Opcije upisa

Основни циљ предмета је да се студенти упуте на правилно разумевање релација и интеракција простора, контекста и здравља. Фокус је на базичним темама које дефинишу здраве просторе и на упознавању са методама њихове анализе, критичког истраживања и унапређивања. Циљ је и да студенти стекну способност бављења следећим питањима :
Како да разумемо улогу архитектуре у концепту хумане екологије?
Како да архитектуром креирамо здрава и добра места?
Како да бављење патогеним просторима заменимо креирањем салутогених места?
Како да научено /схваћено применимо у постојећем изграђеном контексту?

Основне тематске области и нивои на којима се однос простора и здравља разматрају кроз теоријску наставу на овом предмету су:
-Нови концепти и теорије здравих простора - правци и нове идеје, креативна решења.
-Урбани феномени – здрав град као метапросторни феномен и стимулишуће место.
-Хумана екологија кроз историју и пројекције за будућност.
-Нови погледи на основне карактеристике простора које утичу на здравље
-Теме: форма, функција и стил, чулност и хаптичност , оријентација и тело у простору, окружење и одрживост, универзални дизајн и адаптабилност, нове технологије и простор.
-Друштвени, културни и контекстуални аспекти здравих простора
-Здрав простор као полигон за критичко и креативно преиспитивање и унапређење.

Кроз практичну наставу и активни ангажман са корисницима бавимо се реалним просторима новобеоградског блока 28. Анализирају се интеракције људи и сложеног просторног и социјалног контекста у коме егзистирају. Посебно се истражују теме од важности за добробит корисника свих генерација у околностима мега-старог друштва.
Кључне и карактеристичне речи око којих се развијају концептуалне, програмске и просторне интерпретације теме су: мобилност, независност, меморија, усамљеност, страх, нада, поштовање, контрола, лепота, обнављање. Завршни рад је предлог унапређења-

Samostalni upis (Student)