FORUM 1_dobrodošli, predstavite se

Predstavljanje studenata

 
Slika Ivica Nikolic
Predstavljanje studenata
napisao/la Ivica Nikolic - ponedeljak, 5. mart 2012, 11:32
 

Molimo Vas da Vaše predtsvljanje izvršite putem:

- kratkog tekstualnog dela (upisujete u tekstualni editor, koji će se pojaviti pritiskom na REPLY) 

- uz jednu odabranu fotografiju veličine do 500 KB (koju postujete preko ikonice "insert image"-look s like "drvo" u donjem redu editora )

U tekstualnom delu najpre navesti:

- puni naziv Usmerenja, rukovodioca predmeta-Studia i naziv Studia, lokaciju ,  koji ste odabrali u ovom semestru

NPR.

Usmerenje Urbanizam/Arhitektura_profesor Marko Marković_KONTEKSTUALNI DINAMIZAM_lokacija: Beograd, Slavija

Potom, navesti prethodno realizovani studio za koji prikazujete 1 fotografiju prema uputstvu i kratki opis Vaše teme-kratki opis koncepta.

NPR.

Usmerenje Urbanizam/Arhitektura_profesor Petar Petrović_IN-between_lokacija: Beograd, Kalemegdan

Kratki opis koncepta:

U ovom projektu ...., na zadatu temu u studiju ...., koja je podrazumevala (....), ideja je bila da se kroz ..., istraže..., prikažu ....  . Koncept je realizovan....


opis treba da sadrži 100-150 reči, u drugom delu opisa posebno istaći kompoziciona i formalna svojstva projekta.


Slika Denis Polishchuk
Re: Predstavljanje studenata
napisao/la Denis Polishchuk - ponedeljak, 5. mart 2012, 13:55
 
Urbanisticki projekat metro Stanice „Varoš Kapija“ sa okolinom

   Istražiti razlicite mogucnosti uredenja postojeceg centralnog gradskog tkiva nakon izgradnji Prve Linije Lakog Metroa - BELAM. Cilj rada je da se novi prostorni oblik infrastrukture i arhitekture: Metro Stanica „Varoš Kapija“ (sklop tunela, perona, stanice, petlje, mosta itd.) uspešno interpoliše u širi gradski kontekst.

   Rad na projektu treba da pokaže mogucnost i kapacitete promena urbane sredine, koje nastaju usled izgradnje metro sistema. Svrha istraživanja je da se reši okolina stanice, odnosno osmisli urbana struktura u novom urbano-funkcionalno-fizickom kontestu Metro stanice.

Opis rada sa 1 semestra Master studija

   Projekat studentskog kampusa na Plavskom jezeru, Crnogora. Projekat je proistekao kao rešenje različitih prepreka i potencijala lokacije. Bila je urađena analiza područija sa različitih aspekta (prirodni, ekonomski, globalni itd), pronađeni potrebi ljudima u ovom mestu i odgovorom na sve to bio ovi projekat.


Slika Jovana Sicevic
Re: Predstavljanje studenata
napisao/la Jovana Sicevic - ponedeljak, 5. mart 2012, 21:34
 

Usmerenje Urbanizam_profesor Rajko Korica_METRO STANICA "VAROŠ KAPIJA"sa okolinom

rad iz prethodnog semestra:
Usmerenje Arhitektura_profesor Ivan Kucina_PROFESORSKA KOLONIJA_naselje Padina

opis projekta:
Koncept arhitektonsko-urbanističkog projekta na studiju trebalo je da da rešenje višeporodičnog stambenog objekta sa dodatnim sadržajima (javni prostori). Objekat je namenjen porodičnom stanovanju docenata Departmana za arhitekturu Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Objekat je trebalo da sadrži 9 stanova međusobno različitih veličina i karaktera u odnosu na zahteve korisnika; docenata: Raškovića, Kucine, Petrovića, Vuje, Miletića, Đurića, Milenkovića, Abadića, Stojanovića; kao i zahteva i potreba njihovih porodica.

Nakon mnogobrojnih analiza koje se tiču svakog docenta ponaosob, kao i grupacija u odnosu na njihove zajedničke aktivnosti, druženja, broja korisnika prostora, generacijskih podela.. najbitnije analize obuhvatale su uključivanje logike u vidu prenošenja karaktera korisnika na prostor.

Koncept je realizovan ukidanjem konkretnih komunikacijskih delova unutar objekta, na čijem mestu (centralnom delu, na svim etažama) su se pojavili javni prostori (bazen, biblioteka, kafe, poslovni prostor, prostor za konsultacije sa studentima, muzički prostor, prostor namenjen zabavi). Oko javnih prostora su formirane stambene jedinice, pozicionirane u odnosu na želje korisnika za eksponiranjem i druženjem.

cetvrti sprat

3d model

Slika vuk sarovic
Re: Predstavljanje studenata
napisao/la vuk sarovic - ponedeljak, 5. mart 2012, 21:31
 
Urbanisticki projekat metro Stanice „Varoš Kapija“ sa okolinom

   Istražiti razlicite mogucnosti uredenja postojeceg centralnog gradskog tkiva nakon izgradnji Prve Linije Lakog Metroa - BELAM. Cilj rada je da se novi prostorni oblik infrastrukture i arhitekture: Metro Stanica „Varoš Kapija“ (sklop tunela, perona, stanice, petlje, mosta itd.) uspešno interpoliše u širi gradski kontekst.

   Rad na projektu treba da pokaže mogucnost i kapacitete promena urbane sredine, koje nastaju usled izgradnje metro sistema. Svrha istraživanja je da se reši okolina stanice, odnosno osmisli urbana struktura u novom urbano-funkcionalno-fizickom kontestu Metro stanice.

Opis rada sa 1 semestra Master studija

  Lokacija je izgrađena stambena urbana struktura sa dva ambijentalno definisana gradska bloka. Prva celina su dva objekta p+18 prema ulici Grčića Milenka, druga celina su objekti p+4 do p+7 paralelni sa ulicama Vojislava Ilića, Nikole Stefanovića i Metohijskom . Cilj je bio da se smanji dominantnost solitera, i uredi teren. Odgovor na taj zadatak  je bio zeleni oblak od celicne mreze obavijen puzavicastim biljem i podzemni park sa otvorenim zelenim kockama koje su u razlicita godisnja doba menjala boju.presek osnova


Slika Ana Virijevic
Re: Predstavljanje studenata
napisao/la Ana Virijevic - ponedeljak, 5. mart 2012, 21:55
 

Usmerenje Arhitektura_profesor Vladimir Milenković_HIGH WAY HOTEL_lokacija: Beograd

rad iz predhodnog semestra: Usmerenje Arhitektura_profesor Borislav Petrović_JAZZ AKADEMIJA NA ČUBURI_lokacija: Beograd, Čubura

Kratki opis koncepta:

Nasuprot konceptu izolovanosti ljudi u uniformnim prostorima, pokušaj je da se kreira arhitektonska polica za interakciju i okupljanje, prostor za akumulaciju znanja. Sadržaj projekta je rezultat selekcije koja ne samo da govori o izborima i pozicijama, vec ih i aktivno konstituise. Svaki element ovog objekta je zapravo instrument za kreiranje arhitektonske police.

