3D, sam napravio model Beogradske Arene. Nadam se da sam ispunio zadatak, posto nisam najsigurniji da sam razumeo u potpunosti zadatak.
Izvinite sto sam izbrisala vas post... Ako se vec bavite VOXEL 3D-om pokusajte da napravite maaaaaalo bolji model... :) (primer u prilogu, studentski rad)
sto se tice upotrebe kompjutera,smatram da je to gotovo od neprocenjive vrednosti kako u arhitekturi kako i u drugim strukama koje se bave bilo kakvom vrstom projektovanja.koristila sam autocad u srednjoj skoli i omogucavao mi je da sa velikom brzinom zavrsavam projekte i pravim izmene u istim.sa stanovista brzine i preciznosti mislim da je besmisleno porediti ucinak racunara sa mogucnostima olovke i papira.na slici koju sam okacila je model moje nadstresnice koju sam radila za kurs prostor i oblik,proslog semestra.
ja se do studija nisam susretala sa ovakvim programima, jer mi tad nisu bili potrebni..
a za sad su mi bili najpotrebniji na vizuelnim istrazivanjima, pa sam 3d modele pravila u Google SketchUp-u..(i moj primer je radjen u tom programu-deo modela nadogradnje iz prvog semestra)
a kompjuteri u arhitekturi su zaista ubrzali i olaksali rad, mada smo mi ta 'elektronska' generacija pa tesko da cemo moci i da radimo na neki drugi nacin..nece biti vise lenjira i olovke:)
Ovo su modeli napravljeni kao prilozi za plakat iz vizuelnih komunikacija na temu nadogradnje u prvom semestru.
Što se tiče kompjutera ,jasno je da su oni u velikoj mjeri olakšali posao arhitekte u fizičkom smislu,što je svakako doprinijelo rasterećenju u oblasti kreativnog rada,samim tim što je sada moguće isprobati mnogo različitih ideja kroz gotovo realistične 3D modele i odlučiti se za najbolju opciju.Takođe,mogućnosti prezentacije konačne verzije projekta uz upotrebu kompjutera su ogromne,čak se i makete izrađuju kompjuterski.Crtež i skica su jedini dio procesa koji je najlakše raditi ručno,ali vjerovatno postoji neki plug-in za Photoshop koji i to pokriva.Moje znanje u ovoj oblasti je dosta slabo,ali nadam se da ću kroz ove kurseve i samostalan rad dostići neki pristojan nivo.Do sad sam radio isključivo u Google Sketchup-u,ali nedavno sam počeo i sa radom u Rhinoceros-u.
Na prilozenoj fotografiji su osnova i izgled projekta plaze iz kursa 'prostor i oblik' radjeni u Auto Cad-u i 3D prikaz radjen u Google Sketch Up-u.
Kompjuterski programi prigodni za koriscenje u ovom poslu zamijenili su olovku i papir,a jednostavno skladistenje podataka u kompjuterskim memorijama,smanjilo je prostor potreban za cuvanje brojnih planova i projekata velikih formata....
Sto se mog iskustva rada u ovim programima tice,ono je do upisa na ovaj fakultet bilo veoma skromno...Medjutim,sve veca potreba za njihovom upotrebom,natjerala je i mene da naucim nesto o njima...Na prilozenoj slici nalaze se slike osnova Robie House,,teme koju sam branila na predmetu O arhitekturi u prvom semestru,nacrtane u Auto Cad-u....
sada se trudim da ih savladam sto bolje jer mnogo olaksavaju posao.
za sada koristim SketchUp i trudim se da naucim AutoCad.
Primer je model nadstresnice radjen u SketchUp-u, sa V-Ray renderom, za kurs vizuelna istrazivanja.
Na žalost, moje poznavanje programa za 3D modelovanje je jako skromno i i dalje se uglavnom svodi na istraživanje mogućnosti, te će prilog koji ja dajem biti na temu istraživanja primene boja i različitih oblika u SketchUp-u.
Ja nemam mnogo iskustva sa programima ovog tipa... Malo sam radila u Google SketchUp-u i nesto malo u 3D Max-u
Svakako, kompjuteri su u mnogo čemu olakšali tehnički deo posla svakog arhitekte, pomogli mu da brže svoju zamisao pretvori projekat i da to učini realnijim, opipljivijim. Ali ja sam ipak pristalica tradicionalnog načina izražavanja arhitekte, crtanja. :)
Do sada sam radila samo u "Google Sketch Up" programu, a na slici je predstavljen jedan od radova koje sam radila u okviru kursa "Vizuelna istraživanja".
Uloga kompjutera u arhitekturi je od velikog znacaja: kako zbog brzine rada i ustede vremena, sto je jako bitno za danasnjeg arhitektu (svi ti rokovi), tako i zbog preciznosti i jasnosti prikaza 3D modela projekta. To nam omogucava veliki broj programa koji nam je na raspolaganju. Takodje, podaci se lakse skladiste... ovaj 3D model sam radila u SketchUp-u, a osnove u AutoCAD-u.
Moze se reci da su kompjuteri 21. veku sastavni deo naseg zivota, drustva i sveta. Arhitektura je bila naporan i zamarajuci posao pre pojave kopjutera i prvih kopjuterskih crtackih programa. Danas, kompjuterski programi stede vreme, novac, a ujedno pomazu pri realizaciji i prikaazu nase ideje nekog projekta.
Sto se tice softvera, znam da radim u SketchUp-u, AutoCAD-u, Photoshop-u, V-ray render-u, a na letos planiram da naucim i 3DMax i Mayu.
Model nadogradnje radjen u SketchUp-u i V-ray renderu.
