Ideje / koncept


U toku ove nedelje studenti prezentuju svoje prve ideje za predmetnu lokaciju. Obavezno je da studenti pre koncipiranja prvih ideja odrede potencijalne i lokaciji i zadatku kontekstualne teme, koje treba da predstavljaju polaziste za dalji rad.

Pojedine grupe, koje su prezentovale svoje radove, "na tragu" su vrlo zanimljivih problemskih situacija-tema, koje dalje treba istrazivati, u simultanom procesu istrazivanja:

1. uocenih problemskih situacija- tema samih po sebi

- urban intertweaning -prozimanje i nelinearne urbane tipologije - "pertlanje"

- landscaping - postojeca topografija i "krupni prostorni tragovi" kao dizajn inicijativa

- formal i informal / informal - definicija koju uvodi Cecil Balmond, a koja se odnosi na druga;iji pristup u koncipiranju objekata-prostornih fomi, "izvan prihvacenih dogmi i ideologija" / u nasem slucaju se odnosi na nestandardne pristupu u projektovanju i oblikovanju objekata, u konkretnoj situaciji Tasmajdanskog parka, gde se moze ocekivati da fizicka-formalna struktura u potpunosti bude podredjena dominantno otvorenoj i neizgradjenoj formi parka. Pitanje koje se namece jeste kako izgradjeno-formalno pribliziti parkovskom "slobodnom" , potpuno javnom i otvorenom formalnom modelu.

2. detaljnih istrazivanja lokacija

2.1. azuriranje postojecih karata-podloga , na nivou makro i mikro plana

2.2. definisanje obuhvata i podrucja intervencije

2.3. video i foto zapisa karakteristicnih tacaka lokacije i sire prostorne celine

3. modelskih istrazivanja postojeceg stanja i preliminarnog koncepta

3.1. pravljenje 3D kompijuterskog modela i fizickog modela-makete postojeceg stanja

3.2."intervencija" - prve konceptualne smernice, postupci, prikazani u kontekstu prethodnih modela / renderi postupaka-faza, fotografije faza prikazane na fizickom modelu /

4. dijagrami- graficki prikazi ideje/koncepta na kartama, podlogoma, apstraktnim semama lokacije

5. "montaza" - vizuelizacija ideje/ koncepta u realnoj situaciji na fotografijama i sl.

U skladu sa ovih 5 tacaka formirane su odgovarajuce diskusije, u okviru kojih studenti do ponedeljka 24.10, i dalje, postuju svoj rad, u formi pojednicanih fotografija,.jpg grafickih prikaza i sl., koji ne treba da budu pripremljeni na templatu, vec direkno postovani u svojoj osnovnoj formi.

Zbog lakseg rada, vece grupe za rad pozeljno je da slobodno u okviru grupe podele medju sobom "obimnije" polazne zadatke, pre svega se misli na mogucu podelu za izradu 3D modela i fizickog modela, na grupu koja radi fotografije, video zapise. Dalji rad na ovim prvim konceptualnim koracima moze biti zajednicki na nivou grupe, gde cela grupa predlaze jedinstveni koncept, ali su moguci predlozi varijantnih koncepata, proizaslih iz prve-osnovne ucocene teme na nivou grupe.

Odrzivost ideje_ kao sto je pomenuto na vezbama 17.10, svakako da koncipiranje i rad krecu od celine i konteksta sireg okruzenja, potom se lokalizujuci na neposredno okruzenje planirane stanice. Ogranicenja u smislu rusenja, granice obuhvata, iskljucivo su odredjena idejom studenata, odnosno prvim proverama uticaja i veza u realnom kontekstu , ali i ocekivanih uticaja, veza i pretpostavljenih rezultata u projektovanoj situaciji realizacije takvih ideja.

Za vezbe u ponedeljak 24.10. postovati u digitalnoj formi pripremljeni materijal i doneti:

- odstampane podloge za rad u odgovarajucoj razmeri

- maketu-makete

- materijal i pribor za dalji rad / karton, peno karton, stiropor, pelire / molimo vas da odaberete materijal za rad na fizickom modelu-maketi, takav da omogucava jednostavnu izradu, ali i jednostavne promene i dalja varijantna ispitivanja direktno na samoj maketi. U tom smislu voditi racuna o tome sta ce biti fiksirani nepromenljivi deo modela, a sta praviti kao promenljivi-pomerljivi deo makete. Pozeljno je da maketa bude u jednom osnovnom tonu, npr. bele boje, a eventualno u zavisnosti od ideje, vase konceptualne intervencije prikazati u drugacijem tonu-boji i materijalu.


DiskusijaZapočeo/laOdgovoriPoslednja poruka
Modelska istrazivanja Slika Ivica NikolicIvica Nikolic 94 Ana Milosevic
uto, 29. nov 2011, 17:35
Teme/problemske situacije Slika Ivica NikolicIvica Nikolic 51 Ana Milosevic
uto, 29. nov 2011, 17:28
Detalno istrazivanje lokacije_ foto i video zapisi Slika Ivica NikolicIvica Nikolic 52 Milena Murganic
ned, 20. nov 2011, 16:12
Montaza Slika Ivica NikolicIvica Nikolic 5 Ana Milosevic
ned, 6. nov 2011, 22:21
Dijagrami Slika Ivica NikolicIvica Nikolic 11 Dusan Cvetkovic
ned, 6. nov 2011, 19:28