Projekat Jazz akademije na Čuburi uvodi tip gradiranog prostora između unutrašnjeg i spoljašnjeg, javnog i privatnog – reintepretacija osnovnog osećaja prostornosti, bez kategorizacije izmedju poda i zida, osecaj otvorenog prostora kao zatvorenog i obrnuto.

Dinamika smenjivanja punog i praznog delimično su anulirane zajedničkom staklenom opnom koja u vizuelnoj projekciji objedinjuje podvojenu konstrukciju objekta. Tokom dnevnih okupljanja u objektu bi se stvarale senke i obrisi svetlarnika koji otkrivaju dimenziju ambijenta, pa on deluje prolazno i razgradivo. Odnos unutrasnosti prostora i frontalna masa staklenog okvira objekta posmatraju se u zajedničkom kontekstu prvenstveno zbog nastupa sintetičke pojavnosti arhitektonske celine i njenog tretiranja autentičnog okruženja Čuburskog parka koje karakterise prisustvo zelenila.


Slika Dejana Velickovic
Re: Predstavljanje studenata
napisao/la Dejana Velickovic - ponedeljak, 5. mart 2012, 23:33
 

Usmerenje Urbanizam_Prof. mr Rajko Korica_Urbanistički projekat metro stanice "Varoš kapija" sa okolinom

Rad iz prethodnog semestra: Usmerenje Urbanizam_Prof. dr Miodrag ralević_Kreiranje sklopova i ambijenata u prirodnom okruženju: Divčibare - Kosjerić

Kratak opis koncepta: Arhitektonsko-urbanistički projekat je obuhvatao istraživanje i urbanističko i arhitektonsko kreiranje i oblikovanje u prirodnom okruženju.

Osnovna ideja je bila primena koncepta Eco farm resort-a na primeru susedstva prigradske zone Kosjerić. Eco farm Resort je obuhvatao površinu od 22 ha dok je na ispitnom zadatku detaljno razređena jedna od zona kompleksa pod površinom od 6 ha koja je obuhvatala objekte za smeštaj korisnika, objekat Eco fabrike, objekat kampusa kao i centralni ugostiteljski objekat.


Slika Tijana Ilic
Re: Predstavljanje studenata
napisao/la Tijana Ilic - utorak, 6. mart 2012, 11:33
 

Usmerenje Urbanizam_profesor Zoran Đukanović_HEALTH SPACES - KLINICKI CENTAR SRBIJE health-urban design / redizajn otvorenih prostora Klinickog Centra Srbije _lokacija: Klinički Centar Srbije, Beograd

rad iz prethodnog semestra: Usmerenje Arhitektura_profesor Ivan Rašković_I na nebu i na zemlji - Društvena briga i objekti društvenog standarda _lokacija: po odabiru studenta

Početak semestra obeležilo je istraživanje odabranog fenomena, pogodnih lokacija za njegov prostorni odgovor i samostalno definisanje specifičnosti projektnog zadatka.
Fenomen: Marginalne grupe
Naziv projekta: Istraživanje različitih vidova stambene arhitekture za potrebe romske zajednice
Lokacija: Autokomanda (ispod petlje, uz autoput), Novi Beograd blok 45, imaginarna lokacija

Istraživanje je bilo usmereno u dva suprotna pravca (1) ka lokaciji skrivenog karaktera u kojem je intervencija stručnjaka minimalna i razvoj naselja prepušta se većim delom njenim korisnicima. Akcenat se stavlja na energetsku efikasnost jedinica projektovanih od sekundarnih sirovina, guma i nabijene zemlje, i mogućnost povećanja jedinica u skladu sa povećanjem broja članova porodice (2) ka kompleksu socijalnog stanovanja kao težnje društva da pripadnike romske zajednice približi i uključi u svakodnevne aktivnosti većinskog stanovništva, obezbeđujući time pre svega osnovne uslove stanovanja. (3) U istraživanje je uključen i predlog eksperimentalnog koncepta. Višeetažno stanovanje u potpunosti od recikliranih materijala. Konstrukciju bi činili čelični elementi koji formiraju skelet za postavljanje montažno/demontažnih jedinica od papirnih tuba/stubova koje imaju mogućnost proširenja u horizontalnom ili vertikalnom pravcu.


Slika Dragana Okanovic
Re: Predstavljanje studenata
napisao/la Dragana Okanovic - utorak, 6. mart 2012, 14:16
 

Usmerenje Urbanizam_profesor Zoran Đukanović_HEALTH SPACES - KLINIČKI CENTAR SRBIJE health-urban design / redizajn otvorenih prostora Kliničkog Centra Srbije _lokacija: Klinički Centar Srbije, Beograd

Rad iz prethodnog semestra: Usmerenje Urbanizam_Prof. dr Miodrag Ralević_Kreiranje sklopova i ambijenata u prirodnom okruženju: Divčibare - Kosjerić

Kratak opis koncepta: Na nivou arhitektonsko-urbanističkog projekta rešiti izabranu lokaciju na području opštine Kosjerić sa ciljem da se oforme novi ili unaprede postojeći ambijenti u prirodnom okruženju.

 

Nakon izvršene analize svih ponuđenih lokacija, odabrano je područje sela Varda sa ciljem da se maksimalno iskoriste prirodni resursi ovog poteza i doprinese afirmaciji samog sela kroz kreiranje novih, potencijalno turistički interesantnih, sadržaja. Podelom na zone, daljim analizama i programom sveli smo se na zapadnu padinu iznad koje je smešteno selo Varda i na tom potezu formirali Lovačko selo kao novi, ali dopunjujući sadržaj koji će oživeti postojeće naselje, dovesti turiste i određene ciljne grupe ljudi, podstaći razvoj drugih delatnosti u selu i istaći prirodne lepote ovog predela (izuzetne vizure zbog strmog terena, bogatstvo biljnog i životinjskog sveta, pogodnu klimu za odvijanje svih funkcija u okviru ovog kompleksa tokom cele godine...). U projektu su primenjeni i principi održivog dizajna kroz arhitekturu samih objekata ali i kroz materijalizaciju staza i pratećeg mobilijara u prirodnom okruženju.

