Pronaći primer plug in-a za program SketchUp, instalirati ga i prikazati primer njegove primene (dve ilustracije 200/200 piksela koje studenti prave samostalno).
Zadatak 04 - SketchUp plugins - istraživanje
Zadatak 04 - SketchUp plugins - istraživanje
Unfold plugin (http://sites.google.com/site/jimfoltz/sketchup/my-sketchup-plugins/unfold-tool/unfoldtool.zip) cija je primena prvenstveno razvijanje mreza tela (1) ali usled jednostavnog programiranja, za razliku od slozenijih pluginova ove namene, moze da sluzi i za rotiranje citavih tela do poravnanja sa zeljenim ravnima (2)
TIG Extrusion Tools
http://www.cad-addict.com/2010/04/sketchup-plugins-tig-extrusion-tools.html
TIG Extrusion Tools predstavlja paket od nekoliko plugin-ova za pojednostavljeno modeliranje, između ostalog, kompleksnijih mrežastih površina definisanih krivama.
U prilogu dostavljam dva prikaza elementarnih modela koje sam kreirao koristeći neke od opcija iz ovog paketa.
Koristila sam MAXWELL program (trial verziju). Program za renderovanje, i uploadovala sam primer iz sketchup-a, i primer nakon renderovanja modela.
Koristio sam -Caravaggio Render for Sketchup- plugin, koji kao sto mu i stoji u imenu sluzi za renderovanje. Nudi nekoliko vrsta rendera kao i mogucnost postavljanja raznih ogledala i dioda pomocu kojih korisnik moze da dodatno osenci ili osvetli neku povrsinu kao i da napravi neku novu senku.
1. Prilog- model u sketchup-u
2. Prilog- model nakon renderovanja
SPRIN PLUGIN omogucava da se napravi spirala, koja je definisana duzinom prave linije. Takodje, spirala je definisana: debljinom, precnikom i brojem prstenova.
U prilogu su postavljene dve razlicite spirale.
Plugin 1001bit tool.
Komanda Build standard spiral staircase:
Step width (a) 1.00m Riser height (b) 0.15m
Step angle (c) 30.0 Number of risers 20
Step thickness (d) 0.03m Center pole diameter (e) 0.20m
Handrail guiding lines offset (f) 0.05m Handrail guiding lines height (g) 1.00m
Handrail diameter (h) 0.05m Intermediate rail diameter (i) 0.01m
Plugin: RoundCorner
Opcija: Round corners in 3D
Jednostavan dodatak sa kojim se mogu zaobliti ivice nekog objekta izmenom nekoliko parametara i selektovanjem odgovarajućih ivica.
Na prvoj fotografiji se vidi telo sa selektovanim ivicama koje će se izobliti, a druga fotografija pokazuje kako to na kraju izgleda :)
Plug In pod nazivom Slicer, sluzi za pravljenje kako preseka tako i secenje modela na zeljeni broj slojeva koji se moze odvojiti od pocetnog modela. Moze se koristiti i za pravljenje izohipsi na terenu.
http://www.cad-addict.com/2009/07/sketchup-plugins-slice-your-model.html
1. slika - Pocetni model
2. slika - Iseckan model sa odvojenim delovima
Koristila sam plug in pod nazivom extrude lines kojim sam napravila nekakvu krovnu ravan polukruznicama.
Sketchup Loop Subdivision Smooth Plugin
Sketchup-ov plugin za zaobljavanje ivica i povrsina
Izvor: http://www.guitar-list.com/download-software/sketchup-loop-subdivision-smooth-plugin
Први слика је приказ модела без икакве обраде, употребљен је класични стил из палета у скечапу. Тај исти модел је рендерован коришћењем Vray plugin-а, који служи за квалитетнији графички приказ, како овог модела, тако и сваког могућег цртежа израђеног у скечапу.
Izabrao sam plug in The Curve Maker, Taper Maker and Stock Maker.Ovaj plug in omogucava crtanje razlicitih vrsta zakrivljenih linija i spirala zadavajuci parametre radijusa.Takodje uz pomoc taper maker moguce je po toj krivoj liniji zadati profil birane geometrije ,njegove dimenzije i visinu i dobiti 3d model koji je nastao pomeranjem biranog profila po zadatoj liniji.