Ja do sada nisam imao priliku da se susrecem sa grafickim programima koji se odnose na pravljenje modela, objekata, automobila.... Jedino cime dobro baratam jeste Autocad..i u tom programu bih mogao svasta da napravim.. Sad planiram da krenem sa proucavanjem drugih programa koji ce mi pomoci da ono sto imam u imaginaciji prenesem na papir... Ovo sto sam prilozio je osnova prizemlja objekta,radjena u Acad-u... Kao i vecina kolega mislim da uloga racunara ima strahovitu ulogu (a kako i ne bi kada danas imamo opciju line, koja moze da zameni sve lenjire i olovke).. Ponekad mi bude krivo zbog toga,sto se sve to manifestuje na ustrb arhitektonskog procesa grafickog razmisljanja! Ali, ja tu ne mogu nista promeniti, i zbog toga cu stremiti ka usavrsavanju aktuelnih programa koji ce mi pomoci da jednog dana budem dobar arhitekta... Upravo pocevsi od ovog kursa.... :)
Mislim da je uloga racunara u zivotu i radu jednog arhitekte ogromna, kako zbog brzine obavljanja svih projekata, tako i zbog mogucnosti radjanja veceg broja ideja i inovacija. Pocela sam da koristim ovakvu vrstu programa na kursu vizuelna istrazivanja i do sada sam koristila corel draw i corel photo paint, ali cu se ubrzo snalaziti i u drugim softverima.
Pre upisa na fakultet znala sam da radim u Photoshop-u i Acad-u, a trenutno ucim sketch up.
Ovo je primer iz Acad-a
U danasnje vreme prema mom misljenju, neprocenjivu prednost u okviru arhitekture, a i mnogih drugih okruzenja, ima rad na racunaru, u odnosu na staromodni pristup olovkom i gumicom, u brojnim aspektima, a pre svega u pogedu ustede dragocenog vremena, i atomske preciznosti. Do sad sam od caad programa, savladao autocad, i koristio ga za razlicite svrhe, a 3d modele sam radio samo u sketchup-u, ali sam nedavno poceo da istrazujem rhinoceros, u kome sam zapoceo i sl. model, jedne od hala beogradskog sajma, koji nije zavrsen...
Na slici je prikazan model zidova (sto je bila jedna od tema na kursu vizuelna istrazivanja), radjen u SketchUp-u, a osnova i presjek u AutoCAD-u....
Na slici je 3D model skloništa radjen u Max-u za ispit iz vizuelnih istraživanja.
Kao i vecina svojih kolega, smatram da je upotreba kompjutera u velikoj meri osavremenila i olaksala posao arhitekata. Neogranicene mogucnosti u pogledu ispoljavanja kreativnosti, preciznost,usteda vremena , samo su neki od prednosti rada na kompjuteru u odnosu na slobodnorucno crtanja i projektovanje. Moje poznavanje ovih softvera je poprilicno slabasno ali se trudim da ga unapredim.
Fotografija koju sam postavila je moj model nadogradnje radjen u archiCAD-u 12
Pre pocetka studija nisam koristila programe za 3D modeliranje, ali sam se sa tim upoznala radeci na kursu prostora i oblika i vizuelnih istrazivanja, koristeci za pocetak google sketch up. Sto se tice znacaja kompjutera u arhitekturi, jasno je da njihovo koriscenje velikom merom olaksava i ubrzava proces projektovanja, ali takodje i osmisljavanja i realizacije ideja arhitekata... njihovo koriscenje pruza jako puno mogucnosti.
Kompjuterski programi koji se koriste u oblasti inženjerstva i projektovanja, ne samo da ubrzavaju i olakšavaju rad, već daju mogućnost veoma preciznog i realnog sagledavanja projekta pre njegove izgradnje. Modeli 3D koje možemo da napravimo u programima za modelovanje lako mogu da se dorađuju, preoblikuju, a da se ne crtaju iz više puta kao sto bi bilo neophodno kada bi se projektovalo na klasičan način. Osim sto su neophodni kao vid alata,programi imaju ulogu u prezentovanju arhitektonskih rešenja široj javnosti zbog svoje vizuelne atraktivnosti.
Do sada sam radila u AutoCad-u i Max-u. Nadam se da cu proširiti svoje znanje na ovom kursu. Dajem primer modela svoje nadogradnje koju sam uradila za plakat iz kursa Vizuelna istraživanja.
Pocela sam sa AutoCad-om,Photoshopom i FUN3D-om..
Dajem primer plakata nadstresnice koji je radjen u AutoCad-u.
Svi programi omogucavaju relativno lako modeliranje klasicnih zgrada, ali prednost pojedinih svakako lezi u mogucnosti ulaska u prostor sto sa maketama nije bilo moguce. O znacaju AutoCad-a i ne treba govoriti, jer se uz malo znanja iz konstrukcija veoma lako moze nacrtati prikazana osnova stana u kome zivim. Ima puno mogucnosti samo ih treba pametno koristiti.
Sam pronalazak i dostupnost grafickih programa,omogucava nam brze razvijanje ideja i olaksicu u arhitektonskom projektovanju. Sto se tice poznavanja programa,radila sam u autocad-u ali samo 2D,i u google sketchup-u ,a i prilog ce biti model nadogradnje,makete sa poslednjeg kolokvijuma u 1.semestru....radjen u google sketchup-u...
Moje znanje po pitanju programa za 3D modelliranje nije veliko, jer pre dolaska na fakultet nisam radila ni u jednom od njih, tako da mi predstoji dug period rada i upoznavanja sa njima.
Rad na racunaru je svakako arhitektama doneo preciznost, brzinu, lakse zamisljanje izgleda samog objekta, kao i sagledavanje unutrasnjeg prostora sto u tradicionalnom arhitektonskom crtanju nije bilo moguce. Medjutim, brzina rada na racunaru ima i svoju manu: danas je neophodno pracenje svih inovacija u informatickom svetu, stalno usavrsavanje i brzo razmisljanje...
a pored toga, razni programi za 3d modelovanje su korisni da bi se prikazali konacni izgledi nekog nerealizovanog projekta.
nisam imala priliku da koristim nijedan od ovakvih programa ranije, zato su primeri koje sam sad napravila jednostavni i nadam se da nece biti zamerki zbog toga... jedan sam uradila u sketchupu a drugi je u autocadu
Smatram da ovi programi u mnogome olaksavaju posao arhitektama. Zamenjuju olovku i papir i pojednostavljuju i skracuju ceo proces projektovanja. Verujem da omogucavaju da sama arhitektura napreduje sve vise, postaje kompleksnija, pruzaju velike mogucnosti u projektovanju koje bi pre upotrebe kompjutera bile skoro nezamislive.