Slika radmila petrovic
Re: Predstavljanje studenata
napisao/la radmila petrovic - utorak, 6. mart 2012, 23:23
 

Usmerenje Arhitektura_profesor Aleksandru Vuja_FORMA CAAD METROPOLE_lokacija: Brodogradiliste, Novi Beograd

rad iz predhodnog semestra: Usmerenje Arhitektura_profesor Ivan Raskovic_I na nebu i na zemlji-Drustvena briga i objekti drustvenog standarda_lokacija: Nova Galenika, Zemun

kratak opis koncepta:

Rad se bavio temom znacaja detinjstva kao fenomena koji se reflektuje na kasniji zivot, kao i vaznosti vrtica za uvodjenje deteta u drustvene okvire. Zbog toga se kao cilj javila revitalizacija i prenamena prostora koji postoje u gradu,a karakterisu se kao bezivotni, u nove prostore namenjene aktivnostima dece uzrasta 0-6 godina.

Objekat vrtica postavljen je tako da prati konfiguraciju terena, tako da je ceo objekat u blagom padu (simulira sam teren), pa deca pri izlasku u dvoriste taj prostor ne percipiraju kao odvojeni deo, vec kao deo svoje ucionice. Vrticke jedinice preuzimaju ulogu velikog ''centra''-ona su deci polaziste i dolaziste u ''kucu''. Pored njih, i druge propratne prostorije (komunikacije, prelazi, itd,..) imaju niz prilika za susrete, druzenje,pa na ovaj nacin prostori boravka dece nisu ograniceni samo na ucionice.


Slika jelena jolovic
Re: Predstavljanje studenata
napisao/la jelena jolovic - sreda, 7. mart 2012, 16:37
 

Usmerenje Arhitektura_profesor Aleksandru Vuja_FORMA CAAD METROPOLE_lokacija: Staro sajmište, Novi Beograd

rad iz predhodnog semestra: Usmerenje Arhitektura_profesor Dejan Miletić_VRTIĆI - KDU - ENERGETSKA EFIKASNOST - Lokacija, Univerzitetsko naselje Belville, blok 67; Naselje Banjica, ulica Baštovanska.

opis koncepta:

Zadatak je bio isprojektovati vrtić koji zadovoljava propise i standarde projektovanja takvih objekata, a odlikuje se elementima energetske efikasnosti. Zadatak se temeljio pre svega na istraživanju mogućnosti primene principa energetski efikasne gradnje na primerima kombinovanih dečijih ustanova na lokacijama u Beogradu. 

Objekat Vrtica u Univerzitetskom naselju koncipiran je tako da pozicija proizilazi iz konteksta i funkcije što dalje uslovljava formu. Osnovne odlike objekta jesu otvorenost prema jugu i jugoistoku, formirano dvorište prema kome je objektat otvoren, a koje je upušteno i na taj način je ograničen pristup ljudi sa strane i olakšana je kontrola korisnika, što su pre svega deca. Ukopavanje za pola spratne visine doprinosi energetskoj efikasnosti, zaštiti od vetra i segmentira sagledavanje okruženja samim korisnicima...


Slika rade dabic
Predstavljanje studenata
napisao/la rade dabic - sreda, 7. mart 2012, 20:12
 
Usmerenje Arhitektura/PROSTORI IGRE: Umetnost u kontekstu savremenog života grada doc. dr Ana Nikezić
 
PREDEO IGRE_PROGRAM +  istureno odeljenje Visokoškolske ustanove na Košutnjaku doc. dr Ana Nikezić

Redefinisanje programske i prostorne osnove edukativnog centra kroz pozicioniranje Programa + kao isturenog odeljenja Visokoškolske ustanove u kontekstu savremenog urbanog pejsaža Košutnjaka. Očekuje se prostorno i programsko preispitivanje graničnih vrednosti i potencijala relacije grad-edukacija-priroda.

Opis rada sa 1. semestra Master studija..

Pomoćno odeljenje fakulteta za fizičkua kulturu, nalazi se na jugoistočnom delu Košutnjaka. Dešavanja u objektima vezana su za edukaciju korisnika o jogi, kao i samom vežbanju. Sama priroda objekata zavisi od dešavanja u njima. Objekti za edukaciju su manje zapremine sa kapacitetom za smeštaj do 5 korisnika zatvorenijeg karaktera, smesteni u manje prohodnim oblastima, dok su objekti za vežbanje veće površine i otvoreniji, smešteni na mestima gde se pruža pogled na centar grada. Ceo kompleks koji će obuhvatati po 3 objekta za edukaciju, i isto toliko za vežbu, sa primarnim objektom kao smernicom, zamišjlen je tako da polaznicima može pružiti prijatan ambijent košutnjaka za višednevni boravak. Centar ima takođe i ekološki karakter, kao i težnju za maksimalnim prilagođavanjem terenu sa malim uticajem na ambijent oko njega.




Slika Marija Nikcevic
Re: Predstavljanje studenata
napisao/la Marija Nikcevic - sreda, 7. mart 2012, 22:18
 

Usmerenje Arhitektura_profesor Dejan Miletić_Stanovanje: kontakt i kontrast_lokacija: Beograd, Zvezdara, blok između bulevara kralja Aleksandra i ulica Bregalničke, Žičke i Pop Stojanove.

Rad iz prethodnog semestra: Usmerenje Arhitektura_profesor Ivan Rašković_I na nebu i na zemlji-Društvena briga i objekti društvenog standarda_lokacija: park između ulica kralja Milana i kraljice Natalije i park između ulica kneza Miloša i Balkanske.

Rad se bavio temom značaja kontrakulture kao fenomena koji utiče na društveni život i standard. Cilj projekta je podsticanje i unapređenje kvaliteta života mlade društvene grupe, što je direktno povezano sa podizanjem društvenog standarda. Projekat obuhvata preuređenje postojećih parkova u specijalizovane prostore (skejt parkove) namenjene prvenstveno mladima.

Oba parka zauzimaju zapuštene i neodržavane prostore, kojima je neophodno oživljavanje i uključivanje u gradski život, uklapanje jedne neozbiljne "huliganske" strukture u veoma strogo i ozbiljno okruženje. Projekat je postavljen tako da prati konfiguraciju terena, koji je u velikom padu.  U oba slučaja su postavljene rampe koje se prostiru celom dužinom parka i tako omogućavaju da se savlada postojeća visinska razlika. Između krakova rampe se formiraju objekti različite namene i skejt zona.