Link za download ovog plug-ina: http://www.drawmetal.com/download
Instalirala sam Sketchup Plugins: Extrude Tools Set koji sadrzi paletu opcija kojima mogu da se formiraju razne površi - pravoizvodne, zakrivljenje, zaobljene i sl, i koristeci jednu od njih sam dobila ova dva priloga kao moguce arhitektonske objekte.
Plug in The Curve Maker, Taper Maker and Stock Maker omogućava crtanje zakrivljenih linija, na osnovu kojih se, unošenjem odgovarajućih parametara, može dobiti i 3D model.
Izabrao sam plugin
1001bit
on omogucava:
1. Crta liniju tako sto se odrede 2 tacke na ravni pa ih spoji 2. Ima opciju Divide , u kojoj moze da se buraju razni parametri
3. ima opciju Align 4. ne znam sta radi 5. pravi ravan sa 3 definisane tacke
6.pravi ravan pomocu zadatih linija, (kako najbolje moze da stane) 7.ima Extrude po zadatoj putanji (i krivolinijskoj)
8. ima Extrude opciju koja zadrzava uglove susednih stranica 9. pravi Revolved Surface
10. ima Fillet extend i chamfer edges opiju 11. ima Offset ali prema zadatom smeru (3d) i zadrzava paralelnost
12.ima tool da isece telo po zadatoj visini 13.pravi ravni pod zadatim uglom 14. ima array (jedan red , dva reda i kruzni)
15. ima da crta prozore, vrata, stepenise (6 vrsta), pokretne stepenice, kruzne stepenice (definisane parametrima)
16. Moze da crda useke i izbocine definisane parametrima, na ravni 17. pravi panele, i resetke (zadate parametrima)
18.Crta gotove ravni (horizontalne i vretikalne) def. uglom , i dimenzijama 19. crta resetke (pravougaonog ili kruznog preseka) po zadatim linijama
20. crta krov odredjen uglom. Takodje crta i konstrukciju tog krova samo njegovim selektovanjem ili crta rogove nad krovnom ravni
NAJVAZNIJE, NISAM RAZUMEO ALI JE MOZDA BESPLATAN ZA STUDENTE (NAKON 30 dana probe)
Nisam mogo da odaberem sliku, ima mnogo
Design tools- Draw metal plugin služi za crtanje spirala, kriva i konusnih oblika.
Curvine maker- crta spirale i krive unošenjem vrednosti mtematičkih parametara.
Taper maker- crta konus, određen linijom koju iscrtava korisnik. Konusni prečnici mou biti okrugli, kvadratni pravougaoni, šestougaoni ili osmougaoni.
Stock maker- procene.
Koristio sam plugin workplan koji sluzi za formiranje radne povrsine radi lakseg crtanja u istoj ravni
Installation
Step 1. Download this file: drawmetal_plugins.rbz [v1.3.6 - Updated 2012-07-03]
Step 2. In SketchUp, go to Preferences > Extensions and click the “Install Extension” button to access the downloaded file and install the plugin.
Lak i zanimljiv puling .
Izabrala sam plugin za Skechup- Extrusin tools, koji sadrzi set alata za pravljenje zakrivljenih povrsi. Prilazem dva prikaza upotrebe tih alata, na prvom je upotrebljen Extrude Edge by Edge koji sluzi za stvaranje povrsi uz pomoc dve linije, a na drugom Extrude Edges by Face koji pravi povrs od jedne linije i jedne povrsine. Takodje sam koristila Maxwell-plugin za renderovanje za realisticniji prikaz.
Koristio sam Mirror plugin za SketchUp.Omogućava nam da dupliramo već postojeći objekat tako što ćemo definisati tri nove tačke u okviru kojih će se naći novi objekat.Takođe je ponuđena opcija da izbrišemo početni model koji smo koristili za dupliranje.
