Forumi za učenje

Sedmica Forum Opis Diskusije
19. septembar - 25. septembar DOBRODOSLI-predstavite se
U pisanoj formi od par recenica svaki student navodi svoje ime i prezime i daje kratki opis svojih interesovanja, uz prikaz jedne fotografije jednog projekta realiyovanog tokom dosadasnjeg studiranja.
Maksimalna velicina fotografije je 500 KB.

2
RESEARCH PROJECT_pripremna istraživanja
1
26. septembar - 2. oktobar RESEARCH PROJECT - pripremna istrazivanja

RESEARH PROJECT- pripremna istraživanja se odnose na analitičku pripremu i istraživanje svih relevantnih uticajnih elemenata i faktora u kontekstu postavljenog zadatka.

ISTRAZIVANJE RELEVANTNIH PRIMERA


1
3. oktobar - 9. oktobar Strucno putovanje/ekskurzija

Studenti tokom boravka na strucnom putovanju-ekskurziji, u skladu sa zadatim uputstvima i tematskim okvirom, istrazuju pojedinacne primere na licu mesta u gradovima u kojima borave.

1
Istraživanje evropskih gradova

Inicijalna ideja ovog istraživanja pretpostavlja radnu i misaonu paralelu između studenata koji su na ekskurziji i studenata u Beogradu. Studenti u Beogradu, dobijaju zadatak da se upoznaju i da istraže gradove, u kojima će boraviti druga grupa studenata koja je na ekskurziji: Minhen, Berlin, Amsterdam i Roterdam.

Istraživanje navedenih gradova obuhvaćeno je u nekoliko osnovnih tema, koje se odnose na najpoznatije i najznačajnije gradske celine, urbane fenomene i pojedinačne objekte, potencirajući kontinuitet gradova, odnosno transformaciju kroz vreme.

Predložene teme:

1. relacija-odnos gradskih centara , javnih gradskih prostora i metro stanica ( saobracajnih terminala)

primeri_Posttdamer Platz, Berlin; Berlin Hauptbahnhof ( Centralna Gradska stanica)

2. transformacija istorijske urbane matrice na primeru Posttdamer platza u Berlinu

3. transformacija priobalja i lučkih sadržaja u nove gradske kvartove sa centralnim,javnim i stambenim sadržajima

primeri: Amsterdam, Roterdam ( Borneo Sporenburg ...)

4. ...

1
10. oktobar - 16. oktobar EKSKURZIJA - 7 velicanstvenih

Postovane koleginice i kolege,
ovaj forum je namenjen za postovanje vasih fotografija sa ekskurzije.
Forum cemo formirati kroz vise diskusija,
krenucemo najpre od Berlina, mi cemo postaviti nekoliko diskusija, koje ce se odnositi na "znamenitosti Berlina", a vi ste slobodni da dodajete jos neke diskusije-mesta u Berlinu, koja su vas dojmila.
Isto vazi i za ostale gradove.

Molimo vas da svako od vas napravi izbor fotografija i postuje ih u odgovarajuce diskusije u okviru foruma,
budite kao i uvek autorski nastrojeni i pokazite "najbolje od vas", i svakako selektivni, i ogranicimo broj forografija na 7 za svaku temu-diskusiju.
Neka se i forum zove 7 velicanstvenih.

17
17. oktobar - 23. oktobar Ideje / koncept

U toku ove nedelje studenti prezentuju svoje prve ideje za predmetnu lokaciju. Obavezno je da studenti pre koncipiranja prvih ideja odrede potencijalne i lokaciji i zadatku kontekstualne teme, koje treba da predstavljaju polaziste za dalji rad.

Pojedine grupe, koje su prezentovale svoje radove, "na tragu" su vrlo zanimljivih problemskih situacija-tema, koje dalje treba istrazivati, u simultanom procesu istrazivanja:

1. uocenih problemskih situacija- tema samih po sebi

- urban intertweaning -prozimanje i nelinearne urbane tipologije - "pertlanje"

- landscaping - postojeca topografija i "krupni prostorni tragovi" kao dizajn inicijativa

- formal i informal / informal - definicija koju uvodi Cecil Balmond, a koja se odnosi na druga;iji pristup u koncipiranju objekata-prostornih fomi, "izvan prihvacenih dogmi i ideologija" / u nasem slucaju se odnosi na nestandardne pristupu u projektovanju i oblikovanju objekata, u konkretnoj situaciji Tasmajdanskog parka, gde se moze ocekivati da fizicka-formalna struktura u ...

5
21. novembar - 27. novembar RAZRADA IDEJE
U okviru ovog foruma studenti "postuju" relevantne informacije i prikazuju ostvarene rezultate u radu na rešenjima za svaku od pojedinačnih stanica.
5
28. novembar - 4. decembar URBANISTIČKI SKLOP

U okviru ovog foruma prikazati rezultate rada svakog tima na nivou URBANISTIČKOG SKLOPA, a prema zadatim temama.

4
5. decembar - 11. decembar URBANISTIČKO-ARHITEKTONSKO REŠENJE
Prikazati razradu celokupnog sklopa ili segmenta sklopa / u zavisnosti od odabrane teme i organizaije rada-timski ili pojedinačni/na nivou preispitivanja predloženog urbanističkog sklopa i daljeg rešavanja u smislu arhitektonske organizacije, konstrukcije i materijalizacije prostora.
6
19. decembar - 25. decembar Multimedia_TRAILER

Pripremiti u digitalnom multimedijalnom obliku "kratku" prezentaciju projekta - trailer.

Trailer se može pripremiti kao:

- slajd prezentacija,

- film prezentacija,

u trajanju od maksimum 120 sekundi.

Trailer ne mora isključivo da sadrži sve arhitektonske priloge u formi finalnog rešenja (osnove, preseci, ...). Ideja trailera kao forme prezentacije jeste da na što provokativniji način, predstavi celinu dela koje reprezentuje (film, projekat) i zainteresuje potencijalne gledaoce.

Kao uzor u smislu montaže, da kažemo sadržajne i vremenske kompozicije prikaza, pogledati predložene, ali i druge on-line dostupne filmske trailere.

1
26. decembar - 1. januar FINALNA PREDAJA

Studenti u okviru formiranih diskusija, prema karakterističnim stanicama, publikuju svoje finalne radove. Radove publikovati u .jpg formatu, u standardu dozvoljene velicine file-a. Velicina file-a se lako podesava u Photoshopu, dovoljna rezolucija za ekranski pregled je cca 72 pixela/inču, a orginalne velicine listova od cca 50x70 cm treba svesti na pretpostavljenu velicinu ekranskog prikaza cca A4 formata. Dakle file-ove je potrebno srazmerno umanjiti.

7