Programi sa kojima vec dugo radim su Photoshop i SketchUp. Znam ponesto i u ArchiCad-u.
Veoma me zanimaju caad programi i zelela bih da naucim sto je vise moguce.
Primer je jedan od modela zidova za kurs vizuelna istrazivanja. Radjen je u SketchUp-u sa V-Ray renderom.
Sto se tice kompjutera,oni u velikoj meri olaksavaju posao arhitekte,u svakom smislu,sto je svakako doprinelo rasterecenju u oblasti kreativnog rada samim tim je moguce isprobati mnostvo ideja kroz realisticne 3D modele,i opredeliti se za najbolji.Na neki nacin se moze reci da nam kompjuter obavlja 'pola posla'.Do sada se nisam sretala sa photoshopom i autocadom,jer mi nisu bili potrebni,za sada su mi bili najpotrebniji na vizuelnim istrazivanjima,i sve veca potreba za ovim programima,me je terala da naucim nesto o njima.
Rad koji cu predstaviti je radjen u Autocadu kao osnova sklonista.
Poznavanje programa u arhitekturi je od velikog značaja,jer je efikasnije,lakše,brže.
Do sad se nisam puno susretala sa takvim programima,od kojih sam samo u Google SketchUp koristila,i imam želju da što pre naučim više ...
Priloženi model je rađen za kolokvijum nadogradnje iz vizuelnih istraživanja.
Sto se tice kompjutera smatram da su dosta olaksali rad u svim oblastima zivota i rada, a narocito u arhitekturi... Ubrzavaju proces rada, olaksavaju ga, a i rezultati su uglavnom bolji...
Pre upisa na fakultet nisam koristila ove programe, ali trudim se da naucim... U prilogu je moja sobica radjena u AutoCaadu...
Već od prvog dana od nas se očekuje mogućnost rada i poznavanje mnogih programa. Ono što svaki profesor ili asistent govori, jeste da je crtež jedino i možda najbolje sredstvo za predstavljanje našeg rada. U početku sumnjičavi, verujem da smo na kraju prvog semestra svi uvereni u to.
Predmet koji ja zahtevao ovakva znanja, bila su vizuelna istraživanja.
Ilustracije koje sam okačila, segmenti su mog rada iz tog predmeta. Rađeni su u AutoCad-u. Pored ovog programa, radim i u Photoshop-u, SkatchUp-u, a uskoro ću svoje znanje proširiti i u oblasti Rhino-a.
Moj primer je radjen u Autocad-u i sa tim programom sam se susretala tokom srednje skole. Na slici je prikazan flat shaded i 3d wireframe model jedne crkve.
3d modelima imala sam prilike da se bavim na osnovnom kursu 3ds maxa i na vizuelnim istraživanjima. Takođe, snalazim se u photoshopou i autocadou.
modeli su urađeni za vizuelna istraživanja:
-nadstrešnica
-sklonište
-vežba na kursu 3ds maxa:
p.s. izvinjavam se zbog rezolucije na 3 slike, ali ne bi se videlo šta je na njima da sam stavila 150x150
Kako nisam dovoljno poznavala ni jedan od onih koje trenutno koristim, smatram da sam dosta napredovala. Tako sam naučila da radim u ShetchUp-u i PhotoShop-u. Poznajem i neke elemente Corel-a, a nadam se da ću, zahvaljujući kursu, uskoro savladati i Rhino.
Imam neko znanje u oblasti AutoCAD-a i Google Sketch Up-a.
Izdvojila bih rad radjen kao zadatak na temu podzemnog sklonista radjen u arhicadu..
Davno sam prošao kurs 3Dmaxa ali su mi znanja propala usled nekorišćenja, te mi sleduje temeljito obnavljanje. Za potrebe fakulteta do sada sam najviše koristio photoshop, ali sam okušao sreću u sketchup-u za sličicu u prilogu. Obećavam da ću napredovati :)
Do sada sam se najvise bavila Photoshop- om i SketchUp- om. Mada vise volim photoshop, u cemu je I radjen model nadstresnice za kurs vizuelna istrazivanja u prethodnom semestru, koji sam prilozila. Naravno, planiram da se vise bavim drugim programima ovog semestra, kako bih naucila sto vise nacina na koje mogu da izrazim svoje ideje I projekte.
Racunari u arhitekturi su zaista ubrzali i olaksali rad, jer nema vise lenjira, sestara I ostalog prateceg pribora, ali nas takodje i ogranicavaju. Mislim da su jako dobri za zavrsni deo projekta, prezentacije istog, 3d modela, jasnije komunikacije…, ali da crtanje sa olovkom ima znatno vecu kreativnost, koja se na racunaru ne moze ostvariti.
Sa programima za 3D modelovanje sam se susreo na fakultetu, tako da moje znanje nije veliko, ali se nadam da cu vremenom sve vise napredovati.
Prilozen rad predstavlja model sklonista radjen u Archi cad-u.
Sto se tice upotrebe racunara u arhitekturi, smatram da je to od izuzetne vrednosti. Koristila sam Coreldraw i omogucio mi je da zavrsavam projekte sa dovoljnom preciznoscu I znatno vecom brzinom od crtanja olovkom.
Na slici koju sam okacila je model nadogradnje radjen za kurs vizuelna istrazivanja.
Pre pocetke studija imala sam malo iskustva sa ovakvom vrstom programa. U toku prvog semestra sam naucila da radim najvise u sketchup- u, gde je I radjen primer koji sam prilozila.
Poznavanje programa graficke vrste znatno olaksava posao u arhitekturi. Omogucavaju preciznost, realnost, mogucnost lake izmene, kao I mnoge druge mogucnosti koje su nam bile uskracenje crtanjem olovkom na papiru.
Do sada sam imao minimalno iskustvo sa AutoCAD-om, prilikom dvodimenzionalnog prikazivanja makete na kursu Vizuelna istrazivanja, ciji plakat i prilazem uz ovaj tekst.
Program od koga sam ja poceo bio je ArchiCAD, pored njega 3ds max, sketchUP i uz sve to Photoshop, kao neizostavna alatka za finalizaciju i doradu odabranog prikaza projekta.