Slika dusan dopudja
Re: Predstavljanje studenata
napisao/la dusan dopudja - sreda, 7. mart 2012, 22:32
 

Тренутни студио:
Усмерење Архитектура_професор Александру Вуја_НОВЕ ТИПОЛОГИЈЕ: ФОРМА МЕТРОПОЛЕ - СААD* 1,0_локација: Београд, Старо Сајмиште


Претходни студио:
Усмерење Архитектура_професор Милош Ненадовић_НОВО ЧИТАЊЕ АРХИТЕКТУРЕ МЕДИТЕРАНА_локација: Требиње, Република Српска

Замишљена као једнобродна базилика, приказана црква је очишћена од свих елемената који су јој временом додавани, метафорички сугеришући тежњу да и човек учини исто са сопственим бићем, остављајући једино оно што јесте тако, без нијанси које би замутиле његов лик.

На тај начин, суштина базилике је јасно сагледива већ на први поглед. Истовремено, уочљива је и игра материјала која показује да не мора све бити управо онако како се дојми - купола и прозори од прозирног бетона омогућују респектабилан продор светлости, истовремено очувавајући монолитност зидне равни и чистоћу архитектонског потеза, док камен, као основни грађевински материјал, наглашава њену чврстину и непролазност.

Форма објекта димензионисана је на основу опширних пропорцијских анализа, што донекле може објаснити чињеницу да нам је, упркос неостваривању очекивања која имамо од једног православног сакралног објекта, он пријатан оку и визуелно допадљив, док истовремено у потпуности задовољава црквене каноне и постављену функцију.

*Поред цркве, у оквиру студиа рађено је и урбанистичко решење насеља и парохијски дом.


Slika Petar Bojovic
Re: Predstavljanje studenata
napisao/la Petar Bojovic - četvrtak, 8. mart 2012, 00:09
 

Usmerenje Urbanizam_profesor Rajko Korica_Urbanisticki projekat metro Stanice „Varoš Kapija“ sa okolinom_lokacija: Beograd, potez od Brankovog mosta do Zelenog venca.

Usmerenje Urbanizam/Arhitektura_V. prof. dr Gordana Cosic _Oblikovni i funkcionalni dizajn denivelacije_lokacija: Beograd, nalazi se izmedu ulica: Vojislava Ilica, Grcica Milenka i Metohijska (Janka Lisjaka)

Kratki opis koncepta:

U ovom projektu je trebalo smanjiti dominantu solitera i uraditi parterno resenje sa podzemnom garazom. Smanjenje dominante solitera je postignuto uvodjenjem pilona koji nose pesacku stazu na kot 4.5m iznad partera. Do staze se stize rampama i moze sluziti i kao izlozbeni prostor.

Slika Nevena Gajevic
Re: Predstavljanje studenata
napisao/la Nevena Gajevic - četvrtak, 8. mart 2012, 01:10
 
Urbanisticki projekat metro Stanice „Varoš Kapija“ sa okolinom

   Istražiti razlicite mogucnosti uredenja postojeceg centralnog gradskog tkiva nakon izgradnji Prve Linije Lakog Metroa - BELAM. Cilj rada je da se novi prostorni oblik infrastrukture i arhitekture: Metro Stanica „Varoš Kapija“ (sklop tunela, perona, stanice, petlje, mosta itd.) uspešno interpoliše u širi gradski kontekst.

   Rad na projektu treba da pokaže mogucnost i kapacitete promena urbane sredine, koje nastaju usled izgradnje metro sistema. Svrha istraživanja je da se reši okolina stanice, odnosno osmisli urbana struktura u novom urbano-funkcionalno-fizickom kontestu Metro stanice.

rad iz predhodnog semestra:

Usmerenje Arhitektura_profesor Borislav Petrović_JAZZ AKADEMIJA NA ČUBURI_lokacija: Beograd, Čubura

Osnovni koncept iz kojeg je proizašla forma objekta bio je pokret, ali ne samo u smislu kretanja kroz prostor već pokretanja i oživljavanja prostora.

To je ostvareno objektom male spratnosti P+2 sa mogućnošću pristupa krovnoj bašti iz Čuburskog parka. Na taj način omogućeno je kretanje po objektu, oko i kroz njega sa ciljem da se što veći broj ljudi upozna sa Jazz kulturom.

Pozicijom i formom akademije prostoru Čubure, koji  je nekada bio odraz dešavanja (kretanja) u Beogradu, vraćen je stari značaj.


Slika Milan Travar
Re: Predstavljanje studenata
napisao/la Milan Travar - petak, 9. mart 2012, 14:53
 

Trenutni STUDIO:  Usmerenje_Arhitektura_PROSTORI IGRE: Umetnost u kontekstu savremenog života grada

SAVA MALA

prof:   doc. dr Ana Nikezić

Redefinisanje pozicije i uloge umetnika / privremenog rezidenta, aktivnog korisnika grada, u ukupnoj strukturi gradskog centra. Iznalaženje novih mogucnosti i granicnih vrednosti fenomena privremenog stanovanja na prostoru Sava Male, koje rezultiraju u promeni njegovog identiteta. Kljucne reci: integracija/segregacija; preplitanje/slojevitost; privatno/javno; privremeno/trajno

Predhodni Studio_ PREDEO IGRE_PROGRAM + 
istureno odeljenje Visokoškolske ustanove na Košutnjaku

doc. dr Ana Nikezić

Kratak opis projekta: Projekat je koncipiran tako da se  sestoji od cetiri  separatisane  zone koje  su bili  mahom vezane za isto podrucje  kako bi se svaka  

pojedinacno sto bolje usavrsavala i specializovala za sferu kojom se bavi.Kompozicija  je  uravnotezena  radijalnim  objektima koji si  imali i svoje polje

delovanja,odnosno istureni trag prepoznavanja svake od datih zona....Preko svih zona  postavljena je  prozracna nadstreha koja ih sve objedinjuje i  pritom zalazi 

i u samo okruzenje odnosno kosutnjak i na taj nacin cini jednu  jaku simbiozu nauke i priride...


