General forums

Forum Description Discussions
News forum
General news and announcements
0

Learning forums

Week Forum Description Discussions
18 February - 24 February Zadatak 01 / Exercise 01 My Living Space

Zadatak 01 - U okviru ovog zadatka studenti daju kratak osvrt na svoje aktuelno poznavanje primene računara i koriste neki od poznatih programa da predstave prostor u kome trenutno stanuju.

Rezultate prikazati na jednom listu A4 formata, a u forumu priložiti .pdf datoteku (do 2MB), kao i sliku formata .jpg visine 400 piksela. Ovaj zadatak traje dve nedelje i nosi 5 poena.

1
25 February - 3 March Zadatak 02 / Exercise 02: Modeling Elements of the Living Space

Zadatak 02 - U programu SketchUp napraviti 3D modele 8 elemenata stambenog prostora iz prethodne vežbe prema stvarnim, izmerenim dimenzijama (nameštaj, stolarija, stepenice, sanitarije...). Uz svaki element dati ljudsku figuru visine oko 170cm. Iskotirati osnovne veličine ovih elemenata (dužinu, širinu, visinu, visinu radne površine, položaj na zidu i sl.) i prikazati ih sve zajedno na jednom listu A4 formata.

U prilogu dati sliku A4 lista visine 400 piksela, .pdf datoteku, kao i modele svakog od modeliranih elemenata u datotekama tipa .skp (SketchUp). Ova vežba nosi 10 poena i traje 7 dana.

1
4 March - 10 March Zadatak 03 / Exercise 03 DAFT Plug-in (Dualne AFine Transformacije)

Zadatak 03 - U toku ove nedelje, u programu SketchUp studenti kreiraju prostornu kompoziciju na bazi dualnih afinih transformacija. Za ovo koriste dodatak za program SketcUp (plugin) daft.rb koji je razvijen u okviru Kabineta za matematiku, arhitektonsku geometriju i CAAD.

Datoteku daft.rb sačuvati lokalno u direktorijumu Programs (x86)/SketchUp/Plugins (verzija 2014 Tools). Plugin DAFT za affine transformacije pojaviće se u meniju Plugins. Početni element definisati kao komponentu.

U prilogu dati dva prikaza  veličine 400/400 piksela, kao i dve .skp datoteke (uz pomoć ljudske figure objasniti različite prostorne odnose i značenja, dimenziju prostorne kompozicije, moguću namenu i sl.). U tekstualnom delu zapisati osnovne parametre dualne afine transformacije.

Ova vežba nosi 10 poena i traje 7 dana.

1
11 March - 17 March Zadatak 04 / Exercise 04: Spatial model inspired by the IENAMI Collection

Zadatak 04 – Koristeći poznate komande u programu SketchUp, napraviti kubičnu formu inspirisanu kolekcijom IENAMI (http://www.metaphys.jp/product/nature/archives/2012101572.php). Dimenzije inicijalne kocke 600/600cm. Kao odgovor na ovaj zadatak napraviti 2 referentna prikaza veličine 400/400 piksela i priložiti izvornu datoteku .skp. U tekstu dati komentar koji ukratko objašnjava postupak crtanja.

Ovaj zadatak aktuelan je do 8. aprila 2014. godine.

1
1 April - 7 April Zadatak 05 / Exercise 05: Learning AutoCAD Commands

Zadatak 05 - U okviru ovog zadatka studenti biraju jednu karakterističnu komandu AutoCAD-a koju detaljno opisuju i ilustruju...

1
8 April - 14 April Zadatak 06 - Resursi za učenje AutoCAD-a

Zadatak 06 - Istražiti raspoložive resurse za učenje AutoCAD-a (tutorijale, video lekcije, publikacije online, članke u stručnim časopisima...). Izaberite jedan karakterističan resurs, priložite adresu na Internetu na kojoj se ovaj resurs nalazi, napišite i ilustrujte šta je u njemu obrađeno...

Studenti takođe mogu da naprave i novi resurs za učenje AutoCAD-a (malu video sekvencu na srpskom ili engleskom jeziku, Web stranicu, .ppt prezentaciju, tekst u .pdf formatu i sl.).

1
29 April - 5 May Zadatak 07 - Izabrana komanda za 3D modeliranje

Izabrati jednu složeniju komandu AutoCAD-a za 3D modeliranje, objasniti je i ilustrovati odgovarajućim primerom (primer napraviti samostalno)...

Ovaj zadatak aktuelan je do 13. maja 2014.

1
6 May - 12 May Zadatak 08 - Osnova, presek, izgled, model...

Na jednom listu A4 formata prikazati projekat sa predmeta Elementi projektovanja (svetionik). Za organizaciju lista koristiti predložak iz izabranog časopisa.
U forumu postaviti prikaz ovog lista i koršćenog predloška u .jpg formatu, izvorne .dwg datoteke za crtež, kao i .pdf datoteku. Odštampan list predati na času 20. maja. Ovaj zadatak nosi 20 poena i tretira se kao kolokvijum. Detaljno objašnjenje zadatka, sa primerima, na predavanju 6. maja.

1
27 May - 2 June Finalni rad

Za temu finalnog rada studenti uzimaju kuću na plaži iz predmeta „Elementi projektovanja“. Ovu temu obrađuju na jednom listu A4 formata, prema izabranom predlošku iz stručnog časopisa o arhitekturi ili dizajnu, u jednom od raspoloživih CAAD programa.  Finalni rad trebalo bi da sadrži bar jedan crtež (osnovu, presek, izgled) kao i pažljivo izabran prikaz 3D modela.

Finalni poster publikuje se u okviru foruma u .jpg (200/285 piksela) i .pdf formatu (do 2 MB). Finalni rad, odštampan na papiru A4 formata predaje se u junskom ispitnom roku. Studenti svoje odštampane radove donose lično i brane rad, odnosno odgovaraju na pitanja nastavnika u vezi sa sadržajem rada i primenjenim softverima.

Finalni rad nosi 30 poena.

1