Na slici je 3D model mog podzemnog sklonista.
Do sada sam se susretala sa Auto CAD-om u srednjoj skoli, a u poslednje vreme sam dosta pocela da koristim Google sketchup, koji je dosta laksi za koriscenje, a odmah daje trecu dimenziju i ubrzava rad.
Ovi je jedan od primera radjenih u Google Sketchup-u, a predstavlja moju nadogradnju.
Pomocu cad i drugih 3d programa mnogo je olaksano izradjivanje arhitektonskih
objekata,idejnih resenja,ubrzan rad i kvalitet.Kompjuteri se koriste i u drugim sferama
arhitekture ,kao na primer programiranje "pametne" kuce.Od programa koristim 3d max, ArchiCad i Photoshop. (jedan od radova)
kompjuteri su doprineli tome da sa sto manje tog nekog fizickog rada mozemo doci do zeljenih rtezultata kao i mnogo kvalitetnijih. danas je neizbezno koriscenje kompjutera ne samo u arhitekturi vec u svim oblastima. konkretno moj primer je radjen u sketchup-u.
Što se tiče mog dosadašnjeg znanja i poznavanja ovakvih programa, bojim se da se ono svodi na samoinicijativno "čačkanje" po programima, tako da nemam čime preterano da se pohvalim. Iskreno se radujem jer ću na ovom kursu, uz vašu pomoć, imati priliku da obogogatim svoje znanje.
Nivo mog dosadašnjeg znanja prikazan je na slici ispod, to su osnove, presek i prednja fasada moje makete "nadogradnja", koja je nacrtana u AutoCad-u.
softveri u kojima sam radila jesu Photoshop, Google SketchUp i AutoCad.
prilozeni model zidova je radjen u SketchUp-u, za kurs Vizuelna istrazivanja.
Као и већина овде, од свих релевантних програма, најбоље сам упознат са Google-овим Sketch Up-ом, док је моје познавање рада у AutoCad-y и њему сличним програмима на прилично ниском нивоу. На курсу 3D визуалних комуникација - CAAD почео сам детаљније да проучавам програм Rhinoceros који ми заиста делује моћно. Полако почињем да схватам које су све његове могућности и предности у односу на Sketch Up и једва чекам да се извештим у раду са њим.
Илустрација коју прилажем урађена је комбинацијом Sketch Up-а и V-ray-a за исти, а представља модел пројекта за надоградњу са курса Простор и облик из прошлог семестра.
Primer koji je prikazan na slici, nacrtan je u AutoCad-u,u gornjem redu prikazane su fasade, a u donjem 3D modeli.
ne poznajem puno softvera, do sada sam koristila samo photoshop i Google SketchUp.
ovo je model moje nadogradnje, radjen u SketchUp-u.
Pre polaska na fakultet nisam se susretala sa programima za 2d i 3d modelovanje. U prvom semestru najviše sam se bavila AutoCadom i manje Google SketchUpom.
Dat je 3d model, osnova i izgledi projekta plaže za kurs Prostor i oblik rađen u AutoCadu.
Sa programima za 3D modelovanje se do fakulteta nisam susretala...tako da se moje znanje za sada svodi na istrazivanje programa, od kojih bih izdvojila AutoCAD u kome sam uspela da napravim model moje nadogradnje u aksonometriji...
Smatram da je kompijuter zauzeo veoma vazno mesto u ovoj profesiji proteklih decenija,kao i mnogim drugim. Postoje odlicni graficki programi koji omogucavaju sagledavanje realne slike nekog projekta,kao sto se u njima moze slobodnijim crtezom predstaviti i koncept, i upravo te dve stvari omogucavaju odlicnu komunikaciju izmedju arhitekte i investitora,kao i izmedju arhitekata medjusobno.Ove prendosti svakako treba iskoristiti, kao i cinjenicu da za kratko vreme je moguce obaviti velike izmene na projektu,pa se vreme rada skracuje. Od programa koristim Auto CAD i trenutno ucim 3dMax...a nadam se da cu upoznati jos puno novih programa...
moje vidjenje CAAD-a i ostalih programa koji su usko povezani sa nasmo strukom je da mogu da nam puno olaksaju posao u tehnickom smislu ali mislim da ne treba i da postanemo ''robovi'' tehnike. Svako delo (projekat, ideja) trebalo bi biti uradjeno prvo rucno makar to bila i skica, da se vodimo i intuicijom i osecajem a na trehnikom i masinama. Sto se tice mog poznavanja programa pre studija jadino sam se sretaoo sa 3d max-om i Sketch Up-om. Primer koji prilazem je model nadstrsnice radjen za vizuelna istrazivanja i prostor i oblik u Sketch Up-u i rendan u v V- Ray-u.
Mislim da je poznavanje racunara od velikog znacaja, kako za arhitektu, tako i za ljude drugih profesija. Prednosti njihovog koriscenja je mnogo, samo neke od njih su preciznost, usteda vremena, bolja prezentacija nasih ideja, realizacija i laksa modifikacija projekata... Za primer sam uzela 3D prikaz makete zidova koji sam uradila u Google SketchUp-u i presek iz AutoCAD-a koji je doradjen u Adobe Photoshop-u...
U današnje vreme, uloga računara u društvu je po mom mišljenju od velikog značaja. Kompjuteri, 2D i 3D programi nam olakšavaju i ubrzavaju rad pri grafičkim prikazima projekata.
Programi u kojima sam radila su Photoshop i Google SketchUp.
Priloženi model zidova je rađen u SketchUp-u, za kurs Vizuelna istraživanja u toku prvog semestra.
Danas je gotovo nemoguce baviti se arhitekturom bez znanja u programima koji je prate. Tokom proteklog semestra ucila sam kako se radi u nekim od programa:AutoCAD-u i google SketchUP-u. Prilozeni primeri su izradjeni u SketchUP-u tokom prvog semestra kao prilozi na predmetu vizuelna istrazivanja i odnose se na makete koje smo pravili.
pozdrav
Sa AutoCAD-om sam se susreo u srednjoj skoli gde sam savladao tehnicko crtanje uz pomoc racunara i time ubrzao proces izrade projekata. Kada sam upisao fakultet poceo sam da istrazujem u programima koji omogucuju 3d modeliranje. Jedan od njih je SketchUp i ZBrush. Nadam se da cu nauciti jos dosta oko 3d modeliranja . Mislim da racunarski programi dosta podpomazu u arhitekturi.