Slika nevena milosevic
Re: Predstavljanje studenata
napisao/la nevena milosevic - petak, 9. mart 2012, 17:26
 

Usmerenje Arhitektura_profesor Aleksandru Vuja_FORMA CAAD METROPOLE_lokacija: Staro sajmište, Novi Beograd

rad iz predhodnog semestra: Usmerenje Arhitektura_profesor Dejan Miletić_VRTIĆI - KDU - ENERGETSKA EFIKASNOST - Lokacija, Naselje Banjica, ulica Baštovanska.

opis koncepta:

Zadatak je bio isprojektovati vrtić koji zadovoljava propise i standarde projektovanja takvih objekata, a upotrebom elemenata energetske efikasnosti. Zadatak se temeljio pre svega na istraživanju mogućnosti primene principa energetski efikasne gradnje na primerima kombinovanih dečijih ustanova na lokacijama u Beogradu.

Ideja je bila  da objekat bude u skladu sa okolinom i sa terenom, tako što bi se objekat  svojom arhitekturom povezao sa uzvišenjem koje je na severu lokacije  i na taj način deci dao mogućnost korišćenja šume i uzvišenja što njihovu igru čini bogatijom i zanimljiviom...


Slika Jelena Maric
Re: Predstavljanje studenata
napisao/la Jelena Maric - nedelja, 11. mart 2012, 19:23
 

usmerenje urbanizam | 

urbanisticki projekat metro stanice "Varos kapija" | prof. Rajko Korica

/uredjenje gradskog tkiva 

/uvodjenje novih sadrzaja(sklop tunela, perona, vestibil, shopping centar, lokali...)

/konzervacija, restauracija i prenamena oronulih objekata na Kosancicevom vencu i duz Karadjordjeve ulice...

 

-rad iz prvog semestra/projekat "Bumerang", prof. Vladan Djokic

BUMERANG projekat

projekat TURISTIČKOG KOMPLEKSA NA PLAVSKOM JEZERU

/oblik/pokret/tangenta/priroda/traka/izdvojeno/izdignuto

_Karakterističan oblik bumeranga nudi dva tipa rešenja. Presek aerodinamičnog oblika, u vidu kapsule, smešten je u prirodu kao plutajuća forma na rastresitom tlu. Izdignut, na šipovima tik iznad površine, obavijen opnom od bambusa, pruža potpuni doživljaj sirove prirode. Pristup objektu moguć je isključivo vožnjom pomoću malih čamaca, karakterističnih za plavsko jezero. Pronalazeći put izmedju drveća polako se ukazuje oblik kapsule, koji se detaljno može sagledati samo sa dugačke rampe koja vodi u objekat. Tangente koje zaklapaju dva kraka bumeranga, kao trake, formiraju mol na vodi. Savijanjem dobijeni su različiti oblici iznad, ispod i na površini. Nivo jezera u toku godine varira i tako utiče na položaj trake pružajući uvek drugačiji doživljaj.

Slika Jelena Maric
Re: Predstavljanje studenata
napisao/la Jelena Maric - nedelja, 11. mart 2012, 19:55
 

...


Slika Natasa Jovanovic
Re: Predstavljanje studenata
napisao/la Natasa Jovanovic - nedelja, 11. mart 2012, 23:27
 
Urbanisticki projekat metro Stanice „Varoš Kapija“ sa okolinom

   Istražiti razlicite mogucnosti uredenja postojeceg centralnog gradskog tkiva nakon izgradnji Prve Linije Lakog Metroa - BELAM. Cilj rada je da se novi prostorni oblik infrastrukture i arhitekture: Metro Stanica „Varoš Kapija“ (sklop tunela, perona, stanice, petlje, mosta itd.) uspešno interpoliše u širi gradski kontekst.

   Rad na projektu treba da pokaže mogucnost i kapacitete promena urbane sredine, koje nastaju usled izgradnje metro sistema. Svrha istraživanja je da se reši okolina stanice, odnosno osmisli urbana struktura u novom urbano-funkcionalno-fizickom kontestu Metro stanice.

Prikazani rad je iz petog semestra, usmerenje urbanizam, doc Biserka Mitrovic. Naziv studija je Oblikovanje urbanistickih sklopova u prirodnom okruzenju, opstina Kosjeric.Istrazivanjem lokacije sami smo dosli do zadatka koji je ukljucivao osim arhitektonsko-urbanistickog resenja, i razrada pojedinacnih objekata do razmere 1:200. Koncept projekta se odnosio na razvijanje postojeceg seoskog turizmai njihovog brenda - maline. Odatle je proistekao spa i wellness kompleks koji u svom okruzenju ima urban stopove na kojima se prodaju prirodni preparati na bazi malina.

 



Slika Marta Ilic
Re: Predstavljanje studenata
napisao/la Marta Ilic - sreda, 14. mart 2012, 17:15
 

Usmerenje Urbanizam_profesor Zoran Đukanović_HEALTH SPACES - KLINICKI CENTAR SRBIJE health-urban design / redizajn otvorenih prostora Klinickog Centra Srbije _lokacija: Klinički Centar Srbije, Beograd

Rad iz prethodnog semestra: Usmerenje Urbanizam_Prof. dr Vladan Đokić_ TRaGOVI GLEČERA - Plavsko jezero _lokacija: nacionalni park Prokletije

Tema: IZVORUSCE

Projekat centra za ispitivanje voda plava i pogona za prečišćavanje vode.

Lokacija ovog kompleksa je na samom izvoru reke Lim, kao jednoj od bitnijih tacki prikaza vodenog potencijala ovog podrucja. Cilj projekta je sprecavanje propadanja Plavskog jezera i zastita vodenog bogatstva opstine, podsecanje lokalnog stanovnistva na stalno prisustvo vode i  omogucavanje ponovne upotrebe jezera u cilju ribarenja i kupanja. 

Kompozicija se sastoji od vise elememenata: prostornog repera, trga, istrazivackog centra, restorana, botanicke baste, pogona za preciscavanje vode i hala za odlaganje mulja. Elementi su rasporedjeni tako da se sto vise iskoristi konfiguracija terena, a povezani su stazama koje se dele prema funciji objekta i tipu korisnika.  

