Lesson 1 - Results

1. LEKCIJA

 
Slika Ana Ognjanović
1. LEKCIJA
napisao/la Ana Ognjanović - nedelja, 13. oktobar 2013, 16:36
 

1. LEKCIJA

U prvom delu zadatka ucimo kreiranje unutrasnjih i spoljasnjih zidova. Poziciju zidova biramo preko opcije LOCATION LINE (interior walls, exterior walls, centerline . . )
Tip zida, tj.formu i slojeve zida biramo i podesavamo u kartici PROPERTIES. Vec iscrtane zidove mozemo naknadno korigovati u svakom trenutku. U trenutku crtanja, mozemo odrediti na koju stranu ce zid ici, pritiskom na dve male strelice koje se pojave pored zida, ili kratkim pritiskom tastera SPACE.Kada kliknemo na zid, pojave se plave kote, tj.TEMPORARY DIMENSIONS, koje nam govore koliki je razmak izmedju dva odredjena zida.Ukoliko nije odgovarajuc, dovoljno je da kliknemo na tu kotu i upisemo odgovarajucu razdaljinu, te ce se zid odmaci onoliko koliko nam je potrebno.(korisceni> BAsic Interior - 31 8"Wall;Exterior Generic 8")

*slika br.1


U drugom delu zadatka, postavljamo jednokrilne i dvokrilne prozore, kao i jednokrilna i dvokrilna vrata. Obe komande zapocinjemo u kartici ARCHITECTURE, pa pritiskom na DOOR ili WINDOW, u zavisnosti sta crtamo. Zatim, kako i za zidove, tako i za prozore i vrata vazi da potom gledamo karticu PROPERTIES kako bismo izabrali tip vrata ili prozora. Kada izaberemo opciju DOOR ili WINDOW, u kartici MODIFY postoji opcija TAG ON PLACEMENT, koju treba da selektujemo, ne bi li na crtezu dobili oznaku vrata ili prozora. Takodje, orijentaciju vrata i prozora podesavamo malim strelicama koje se pojave pored njih.

*slika br.2


Treci deo zadatka obuhvata postavljanje ravnog i kosog krova. Ravan krov crtamo na osnovi Carport Roof, kos krov na osnovi Living Area Roof. Da bismo dobili bilo koji od ponudjenih krovova, zapocinjemo sa komandom ROOF u kartici ARCHITECTURE, zatim definisemo da li zelimo da nacrtamo kos ili ravan krov, cekirajuci ili ne komandu - DEFINE SLOPE. Potom, biramo granice krova, na PICK WALLS, ili PICK LiNES. Kada smo dobili povrsinu koju zelimo da pokrijemo krovom, selektovajuci na granice krova, mozemo definisati nagib krovne ravni. Ukoliko postoje zidovi koji su vece visine od krova, mozemo da selektujemo opciju ATTACH/TOP BASE, pa krov kao granicu do koje zelimo da ide dati zid, tada se visina zidova smanji do krova.

*slika br.3