AutoCAD SketchUp
AutoCAD SketchUp
evo jednog plakata za vizuelna, 3d model radjen u sketchUP-u, osnove u autoCAD-u, a u programu fun3D sam radila plakat za mua1.
Ja se ne mogu pohvaliti svojim preteranim znanjem ovih programa. Evo jednog od primera koji sam uradio u Google SketchUp-u.
Mislim da je danas poznavanje kompjuterskih programa grafickog karaktera u arhitekturi veoma značajno...omogucava nam lakse, brze i efikasnije prikazivanje projekata odnosno njihovih 2D i 3D modela.
Do sada sam imala prilike da se susretnem sa takvim programima, ali nemam iskustva sto se tice rada u njima... prilikom rada na predmetu Vizuelna istrazivanja za prikazivanje svojih maketa koristila sam Google SketchUp. Prilozeni model nastao je upravo u ovom programu...
Imam zelju da sto pre naucim da radim u "ozbiljnijim" programima, jer bez njih se arhitektura ne moze danas zamisliti...
Prilozeni rad je jedan od mojih prvih pokusaja u sketch up-u.
Svaki arhitekta, koliko god znacajan i poznat mora se oslanjati na racunar i programe za projektovanje.
Sto se mene tice, upoznat sam sa programima photoshop i sketchup.
u srednjoj skoli sam koristila autoCAD, a u proslom semestru sam naucila da koristim i google sketch up, photo shop..
ovo je primer moje nadogradnje, koju sam radila za vizuelna istrazivanja..
Danas je tesko zamisliti bilo kakav posao koji bi morao da se odradi bez kompijutera. Oni su pomogli da se usavrsi struka i da mnoge stvari mogu da se brze i lakes zavrse. Mi smo deca koja odrastaju zajedno sa kompijuterima, tako da je tesko pronaci nekog studenta koji ne zna bar nesto o radu na njemu sto nije bio slucaj sa generacijama nasih roditelja.
Konkretno ja poznavao sam dosta dobro programe koji spadaju u “paket” nekih osnovnih, odnosno onih koji se prvi uce (word, excel, power point) ali sa programima kao sto su Auto Cad, Photoshop, Google Sketchup nisam imao priliku da se susretnem sve do studija arhitekture. Za potrebe fakulteta ovladao sam ovim programima najvise na predmetu vizuelna istrazivanja.
Predstavicu vam moj projekat nadogradnje sa prostora i oblika radjen u Auto Cad-u.
kompjuteri...pa kako bez njih ista uraditi,nismo u srednjem veku...rad van kompjutera sada sluzi otprilike tome da ukapiramo sta cemo i kako raditi na kompjuteru,kao i kako bi mozda ubrzali taj proces.zao mi je sto na nasem fakultetu ne postoje adekvatni uslovi za ucenje vaznih kompjuterskih programa koji se koriste u arhitekturi,ali dobro...izboricu se ja valjda i sam :) iako mi je to stvarno velika zelja,kompjuterske 2d i 3d programe ne poznajem ni priblizno dovoljno,ali cu se potruditi da mi to bude prioritet ubuduce.
evo jedan primer iz autocada :)
ja godinama radim u Photoshop-u i Illustrator-u
ovaj prilog je urađen u Photoshopu
u svim profesijama korišćenje računara je postalo neizostavno
tako i u arhitekturi svaki ozbiljan projekat prati korišćenje kompjuterske dorade i obrade
ali to je samo oruđe da lakše dođemo do željenog cilja, a startujemo i sve to ipak nastaje manuelno
počinjemo od nečeg sto je opipljivo samo mašti, a na kraju dobijamo digitalnu formu te mašte
Moj stav o upotrebi kompjutera u arhitekturi je da su svakako neophodni, ali kroz moje kratkotrajno iskustvo iz prvog semestra zakljucila sam da su i olovka i papir u znatnoj meri korisni, jer sam svaki plakat pocela prenevsi ideju na papir a tek onda je sledio rad na racunaru.
Navedeni primer je radjen u Fun 3-D programu, koji mi je izuzetno zanimljiv, za plakat iz matematike 1; pored ovog programa poznajem i Google Sketch-Up.
Pocevsi da studiram, sve vise koristim Corel i Photoshop, a pre dolaska na studije sam radila u AutoCad-u i ArchiCad-u...
Prilog je iz AchiCad-a, nesto sto nije vezano za fakultet...
Uloga kompjutera u arhitekturi u našem vremenu je veoma bitna zbog kvaliteta prikazivanja projekta. Njegova upotreba znatno olakšava i ubrzava izradu prikaza modela. Greške je mnogo lakše ukloniti, što je veoma teže učiniti kada se ručno radio 3D prikaz. Ali upravo zato je potrebno dobro poznavanje 3D programa, da bi se naša namera i zamisao sprovela u delo.
Što se tiče poznavanja 3D programa koristila sam AutoCAD, primetila sam da je program 3D FUN interesantan. Veoma je dobar za upotrebu postojećih geometrijskih oblika u arhitekturi. U ovom primeru kombinovala sam hiperbolički helikoid sa više komponenata u obliku kocke. Zajedno veoma podsećaju na arhitektonske elemente.
Zahvaljujuci programima kao shto su AutoCAD mi danas mozemo sa mnogo manje ulozenog vremena da "prodjemo" kroz ceo projekat kojim se trenutno bavimo. Nekada su to bili sati, pa i dani, utrosheni na izradu maketa, samo kako bi se videlo kako taj nash objekat stoji u prostoru.
Na zalost ja nikad nisam radio u bilo kom CAD-ovom programu, ali planiram da shto pre pochnem. Danas sam ga prvi put otvorio i prvi utisak je da sam program nije prijateljski nastrojen korisnicima koji ga prvi put vide.