Slika Marta Ilic
Re: Predstavljanje studenata
napisao/la Marta Ilic - sreda, 14. mart 2012, 17:22
 

Slika Milos Moravac
Re: Predstavljanje studenata
napisao/la Milos Moravac - sreda, 14. mart 2012, 17:27
 

Trenutni studio:

Usmerenje Arhitektonske tehnologije; Profesorka Milica Jovanović-Popović; Koncept "Zelenog stanovanja na Vračaru"; Lokacija: ugao Dubljanske i Graničarske, Vračar, Beograd

Prethodni Studio:

Docent Budimir Sudimac; Energetski edukativni centar; Lokacija: Kosančićev venac, Beograd

Zgrada energetskog edukativnog centra se nalazi na padini između ulica Kosančićev venac i Karađorđeve. Glavna oblast istraživanja na studiju se ,osim energetske efikasnosti, ticala odnosa novoizgrađenih struktura sa postojećim kompleksnim okruženjem beogradskog priobalja. Topografija terena je u najvećoj mjeri uticala na organizaciju prostora unutar objekta i na formalno oblikovanje. Pozicija unutar starog gradskog jezgra, koje odlikuju značajne istorijske i ambijentalne vrijednosti, uticala je na diskretniji nastup objekta na gornjoj strani. Donja strana- orijentisana prema rijeci Savi i Novom Beogradu, ima mnogo dominantniji izgled čiji je cilj stvaranje nove slike riječne obale i unapredjenje vizure grada, koja je narušena saobraćajnom i industrijskom infrastrukturom.
Kroz čitavu visinu objekta se pruža atrijum koji služi kao dodatni izvor svjetlosti i kompenzacija velikoj širini objekta. Fasada objekta predstavlja opnu koja ima sposobnost kontrole upada svjetlosti i toplotnih dobitaka kroz sistem mehaničke kontrole. Ona zajedno sa sistemima koji koriste raspoloživu energiju na lokaciji čini osovinu koja čini ovaj objekat energetski efikasnim.


ja
Re: Predstavljanje studenata
napisao/la Nemanja Vukovic - sreda, 14. mart 2012, 17:40
 

Usmerenja Arhitektonske tehnologije_profesor Milica Jovanovic-Popovic_ZgradA: Koncept“Zelenog stanovanja”na Vracaru_lokacije: ugao Dubljanske i Granicarske ulice

Prethodno realizovani studio:

Arhitektonsko-urbanisticki projekat_Budimir Sudimac_ENERGETSKI EDUKATIVNI CENTAR_lokacija: Kosenacicev venac, Beograd

Projekat edukativnog centra sa obrazovnim sadrzajima po izboru studenata (projektovana namena predstavljenog objekta je izucavanje flore i faune savsko-dunavskog priobalja). Naglasak je stavljen na energetskoj odrzivosti objekta, i upotrebi nekog od aktivnih ili pasivnih metoda dobijanja i ustede energije. 

Objekat je koncipiran kao delimicno ukopan u teren, koji se nalazi u padu (visinska razlika ulica Kosancicev venac i Karadjordjeve, iz kojih se pristupa objektu, na konkretnoj parceli iznosi 20,40m). Ukopavanjem objekta smanjeni su potencijalni gubici energije (temp. zemlje na dubini od 1,20m je konstantna i iznosi 10 stepeni celzijusa) i sacuvana je silueta podrucja, koje je zasticeno kao celina od strane zavoda za zastitu spomenika, posmatrano sa leve obale Save. 

Slika nevena gavrilovic
Re: Predstavljanje studenata
napisao/la nevena gavrilovic - sreda, 14. mart 2012, 19:12
 

Urbanisticki projekat metro Stanice „Varoš Kapija“ sa okolinom

Prof. mr Rajko Korica

 

Istražiti razlicite mogucnosti uredenja postojeceg centralnog gradskog tkiva nakon izgradnji Prve Linije Lakog Metroa - BELAM. Cilj rada je da se novi prostorni oblik infrastrukture i arhitekture: Metro Stanica „Varoš Kapija“ (sklop tunela, perona, stanice, petlje, mosta itd.) uspešno interpoliše u širi gradski kontekst.

Rad na projektu treba da pokaže mogucnost i kapacitete promena urbane sredine, koje nastaju usled izgradnje metro sistema. Svrha istraživanja je da se reši okolina stanice, odnosno osmisli urbana struktura u novom urbano-funkcionalno-fizickom kontestu Metro stanice.

 

Opis rada iz prvog semestra master akademskih studija

U okviru studija „I na nebu i na zemlji - Drustvena briga i objekti drustvenog standarda“, prof. Arh Ivan Raskovic bavila sam se fenomenom braunfild. Infiltriranjem objekta, Prihvatilista za decu i mlade, u prostor okarakterisan kao braunfild (Ada Huja), stvorio se novi prostor koji ce se na neposredan nacin povezivati sa sredinom i oziveti je.

Slika Pedja Ivkovic
Re: Predstavljanje studenata
napisao/la Pedja Ivkovic - sreda, 14. mart 2012, 19:17
 

Usmerenje urbanizam_profesor mr Rajko Korica_urbanisticki projekat metro stanice "Varos Kpaija" sa okolinom_lokacija Beograd, Kosancicev venac

U prethodnom studiju kod docenta Ivana Kucine tema je bila stambeni objekat sa stanovima specijano projektovanim za devet docenata sa departmana arhitektura. Objekat se nalazio u naselju Padina, Brace Jerkovic. Do samog projekta njihovih stanova doslo se analizama dijagrama koji su predstavljali njihove aktivnosti, ponasanja, potrebe. Pored toga istom metod pronadjeni su zajednickiu prostori u okviru objekta i njihov odnos, ondnosno prelazak sa javnog, polu-privatnog i privatnog.

Slika Valentin Dragin
Odgovor: Predstavljanje studenata
napisao/la Valentin Dragin - sreda, 14. mart 2012, 21:28
 

Usmerenje Arhitektura_docent arh. Ivan Raskovic_DWELLING AND IDENTITY

Studio se bavi prepoznavanjem i istrazivanjem problema stanovanja-socioloskih,psiholoskih i kulturoloskih uticaja na ponasanje pojedinca/grupe u odnosu na prepoznati koncept/ideju/pojavu,te je stoga radjena teza u kojoj je student prepoznao problematiku kojom zeli da se bavi i sta bi zeleo svojim resenjem da postigne.Na osnovu teze definisane su vrednosti lokacije koje imaju za cilj njen odabir,stoga je (u mom primeru) rezultat bio deo Zvezdarske sume u Volginoj ulici.

Rad iz prethodnog semestra:

prof arh. Vladimir Djokic_Trag Glecera_lokacija:Plavsko jezero,Plav,Crna Gora

Prepoznati neku karakteristicnost lokacije,sta je potrebno,esencijalno za taj prostor,kako ga oplemeniti.

Tema:TRSKA

Eko-edukativni centar,koji ce kroz interakciju sa posetiocima,njih upoznati sa lokacijom,sa florom,faunom i istorijom podneblja,i omoguciti sjedinjavanje sa prirodom kroz smestajne jedinice.Centar se sastoji od 5 mediateka svaka sa svojom temom,biljke,zivotinje,ptice,ribe i utociste,zatim od 6 smestajnih jedinica(bungalova),objekta za prodaju karata/istorijskog dela i prodavnicu mamaca/riblji restoran/menza.


