1. Увод у механичке и хидромеханичке операције, 2. Карактеристичне величине процеса уситњавања, карактеристичне величине зрна, 3. Гранулометријски састав, ситовна анализа, 4. Теоријске основе уситњавања, закони устињавања, 5. Дробљење (принципи дробљења, степен уситњавања, врсте и конструктивне карактеристике дробилица, принцип рада, угао захвата, број обртаја, капацитет, снага погонског мотора), 6. Млевење (принципи млевења, степен уситњавања, врсте и констукција млинова, принцип рада, мељућа тела - количина, облик хабање итд, кинематика мељућих тела, капацитет млевења, снага електормотора млина), 7. Технолошке шеме у процесу уситњавања (дробљење, млевење, кружна шаржа, утицај кружне шарже на капацитет, оптимална вредност кружне шарже), 8. Просејавање (праметри који карактеришу процес просејавања, просевна површина, ефикасност просејавања, вероватноћа пролаза зрна кроз отвор просевне површине, кинетика просејавања, уређаји за просејавање, фактори који утичу на процес просејавања, капацитет сита), 9. Класификација (теоријске основе класификације, брзина таложења, стешњено падање, ефикасност и оштрина класификације, ваздушни класификатори, циклони (модификована теорија радијуса стационарне орбите, прорачун пречника граничног зрна), хидраулична класификација - класификатори са хоризонталним, вертикалним и центрифугалним стујењем воде (хидроциклони)), 10. Мешање