Pitanje je samo vremena i volje kada cu se u njemu osecati komotno
Pojava kompjutera i pocetak njihove primene u arhitekturi uticalo je na mnoge pravce arhitektonskog stvaranja. samim tim sto matematicke proracune racunaju mnogo brze od coveka dozvoljavaju arhitekti da se posveti konkretno dizajniranju bez prevelikog osvrta na same konstruktivne zakone koje postavljaju fizicki zakoni. javljaju se smeliji oblici konsurtkcija koje bez racunarskog proracuna bi bile nezamislive za starije inzenjere. . . sto se samog dizajniranja tice konacni izgledi objekata sve su realniji u 3d programima sto omogucava bolje sagledavanje celokupnog projekta... kompjuterske animacije mogu investitorima pruziti mogucnost da pre same izgradnje izvrse anilazu da li u neki objekat vredi investirati. ....
Moje poznavanje CAAD-a nije reprezentativno (snalazim se prilicno dobro u 2D CAAD-u ali 3D-om ne znam najvestije da rukujem), a ne mogu ni da se pohvalim preteranim umecem u koriscenju ostalih programa za kreiranje 3D modela, posto sam dosad uglavnom radila u photoshop-u, illustrator-u, correl-u, SketchUp-u itd, ali obecavam da cu se popraviti i nauciti da radim na njima :)
Ova dva modela sam napravila u SketchUp-u i nadam se da ispunjavaju zadatak na pravi nacin.
Pre fakulteta nisam se mnogo susretala sa 3D programima.
Rad koji sam prilozila radjen je u SketchUp-u.
Mogucnosti koje nude racunari, su daleko uznapredovale, i od velikog su znacaja u svim podrucjima. Narucito u arhitekturi. Upotreba racunara olaksava fizicki rad jednog arhitekte, nidi mu kvlatitetan i raznolik vid izrazavanja i prezentovanja svojih ideja. Tako su meni u proteklom semestru odredjeni programi omogucili graficku realizaciju mojih maketa, koje su prezentovanjem kroz 3d model dobile jednu novu dimenziju. Ovo je model moje nadstresnice radjen u 3d maxu:
pojava racunara u danasnjem podrucju rada od velikog je znacaja. Olaksava i ubrzava mnoge poslove i siri polje mogucnosti koriscenjem istog. U podrucju arhitekture racunar je neophodan, i danas je arhitektura nezamisliva bez grafickog predstavljanja i grafickih priloga uz odredjeni projekat.
ja sam pomocu 3d maxa predstavila maketu zidova:
Smatram da je poznavanje rada na kompjuteru u arhitekturi,bar u danasnje vreme,od neprocenjive vrednosti.Prednosti su velike-brzina,kvalitet radova,mogucnost stalnih promena rada i mnoge druge...U prvom semestru koristila sam programe AutoCad,Photoshop i Sketch Up.Prilozeni primer radjen je u programu Sketch Up za predmet vizuelna istrazivanja-projekat nadogradnje.
moje poznavanje 3D programa je veoma slabo i nastojim da to sto pre menjam...
Danas, sama činjenica da "biti pismen" podrazumeva i poznavanje rada na računaru govori koliko je revolucija kompjuterske tehnologije došla do izražaja.
Kompjuter je u arhitekturi olakšao mnogo štošta: mnooooogo preciznije crtanje, lakše prezentacije ideja i lakšu realizaciju celokupnog projekta.
Što se tiče mog poznavanja crtačkih programa prošao sam "napredni" kurs ArchiCad-a, šest godina radim u AutoCad-u, a još uvek se upoznajem sa radom u Skatchup-u, 3dsmax-u.... :)
Priložen crtež je rađen u AutoCad-u.
Uloga kompjutera u arhitekturi u danasnje vreme je veoma bitna zbog kvaliteta prikazivanja projekta, kao i zbog brzine kojim se dobija isti.Ja sam se u srednjoj skoli susrela sa AutoCAD-om i ArhiCAD-om...Photoshop i Sketchup sam prvi put aktivno pocela da koristim na fakultetu. I imam jos dooosta da ucim...
Ovo je prikaz skole radjen u ArhiCAD-u...za jedan konkurs u srednjoj skoli...
Primena kompjutera u arhitekturi znatno je uticala na arhitekturu danasnjice.
Informaticka revolucija ubrzala je nase zivote do neslucenih razmera i nama omogucila daleko bolju pocetnu poziciju u odnosu na ljude pre samo tridesetak godina. Od ideje do realizacije, kroz ruke jednog arhitekte prolazi razlicit softver. Istrazujemo na internetu trazeci ideje, inspiraciju, tehniku i tehnologiju. Formulisemo prve ideje svog projekta uz pomoc programa kao sto je SketchUp. Razvjamo ceo projekat samostalno ili u timu uz pomoc BIM softvera kao sto je ArchiCad, izracunavamo staticke proracune i jos mnogo matematike, predstavljamo svoj projekat uz pomoc 3D modela uradjenih u Artlantisu ili 3D MAXu.
I dalje je ipak za projektovanje potrebna inteligencija, odnosno covek. Softver sluzi da nam pomogne u svim koracima projektovanja. Mi moramo da znamo da koristimo te produzene digitalne ruke.
Moje trenutno znanje nije veliko, ali iz dana u dan se uvecava. Do sada sam radio u SketchUp-u, ArchiCad-u i AutoCad-u.
Primer je projekat nadogradnje radjen na kursu prostor i oblik (Google SketchUp).
Испод је приложен један од мојих ранијих модела (2006), модел тада новог Aduija TT
Do početka studija se nisam sretala sa grafičkim programima,dok sam u svom prvom semestru koristila uglavnom Photoshop i Corell.Od 3D programa sam malo nacela temu Sketch-up -a.Nisam se ozbiljnije bavila 3D programima,ali nameravam da se pozabavim njima .
Predstaviću vam moj model nadstrešnice iz sketch-up-a.
Ovo je model nadogradnje koju sam radila u Sketch up-u za vizuelne komunikacije.