Slika Tijana Bojovic
Predstavljanje studenata
napisao/la Tijana Bojovic - četvrtak, 15. mart 2012, 02:52
 

8.semestar_M5_Usmerenje_Urbanizam_Prof. mr Rajko Korica_Urbanisticki projekat metro Stanice „Varoš Kapija“ sa okolinom_lokacija: Brankova/Pop Lukina ulica, Beograd

7.semestar_M4_Beogradska Savamala - diskontinuitet grada_Doc. mr Aleksandar Videnovic_lokacija: Karadjordjeva ulica, Beograd

Resavanje problematike trenutnog zatecenog urbanistickog i upotrebnog stanja zadate lokacije i pokusaj promene kroz spoj funkcije i oblika. Kao sto i sama tema nalaze - diskontinuitet je pojam koji se u mnogim primerima u zemlji i svetu pokazao kao jako dobar metod kreativnosti, stapanja starog i novog! 

Kako stvoriti novo, a ne narusiti staro niti mu umanjiti znacaj. Ovakvim uslovom, na zadatak je odgovoreno urbanistickim resenjem celog bloka, denivelacijom partera i njegovim uredjenjem i izgradnjom 3 objekta, 2 kulturno-edukativnog karaktera i jednog poslovno-komercijalnog. 

Glavni zadatak je bila lokacija na Karadjordjevoj ulici, gde je isprojektovana Biblioteka sa pratecim dodatnim sadrzajima. Zamisljena kao kulturni centar mladih i starijih, mesto okupljanja, zabave, kulture i mesto edukacije.

Slika Вукашин Александрић
Re: Predstavljanje studenata
napisao/la Вукашин Александрић - četvrtak, 15. mart 2012, 09:01
 

Usmerenje Arhitektura_docent arh. Ivan Raskovic_DWELLING AND IDENTITY

Studio se bavi prepoznavanjem i istrazivanjem problema stanovanja - socioloskih, psiholoskih i kulturoloskih uticaja na ponasanje pojedinca/grupe u odnosu na prepoznati koncept / ideju / pojavu, te se stoga radi teza u kojoj student prepoznaje problematiku kojom zeli da se bavi i sta bi zeleo svojim resenjem da postigne. Na osnovu teze definisu se vrednosti lokacije koje imaju za cilj njen odabir.

Prethodni semestar: prof arh. Vladimir Djokic - Tr(a)govi Glecera, Plavsko jezero, Crna Gora

Prepoznati neku karakteristicnost lokacije,sta je potrebno,esencijalno za taj prostor,kako ga oplemeniti.

Tema: Čestar

Hotel smešten u gustu četinarsku šumu na brdu sa pogledom na grad i jezero. Cilj je bio napraviti jedinstvenu prostornu i ambijentalnu celinu komercijalnog kompleksa i okolne šume. Hotel obuhvata smeštajne lamele, zatvoreni bazen, kafe/bar, restoran i konferencionu salu, sve to u 'čestaru' šume.



Slika Milica Jovanovic
Re: Predstavljanje studenata
napisao/la Milica Jovanovic - sreda, 21. mart 2012, 18:04
 

Usmerenje Arhitektura_profesor Aleksandru Vuja_forma caad metropole_lokacija Staro sajmiste, Novi Beograd

Usmerenje Arhitektura_profesor Dejan Miletic_vrtici kdu energetska efikasnost_lokacije Belvil i Banjica

opis koncepta: Isprojektovati vrtic, koji je ujedno energetski efikasan, moderan i zadovoljava sve propisane uslove. Sto se tice lokacije Belvil koju postujem, ideja je bila da se napravi unutrasni prostor u objektu koji bi sluzio za igru, a iz razloga da se deca zastite od spoljnih uticaja.


Slika Relja Blagojevic
Re: Predstavljanje studenata
napisao/la Relja Blagojevic - sreda, 21. mart 2012, 23:14
 
SUSRET SA STVARNOŠCU, Vracar
 
Sаdržаj projektnog zаdаtkа
Projekаt 1 usmerenjа Arhitekturа se odnosi nа temаtsku oblаst jаvnih аrhitektonskih objekаtа i prostorа. Studenti rаde nа složenom projektаntskom problemu, u velikoj meri sаmostаlno rаzvijаjući i elemente projektnog zаdаtkа. Studirаjući složenost funkcionаlne, morfološke i socio-kulturne strukture student se osposobljаvа dа:
- kreirа аrhitektonskа rešenjа kojа rаvnomerno zаdovoljаvаju konceptuаlne, funkcionаlne i strukturаlne zаhteve
- prаti i primenjuje sаvremene аrhitektonske pristupe i pаrаdigme
Rezultаt rаdа je idejno аrhitektonsko-urbаnističko rešenje koje imа svoju jаsno prepoznаtljivu istrаživаčku i аplikаtivnu komponentu, gde se jаsno prepoznаju elementi temаtskih oblаsti nа koje se projekаt oslаnjа. Projektni zаdаtаk imа zа cilj dа rаzvijа neke od sledećih sposobnosti budućih аrhitekаtа:
- prepoznаvаnje i odgovаrаjuću primenu аrhitektonskih koncepаtа, principа i teorijа
- аpstrаhovаnje i prezentovаnje osnovnih elemenаtа i odnosа u definisаnju аrhitektonskog rešenjа
- projektаntske veštine koje su neophodne dа se odgovori zаhtevimа investitorа, korisnikа i
zаkonskim regulаtivаmа.
Projektni zаdаtаk:
Temаtski okvir:
Istrаživаnje mogućnosti trаnsformаcije, redefinicije i аfirmаcije prostornih potencijаlа odаbrаnog delа grаdske urbаne zone nа Vrаčаru u Beogrаdu, аrhitekturom i sаdržаjimа.
Arhitekturа kаo okvirа zа svаkodnevni život i njen znаčаj i uticаj u rаzličitim hijerаrhijskim sistemimа: fаktički kvаlitet – strukturа prostorа, potrebe sаvremenog urbаnog društvа, individuаlne potrebe korisnikа, elementi društvene identifikаcije, elementi stаtusne identifikаcijа, elementi“duhа mestа“, energetskа održivost... gde je rаngirаnje hijerаrhijskih sistemа i definisаnje prioritetа osnov zа formirаnje kritičkog stаvа
Formirаnje kritičkog stаvа, definisаnje progrаmа, kreirаnje rešenjа.
Sаdržаji su po izboru iz temаtske oblаsti stаnovаnjа i/ili druge tipologije аrhitektonskih objekаtа i prostorа koju je nа osnovu pojedinаčnog kritičkog stаvа i zаdаtih pаrаmetаrа moguće аrgumentovаti u kontekstu prostornog okvirа u kome se zаdаtаk odvijа.
Prostorni okvir:
Po izboru studentа, nа području opštine Vrаčаr u Beogrаdu.
Slika Bojana Bataveljic
Re: Predstavljanje studenata
napisao/la Bojana Bataveljic - četvrtak, 22. mart 2012, 00:22
 

