Opšti forumi

Forum Opis Diskusije
News forum
General news and announcements
0

Forumi za učenje

Sedmica Forum Opis Diskusije
2. decembar - 8. decembar Zadatak 01 - Afine transformacije

Zadatak 01 - U toku ove nedelje, u programu SketchUp studenti kreiraju prostornu kompoziciju na bazi dualnih afinih transformacija. Za ovo koriste dodatak za program SketcUp (plugin) daft.rb koji je razvijen u okviru Kabineta za matematiku, arhitektonsku geometriju i CAAD.

Datoteku daft.rb sačuvati lokalno u direktorijumu Programs (levi klik za download ili desni klik Save link as)(x86)/SketchUp/Plugins (verzija 2014 Tools). Plugin DAFT za affine transformacije pojaviće se u meniju Plugins. Početni element definisati kao komponentu.

U prilogu dati dva prikaza  veličine 400/400 piksela, kao i dve .skp datoteke (uz pomoć ljudske figure objasniti različite prostorne odnose i značenja, dimenziju prostorne kompozicije, moguću namenu i sl.). U tekstualnom delu zapisati osnovne parametre dualne afine transformacije.

Ova vežba nosi 10 poena i traje 15 dana.

1
16. decembar - 22. decembar Zadatak 03 - 3D L-sistemi

Koristeći 3D L-System Applet napraviti prostorni L-sistem.

(Pre početka rada kliknuti na beli prozor. Ukoliko se ne pojavljuje interfejs kao na slici, stranicu učitati više puta; preporuceni brauzer Internet Explorer)

U prilogu dati karakterističan prikaz veličine 200/200 piksela, kao i karakteristike inicijalnog elementa i produkciona pravila na bazi kojih je sistem moguće ponovo napraviti.

 Primer: 

Variables: F

Rules: F=F [- ^ < F][ < + + ^ F ] //F [ - - ^ > F ] [+  ^ F ]

Initial state: F

Angle X,Y & Z: 0, 15, 15

Line length: 40, Line width: 1

Iterations: 4 

Start color: 000000, End color: ff3300, Background color: FFFFFF

Za ovu vezbu mozemo koristiti i L-Systems Explorer . Rec je o besplatnom i jednostavnom softveru koji sadrzi veliki broj 2D L-sistema. Program najpre treba snimiti na hard-disk i odzipovati u posebnom direktorijumu.

Vas zadatak je da dobro proucite ponudjene primere, pravila za njihovo generisanje (iscrtavanje), kao i da isprobate izvesne modifikacije i napravite svoj ...

1