Danas u svetu racunari imaju glavnu ulogu,jer omogucavaju laksu komunikaciju, prezentaciju radova i ideja, olaksavaju sam rad,i time stede nase vreme, ubrzavaju proces izrade, brza i laksa izmena projekta.
Sto se tice mog poznavanja relevantnih programa, umem da radim u photoshopu i google sketch up-u. Trenutno idem na kurs AutoCAD-a,i nadam se da cu uznapredovati.
prilozi su radjeni u navedenih programima.
To su 3d modeli radjeni za predmet vizuelna istrazivanja u prethodnom semestru.
Racunari imaju sve vecu primenu u arhitekturi, i neophodno je znanje programa kao sto su programi sa liste. Koristim sketch up i ucim auto cad i istrazujem i ostale programe. U proslom semestru smo se susreli sa njima u kursu vizuelna istazivanja, a ovo su zidovi koje sam modelovala u google sketch up-u...
Smatram da je danasnja arhitektura u velikoj meri povezana sa kompjuterskim tehnologijama i da je skoro nemoguce ostvariti zeljeni projekat savremene gradnje bez koriscenja odredjenog softvera. Softveri koje ja primenjujem tokom studiranja jesu: AutoCAD Architecture, Autodesk Maya, Google Sketchup i Adobe Photoshop.
Jos sam nov sto se tice svih programa, ali sam abiciozno poceo da ucim AutoCAAD, ArchiCAAD i 3DS MAX. Nadam se da ce se moje vestine poboljsati za koji mesec.
Pokazujem vam rad radjen kao zadatak na temu nadstresnice radjen u arhicadu..
Moje poznavanje softvera mahom je laicko. Samouko poznavanje AutoCaad-a, 3d-studija, Photoshop-a, Ilustratora, za sada mi ipak omogućava korektno izvršavanje zadataka koje fakultetske obaveze nalažu. Ovo je jedan moj noviji redizajn multifunkcionalne stolice.
....nazalost ja slado baratam ovim programima, ali sam ipak radila u ArchiCAD-u,Sketch Up-u, Photoshop-u
Rad u Skech Up-u pri istrazivanju teme sklonista za prostor i oblik.
Slika koju sam postovala radjena je za kurs Vizuelna istrazivanja,a predstavlja model nadogradnje. Radila sam ga u 3dmaxu.
Prilozena slika je moja nadogradnja projektovana za kurs prostor i oblik, radjena u Sketch Up-u...
Od crtacki programa, dobro vladam...AutoCAD, ArchiCAD, Photoshop i pomalo 3D Max.
...Ovo su delovi projekata seoske skole, radjenog za jedan konkurs u srednjoj skoli...u ArchiCAD-u
Sto se tice mog poznavanja crtackih programa, radim u ArchiCad-u i Photoshop-u
JA NEMAM ZNANJE ZA RAD U OVIM PROGRAMIMA!!!
...pa mi je rad u sketch up-u!
Mi smo definitivno koipmjuterska generacija. Postoje mnogi programi na trzistu koji nude kvalitetne graficke predstave porjekta. S druge artsne rad na kompijuteru skricuje i ulozeno vreme "sirovog rada",tako da vise vremena ostaje za smisljanje pojekta. Koristim Auto CAD, a nadam se da cu nauciti jos programa.
Ja licno polako ucim sve po malo. Umem da se snadjem u osnovnim stvarima photoshop-a,autocad-a,archicad-a,sketch up-a... Ako zelimo da napredujem u nasoj profesiji moramo da se prepustimo svim mogucnostima koje nam kompjuter pruza !
Naravno, kompjuter u mnogome olaksava posao jednom arhitekti - nema stalnog crtanja istih stvari,brljanja,trosenja vremena... Dozvoljava puno varijacija jednog istog projekta,tacno dimenzionisanje... Puno je prednosti!
Samo treba proceniti koji program odgovara slozenosti naseg projekta... Zato sam ja izabrala Sketch Up za predstavljanje svoje makete nadogradnje. A i prilicno dobro se snalazim u ovom programu.
Moje mišljenje je da računari imaju veliku ulogu u arhitekturi, jer pomoću njih projektujemo svoje ideje i zamisli. Dosta toga je rečeno o računarima i ja se svakako slažem da nam oni pružaju olakšanje u tom nekom fizičkom smislu, a samim tim nam štede vreme, koje se nekada u mnogo većoj meri koristilo za ručno iscrtavanje istog. Takođe danas govorimo i o 3d modelovanju, pa naše projekte možemo sagledavati iz svake željene pozicije.
Mnogo toga ima u vezi sa računarima i softverima. Do sada sam imala priliku da istražujem photoshop i nešto malo 3d max, a želja mi je da se što više upoznam sa mnogim drugim programima.
Model nadogradnje:
Trenutno znam da koristim sketch up i jako malo autoCADa ali planiram da naucim.
Model nadogradnje:
Ja do upisa fakulteta nisam koristila ove programe, i sa njima sam se upoznala kroz radove za druge predmete, najvise za vizuelna istrazivanja.Google sketchup mi je bio najprikladniji za pocetak, a AutoCad za kompleksnije projekte.
primer koji vidite na slici je nastao kao jedna od "igara" u SketchUp-u .
Na zalost, koristim samo AutoCAD i Photoshop. Nadam se da cu uskoro nauciti rad i u drugim programima.
Prilozeni rad radjen je u AutoCAD-u.
Pozzz!!!
Računari sa odgovarajućim softverima su trenutno jedna on najznačajnijih alatki u praksi svakog arhitekte.Upravo su oni omogoćili mnogo lakši,brži i efikasniji rad,a u daljem periodu može se očekivati samo poboljšanje i ekspanzija istih. Početak studiranja predstavlja i početak mog upoznavanja sa softverima koji se u ovoj oblasi korise. Postavljeni primer je jedan od prvenaca u Google Sketch-up-u.
bez računara i projektantskog softvera.
A što se tiče mog poznavanja relevantnog softvera, tu se baš ne mogu phvaliti. Iz svkome poznatog straha od nepoznatog,do poslednjeg trenutka sam odlagao čas kada ću se pozbaviti nekim progaramom za projektovanje. Ovom prilikom sam odabrao, po mišljenju mnogih jedan od najjednostavnijih programa, google sketchup. I primer koji prezentujem nije namenjen da po svaku cenu zavara i ostavi utisak koliko dobro poznajem softver. Već je tu da pokeže kako se za desetak minuta lako mogu savladati najosnovnije opcije/komande u jednom sasvim pristojnom projektantskom programu.