Trenutni studio:

Usmerenje Urbanizam_profesor Zoran Đukanović_HEALTH SPACES - KLINICKI CENTAR SRBIJE health-urban design / redizajn otvorenih prostora Klinickog Centra Srbije _lokacija: Klinički Centar Srbije, Beograd

Predhodni studio: 

Usmerenje Urbanizam_Prof. dr Vladan Đokić_ TRaGOVI GLEČERA - Plavsko jezero _lokacija: nacionalni park Prokletije

Tema: AVANTURIZAM

Projekat dečijeg istraživačkog centra na obali plavskog jezera. Cilj je zaštititi i očuvati postojeće stanja prirode, čovek će delovati i pokušati da bude deo nje. Treba uspostaviti ravnotežu između čoveka i prirode. Najmanje promene u prirodi će učiniti deca, ona će svojim znatiželjnim duhom pokušati da je, istraživanjem i  proučavanjem upoznaju a posle će je ceniti i negovati kao takvu.  Cilj projektovanja centra baš za decu je i pokretanje ekološke svesti kod dece. Pored učenja i istraživanja prostor je prilagođen i igri. Deca će steći iskustvo o životu u prirodi. 

Kompleks istraživačkog centra se sastoji od četiri tipske celine koje su prekrivene zelenim trakama i time utkane u prirodno okruženje. Prilaz jezeru je otvoren, i zanimljivi sadržaji u tom pojasu zovu da se deca zadrže tu. Takođe je i prostor kod jezera pogodan za sve aktivnosti koje bi deca sama organizovala i njima bile zanimljive. Pokušaj jedinstva unutrašnjosti i spoljašnjoti.

Objekat uklopljen u okruženje, čini brežuljkaste valove.

Isprekidani talasi će trakastim otvorima dozvoljavati da u svaku prostoriju probije svetlost, što se uklapa sa filozofijom samog istraživačkog kompleksa - istraživanje i učenje u prirodi.
Jedna celina (objekat) je podeljen na dva dela, deo za igru i deo u kome se nalaze prostorije za spavanje i učenje.
Prostor objekta je otvoren, cilj je da se napravi jedinstvena prostorna celina, gde će postojanje fizičkih prepreka (zidova) biti smanjen. Kako bi deca i unutar objekta imala utisak da su u prirodi i  imala slobodu kretenja. Sa viših etaža (galerija) lako je sagledati niže prostore i sadržaje u njima. Rampe koje su postavljene radi savlađivanja visine bude avanturistički duh kod dece i teraju da istražuju i upoznaju unutrašnjost objekta.


 




Slika Aleksandra Komatina
Re: Predstavljanje studenata Aleksandra Komatina
napisao/la Aleksandra Komatina - petak, 23. mart 2012, 18:07
 

Usmerenje Urbanizam_profesor Zoran Đukanović_HEALTH SPACES,  Klinički centar Srbije_redizajn otvorenih prostor Kliničkog centra

Rad iz prethodnog semestra:
Arhitektonske tehnologije_profesor Aleksandar Rajčić_ISTRAŽIVAČKI CENTAR NACIONALNOG PARKA TARE_planina Tara, oko Zaovinskog jezera

Opis projekta:
 Na zadatoj lokaciji je trebalo isprojektovati istraživački centar Nacionalnog parka Tare, koji je namenjen smeštanju i edukaciji stručnjaka i volontera u funkciji izučavanja i zaštite eko sistema na planini Tara.
Centar treba da ima smeštajne i radne sadržaje.
Smeštajni kapaciteti su planirani za najviše 30 osoba i podrazumevaju smeštaj u komfornim dvokrevetnim sobama kao i organizovanu ishranu (topla kuhinja i trpezarija).
Radni sadržaji podrazumevaju 1 učionicu, 4 laboratorije, staklenik, dve kancelarije i prateće sadržaje.
Maksimalna spratnos objekta je P+1+Potk.

Nakon analiza primera u svetskoj praksi, analizirali smo i zasebno funkcionalne zone. Na taj način smo svi dosli do potrebne kvadrature za objekat.

Uzimajući u obzir morfologiju terena koji je u padu, kao i prirodnu sredinu i samu svrhu objekta (izučavanje biljnih vrsta) , došlo je do prve ideje u kojoj je objekat "organske" forme. Zatim je projekat dalje razradjen u funkcionalnom smislu, gde dolazi do odvajanja smeštajnih i radnih sadržaja. Objekat dobija "organsku"  formu dva trakta, spojeni vertikalnom komunikacijom. U prvom objektu se nalaze smeštajni sadržaji, kuhinja i trpezarija, prostor za administraciju i upravu, ali i prostor za razonodu. U drugom, odnosno "nižem" objektu se nalaze laboratorije, učionice, biblioteka, i ostali prateći sadržaji. Takodje, koriste se i ekološki materijali, u najvećem delu drvo. 


Slika Maja Nikolic
Re: Predstavljanje studenata
napisao/la Maja Nikolic - četvrtak, 29. mart 2012, 10:03
 

Usmerenje urbanizam_profesor mr Rajko Korica_urbanisticki projekat metro stanice "Varos Kapija" sa okolinom_lokacija Beograd, Kosancicev venac

Prethodni studio> Usmerenje Arhitektura_profesor doc Ivan Kucina_Profesorska kolonija_naselje Padina, Brace Jerkovic

Tema ovog studija bila je projektovanje viseporodicnog stambenog objekta za devet docenata Departmana za arhitekturu Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Objekat je pored stambene funkcije trebalo da poseduje i dodatne sadrzaje koje je svaki student, na osnovu svojih analiza, utvrdio da su potrebne. Kreiranje koncepta projekta se odvijalo preko programsko-prostornih dijagrama stanova, stambenog sklopa i zajednickih prostorija a na osnovu izradjenih fanzina za svakog docenta pojedinacno.