Free form

Koncepti i ideje_master planovi, projekti,....

 
Foto van Ivica Nikolic
Koncepti i ideje_master planovi, projekti,....
door Ivica Nikolic - zondag, 20 oktober 2013, 12:58
 

...

Foto van Ivica Nikolic
Re: Koncepti i ideje_master planovi, projekti,....
door Ivica Nikolic - zondag, 20 oktober 2013, 13:09
 

Hafencity Hamburg

Hafencity ili u bukvalnom prevodu "lučki grad - Grad luka" predstavlja najveći razvojni projekat u Evropi, sa temom rekonstrukcije nekadašnjeg industrijskog-lučkog priobalja grada Hamburga u savremeni gradski prostor.

Kroz sinteznu i sinfronu inicijativu na svim nivoima;strategije, planiranja, koncipiranja i realizacije, ovaj projekat  postaje simbol novih urbanih distrikta na početku 21.-og veka.

http://www.hafencity.com/en/overview.html

 

Foto van Ana Virijevic
Re: Koncepti i ideje_master planovi, projekti,....
door Ana Virijevic - zondag, 20 oktober 2013, 21:57
 

 

GRAD LEPTIR / Damir Stojnić i Idis Turato http://www.idisturato.com/

 Poglavlje 1

Akademski slikar Damir Stojnić tijekom 2003 i 2004. godine u jednom napuštenom istarskom kamenolomu započinje izradu svojih gorećih skulptura.” Atelieri vatre”, kako ih je sam nazvao, zapravo su prostorne instalacije, crteži kamenom kojim se definiraju granice i obrisi likova leptira ili nekih drugih odabranih bića, unutar kojih se postavljaju drva i granje iz obližnje šume. Dolaskom sumraka započinje paljenje tako izvedenih crteža-skulptura u goruće krijesove. Niz gorećih buktinja stvara vatreni arhipelag unutar prostora zaravnatog platoa kamenoloma. S obližnje litice cijeli se proces snima video i foto zapisom te bilježi sve faze akcije i događaja. Tijekom noći, kada se vatra stiša, pred gledateljem i umjetnikom prikazuju se zadivljujući likovi leptira crtanih žeravicom. Žeravica, vidljiva isključivo u potpunu mraku, svojom granulacijom podsjetile su Damira Stojnića na zvijezde, zvjezdane staze i likove na zvjezdanom nebu. Isijavajući crtež čini da tamni prostor koji ga uokviruje izgleda još tamniji, poništavajući time ograničenost trijade (x, y, z) prostornih dimenzija, generirajući osjećaj bestežinskog, bezdimenzionalnog stanja.

 Poglavlje 2

Lik leptira Damira je podsjećao  na neki čudni grad slikan noću iz aviona. Odlučeno je da se temeljem Stojnićeve ideje napravi projekt i da žeravica iscrta naš novi grad. Namjera je bila da od fotografije motiva leptira koji izgara, po istim konturama, isprojektirati zamišljeni grad. Dakle, žeravica, po toj novoj formulaciji, predstavlja gradska svijetla koja gore. Uvažavajuću strukturu njezine granulacije unutar crteža, krenulo se po tom jednostavnom obrascu raspoređivati ulice, trgove i blokove zgrada. 

Nakon ove faze i detekcije punog i praznog odlučeno je pretočiti konture zgrada i ulica u kartu, DWG arhitektonski crtež, CAD tehnikom karakterističnom za arhitekte i prostorne planere. Izvesti mapu grada kako bi sve skupa čim više sličilo uobičajenim planovima, kartama gradova, GUP-ovima Prostornim planovima gradova i općina.

 Poglavlje 3

U toku crtanja i modeliranja grada te nakon niza razgovora, promišljanja, daljnjeg razvoja i transpozicije ideje, predložio sam da plan grada napravimo kao ortofoto prikaz grada, kopirajući i lijepeći dijelove orto foto fotografija visoke rezolucije kvartova istih gradova složenih u novi sklop. Tako nastalom gradu-projektu pridodat je stvarni pejzaž, planine, rijeke, jezera, šume, travnjaci, pašnjaci.  Izvedena je fotografija, prikaz grada, kao nešto što izgleda kao da zaista postoji negdje na zemaljskoj kugli.

Na kraju prošle godine ortofoto slika Grada Leptira za kraj je ubačena u interaktivnu simulaciju Google Earth sučelja te prikazuje posljednju kartu kao konačnu prezentaciju i simulaciju naše nove odabrane stvarnosti.

 

Foto van Jelena Jovovic
Odgovor: Re: Koncepti i ideje_master planovi, projekti,....
door Jelena Jovovic - dinsdag, 5 november 2013, 10:20
 
Grupa 1 Jovović, Gajić Inspiracija za šetnju kroz projekat. http://vimeo.com/27006541