Do prve godine fakulteta se nisam susretala sa programima ovog tipa,ali je dinamika nastave uchinila da prosto i sama osetim potrebu za savladavnjem tih novih softverskih jezika.
Moj primer je model izradjen u google sketch up-u.
I ja kao i vecina mojih kolega smatram da su kompjuteri veoma znacajni u nasoj struci. Ne samo da nam olaksavaju rad, uz pomoc kompjuterskih programa stedimo vreme a i novac. Sa CAAD-om sam se susrela prvi put u srednjoj skoli, gde sam koristila Autocad i Solidworks, a samostalno sam pocela da koristim i Google ScetchUp. Na fakultetu sam najvise koristila najjednostavniji od ova tri programa, Google SketchUp. Planiram da naucim da koristim i Archicad.
Primer plaze radjen u Sketchup-u.
Moje poznavanje programa za 3D modelovanje je vrlo šturo, gotovo zanemarljivo. Ovaj model nastao je u procesu istrazivanja Google SketchUp-a
Za sada koristim AUTO CAD i Photoshop.
Sto se tice programa, poznajem Autocad i Google Skatchup. Nadam se da cu napredovati tokom studija.
Ovaj prilog je radjen u Autocad-u.
Do sada sam koristila Photoshop, Corel Draw i Google SketchUp, mada ne posedujem neko baš zavidno znanje. Prilažem 3d model jedne od mojih maketa urađen u SketchUp-u.
Ovo je jedan render iz skorijeg perioda.
Sto se tice mog rada u nekim od ovih programa, mogu da kazem da jako volim da radim u 3d maxu ali i u autocadu... Sto se tice 3d maxa mislim da je sjajan, gotovo neprevazidjen program za 3d modelovanje, skoro san nasao na netu i odlican dvadesetosmocasovni video tutorial o koriscenju ovog programa u arhitekturi i odlicno napredujem!
Ovo dole je slika moje nadogradnje i jedan od prvih radova koji sam radio urpavo u 3d maxu...
Izvinjavam se zbog zakasnjenja, stvarno je bilo tesko naci ovaj novi sajt :)
Uvidela sam koliko je značajna uloga kompjutera u arhitekturi tek kada sam upisala ovaj fakultet. I shvatila da je moje znanje u ovoj oblasti skromno, ali trudim se, napredujem, istražujem. Do sada sam se susretala sa photo shop-om, 3d max-om i corel-om. Prilažem rad zidova koji sam početnički uradila u 3d max-u i dovršila u photo shop-u za potrebe predmeta vizuelna istraživanja. :)
do sada nisam koristila ni jedan od ovih programa...pokusala sam da napravim nesto u SketchUp-u...
Primer je radjen u Rhino programu, i skoro sam ga radila na izbornom predmetu Caad :)
Na zalost, moje poznavanje racunara, kao i zainteresovanost za njih, dosta je mala, iako sam svestan velikih mogucnosti koje oni pruzaju. Moj rad na racunarima se svodi na osrednje poznavanje photoshop-a i veoma slabo poznavanje autocad-a.
Racunar u arhitekturi ima ogromnu ulogu jer olaksava i ubrzava rad koji se nakada davno radio iskljucivo rucno, pored toga sto je tu kao olaksica on doprinoci kvalitetu i tacnosti i sigurno vecoj preciznosti od ljudske ruke. Upotreba racunara u arhitekturi je po meni ogromna revolucija ako se osvrnemo na davni period pocetka arhitekture kada su se projekti crtali u pesku npr.
Smislili su cak i to da nam kompjuter pruza i 3D mogucnosti, pa se ja nadam da cu se jos brze zbliziti sa ovom masinom.
smatram da su kompjuteri znatno olaksali studiranje naseg fakulteta... olaksan i ubrzan proces rada, sa boljim rezultatima...
ovo je jedan od mojih prvih radova u sketch upu
Danas je gotovo nemoguce baviti se arhitekturom bez znanja u programima koji je prate. Prilozeni primeri su izradjeni u SketchUP-u, a jedan od njih je dodatno obradjen u Auto Cad-u.
primer je radjen u sketch up-u :
primer je radjen u sketch-up-u - model nadogradnje:
sa mog stanovista ljudi u XXI veku imaju veliku prednost brze razmene podataka sto nam omogucava lakse predstavljanje i objasnjavanje nasih ideja zamisli i sklapanje poslova u teznji da se zivot ljudi sto bolje i brze unapredi i sve to zahvaljujuci kompjuterima,naravno ranije je vrlo korisno bilo znati zanat(da se tako izrazim)crtanjai bilo visoko cenjeno jer je zahtevalo puno vremena posvecenog radu na svom usavrsavanju kako bismo bili u mogucnosti da se sto bolje izrazimo tj predstavimo svoje ideje,danas iako nismo toliko vesti ipak mislim da samu srz a to je pretakanje nasih ideja iz glave u nesto materijalno ,smo u stanju da mnogo brze i efikasnije izvucemo i predstavimo zahvaljujuci kompjuterima i naprednim programima koji se koristeu okviru oblasti arhitekture sto za posledicu ima zadovoljenje svacijih potreba od funkcionalnosti do uzivanja u lepoti objekata u kojima boravimo ..
Do upisa na fakultet poprilicno slabo sam bila upoznata sa radom na racunaru.Tokom prvog semestra savladala sam Corel na nivou osnovnog kursa i upoznavala se radom u SketchUp-u; u drugom semestru sam nesto prosirila znanje i stekla rutinu;
Ovo je model pijace napravljen u GoogleSkathUp-u i doradjen u Photoshop-u za kurs "elementi projektovanja".
Upotreba racunara u ovom poslu odavno nije alternativa koja olaksava i ubrzava rad, vec je postala njegov sastavni deo, prosirila granice posla arhitekte, dala mu neku novu dimenziju.