Koristila sam plugin loxodrome(http://regularpolygon.org/plugins/loxodrome.php) koji predstavlja krivu spiralnog oblika koji obmotava Zemljin elipsoid.Veoma je lak za koriscenje a za odabir bas ovog plugin-a narocito sam bila inspirisana objektom Bjarke Ingels grupe-Phoenix opservation tower. Prilazem dvije slike krive radjene u Sketchup-u i objekat koji je posluzio kao inspiracija.
Modulor je 3D aplikacija za parametarski urbani dizajn koji omogucava brzi dizajn za gradjenu sredinu, brze odgovore na promenjene uslove, brze kreacije razlicitih varijacija, smanjenje gresaka i konstantno nadgledanje stanja.
1. izgled modela koriscenjem plugin-a
2. izgled interfejsa
izabrao sam 2 plugin-a koja sam upotrebio na jednostavnom geometrijskom telu i prikazao u 2 rendera. prvi prikazuje objekat renderovan Vray pluginom, a drugi, plugin pod nazivom SketchyBevel, čija je osnovna namena zaobljavanje ivica i ćoškova objekata. dobijanjem većeg broja poligona oko linija i verteksa, dobijamo utisak oblog objekta. u ovom slučaju, samo je jedan stepen bevel-ovanja upotrebljen, i sa 250 cm uvučenosti.
ovaj plugin se zove The curve maker, i koristi se za crtanje velikog broja različitih zavojnih linija, može biti veoma koristan za crtanje nekih detalja i dekoracija
Izabrala sam LightUp plugin for SketchUp,cija je glavna uloga manevrisanje sa izvorom svetla na nasem objektu. Prvi prilog prikazuje objekat sa izabranom pozicijom izvora svetla (u ovom slucaju 'lampa' je Fluorescent) pre renderovanja,dok je drugi prilog prikaz nakon izvrsenog renderovanja.
Slicemodeler
http://rhin.crai.archi.fr/rld/plugin_details.php?id=615
Slicemodeler predstavlja vrlo zanimljiv plugin, jer omogucava
lako kreiranje i igranje razlicitim oblicima i formama koje se baziraju
na tehnikama koje podrazumevaju preplitanje matematike i umetnosti,
U prilogu 1. dat je prikaz gotovog modela te forme, obradjenog u v-ray-u,
dok je u priligu 2. dat prikaz modela zajedno sa svojom razvijenom mrezom.
Koristila sam Torus plug-in koji sam skinula sa http://regularpolygon.org/plugins/torus.php.Ovaj plug in sluzi za dobijanje prstena,kao i za transformaciju obicnog oblog prstena u najrazlicitije prstenove sa ostrim ivicama itd.
Koristila sam plugin Curviloft,opciju Create loft junctions.Na prilozima sam uzela najjednostavniji primer kako dati plugin povezuje dve prostorne krive u jednu povrs.Moze se povezivati i vise segmenata u celinu,tako da dati plugin ima neogranicen broj mogucnosti primene.Jednostavnije forme koje sam dobijala me jako asociraju na odredjene zadatke nacrtne geometrije iz prvog semestra.
Za ovaj zadatak sam izabrala SketchUp-ov Plugin "Simple Shell", koji na oformljenom telu stvara omotač debljine koje mi izaberemo, i time formira unutrašnji i spoljašnji deo tela. Takođe, prikazuje i sve linije koje nastaju u konstrukciji svih delova tela.
Offset on Surface (http://www.cad-addict.com/2008/06/sketchup-plugings-joint-push-pull-and.html) je plugin koji ima istu funkciju kao i standardni Offset,ali omogucava podelu i na zakrivljenim povrsinama.Vrlo je koristan i primenljiv.Ovaj plugin se najcesce kombinuje sa JointPushPull,jer on omogucava da se ti zakrivljeni delovi podizu i spustaju.
Plugin-BST Building Structure Tools(sluzi za iscrtavanje celicnih profila,zatega,nosaca,pregradnih i konstruktivnih zidova koji se nalaze u zasebnoj listi profila koju je takodje potrebno importovati u Plugin)
Koristio sam Extrude tools plugin za SketchUp. Pomocu ove alatke od sasvim jednostavnih dvodimenzionalnih tela poput kvadrata, kruznica itd. mozemo dobiti trodimenzionalna tela.