U okviru ovog foruma dati rezultate istrazivanja crteza izabranog arhitekte i publikovati List br. 6 koji bi trebalo da prikaze vas crtez ili seriju crteza koji ilustruju transpoziciju geomertijske forme u arhitektonski objekat.
List br. 6 - Transpozicija geomertijske forme u arhitektonski objekat - crtez
List br. 6 - Transpozicija geomertijske forme u arhitektonski objekat - crtez
Izabrale sam skice arhitetkte Frenka Gehry-a, jer smatram da on ima karakterističan stil crtanja. Njegove skice sastoje se uglavnom od velikog broja krivih linija, koje čine jednu umetničku kompoziciju naizgled nejasnu, ali koja u sebi nosi veliku energiju i prezentuje veoma jaku ideju i koncept.
Jørn Utzon, danski arhitekta, autor sidnejske opere. Dopada mi se to sto skice nisu crtane u istim tehnikama, pa na svakoj istice neki drugi aspekt svojih projekata..
Skice Daniela Libeskinda, arhitekte ciji stil cesto opisuju kao dekonstruktivisticki. Iako cesto dobijene iz samo nekoliko ostrih poteza, njegove skice odlicno prikazuju ideju i atmosferu projekta.
po meni idealan primer Mikkel Frosta. Ovi skečevi nastaju nakon završenog projekta naglašavalući suštinu. Link bloga CEBRA_toons http://cebratoons.blogspot.com/
Skica arhitekte Alberta Campo Baeza. Sloboda, razigranost, zivotnost i lakoća linije.
Skice Rema Koolhaasa, koje svojom jednostavnoscu i izvesnom slobodom u crtanju, na sebi svojstven nacin, prikazuju sustinu ideje, sto i jeste glavni cilj ovakvih crteza... Sa malo boja naglasen je ambijent na crtezu, sto upotpunjuje autenticnost ovih radova.
Tadao Ando. Jedan od najuticajnijih arhitekata danasnjice,i sigurno jedan od najvecih. Jedini dobitnik sve cetiri najvece nagrade arhitekture.
Skice arhitekte Santjaga Kalatrave.
Kalatrava se prilikom skiciranja koristi i vodenim bojama kako što bolje prikazao atmosferu i posmatraču približio svoju ideju