Plan i program kursa

CILJ KURSA: Cilj ovog kursa je obuka polaznika u metodama pisanja projekta, sačinjavanje kompletnih projektnih verzija i priprema za podnošenje na konkurs kod odgovarajućih institucija i fondacija

Kompetencije:

Tokom kursa o pisanju projekata, polaznici će se upoznati sa:

  • Metodologijom SWOT analize
  • Mogućnostima finansiranja projekata i nekim od tekućih programa u kojima mogu da konkurišu
  • Načinom uspostavljanja kontakta sa institucijama i fondacijama
  • Elementima projektnog predloga i metodologijom njihovog kreiranja
  • Elementima finansijskog planiranja projekta

Metodske jedinice

  1. 1.       Ciljevi i obrazloženje projekta
  • Iznošenje projektnih ideja i primarno definisanje ciljeva projekta

Prvi korak u izradi projekta jeste definisanje ideje projekta i njeno uoblicavanje u projektni cilj. I dok sam ovaj proces nije težak, ispitivanje postojanja realnih potreba za realizaciju projektne ideje i ostvarljivosti projekta zahteva obimno istraživanje.

  • SWOT analiza

Razlozi zbog kojih se projekat radi, strategija implementacije i uočavanje mogućnosti za njegovu realizaciju najbolje se sagledavaju na osnovu SWOT analize. Analiza treba da bude sveobuhvatna uz sagledavanje što je moguće više činilaca koji imaju potencijalni uticaj na razvoj projekta, kao i da u nju, po mogućstvu, budu uključeni svi učesnici projekta.

  • Uskladjivanje cilja projekta sa rezultatima analize

Posle izvršene analize, potrebno je ponovo revidirati cilj i naslov projekta, po potrebi proširiti ili promeniti njegov sadržaj, u skladu sa rezultatima SWOT.

  • Pisanje obrazloženja projekta

Rezultate SWOT analize potrebno je uobličiti u obrazloženje projekta u kome će se navesti trenutno (lokalno ili globalno) stanje stvari u odredjenoj oblasti, razlozi zbog kojih se projekat izvodi kao i očekivanje efekata izvodjenja projekta na promenu stanja u toj oblasti.

  • Prezentacija

Sve grupe polaznika prezentovaće početni deo projekta uz diskusiju i obrazložene sugestije svih polaznika i nastavnika

  1. 2.       Istraživanje institucija i fondacija

Finansiranje naučnih projekata podrazumeva dobijanje finansijskih sredstava kroz konkursni proces. Ovaj konkurs mogu raspitati vlade, korporacije ili fondacije ili private kompanije. Finansiranje koje vrse privatne kompanije je motivisano profitom. U razvijenim zemljama, oko dve trecine istrazivanja u nauci i tehnici obavlja se u industrijskim preduzećima,  a samo 10 do 20 % na univerzitetima i institutima. 

  • Fondacije

Fondacije su neprofitne organizacije finansijera, ciji je glavni cilj da formiraju grantove za organizacije institucije i pojedince u cilju naucnog, prosvetnog, kulturnog, ili religijskog cilja. Grantove fondacija dobijaju neprofitne organizacije koje se kvalifikuju za javno finansiranje.

  • Zahtevi u vezi s podnosiocem zahteva za finansiranje

Za finansijere je vazno da aplikacija ispunjava kriterijume iz konkursa. Pored toga, cilj pojekta treba da se poklapa sa interesom finansijera, organizacija koja konkuriše mora da bude dobro poznata u svojoj zajednici, uvažava se učešće na ranijim  projektima, finansijska odrzivost projekta posle prestanka projektnog perioda kao i preporuke pojedinaca u redovima finansijera.

  • Informisanje o finansijeru

Za informisanje o finansijeru potrebno najbolje je posetiti odgovarajuce web sajtove, na kojima su obicno objavljene i detaljne informacije kao i neophodna dokumentacijai formulari koje treba ispuniti. Vecina finansijera objavljuje i svoje javne godisnje izvestaje. Informisanje je moguće obaviti i putem štampanog vodiča za aplikaciju, javnih poziva, časopisa i glasnika kao i putem specijalizovanih treninga za pisanje odredjenog tipa projekta.

  • Sponzorstvo kao oblik finansiranja

U zavisnosti od prirode projekta, može se razmatrati sponzorstvo kao oblik donacije. Druga opcija je inkorporacija istraživača u organizaciju koja daje sponzorstvo. 

  • Kontaktiranje finansijsijera, sastavljanje pisma o namerama, sažetak projekta

Sve projektne grupe će sastaviti pismo o namerama kojima će se obratiti finansijeru za informacije o mogućnosti konkurisanja za sredstva, sa prilogom u vidu apstrakta projekta.

  • Uputstva o pisanju aplikacije

Istrazivaci pisu projekte koje prijavljuju prema odredjenom pozivu. Aplikacije obicno pregleda evaluacioni tim ili agencija.  Odobrena sredsta se nazivaju grantovi. U oceni projekta se uzimaju u obzir dosadasnji rezultati, prostorni resursi, oprema, vreme neophodno za izvodjenje, buduci rezultat projekta, njegov uticaj.

  • O postojećim konkursima i inicijativama

O FP7, TEMPUS, IPA, programima, Nacionalnom programu finansiranja istraživanja i bilateralnim projektima.

  1. 3.       Rezultati i aktivnosti
  • Definisanje rezultata projekta

Rezultati se pišu kao izveštaji koji pokazuju šta će projekat postići. Po pravilu, rezultati su napisani u prošlom vremenu, kao da su već postignuti. Rezultati treba da budu jasni I logični i da slede jedan iz drugoga.

  • Definisanje aktivnosti koje će dovesti do rezultata

Аktivnosti se iskazuju kao akcije koje dovode do postizanja rezultata. Projektne grupe će definisati aktivnosti u skladu sa rezultatima projekta.

  • Timeline

Aktivnosti se vizuelno najefikasnije prikazuju u obliku Timeline dijagrama. Ovaj dijagram je najbolji alat kontrole vremenskog okvira i rokova pri izvodjenju projekta. Projektne grupe će konstruisati timeline dijagram svog projekta.

  • Revizija rezultata i aktivnosti

Na završetku rada na aktivnostima potrebno je izvršiti reviziju i dodatno uskladjivanje rezultata i aktivnosti.

  1. Indikatori, rizici i pretpostavke
  • Kvantitativni i kvalitativni indikatori, direktni i proxy indikatori, globalni i lokalni, standardizovani indikatori, performance, input, process, outcome i output indikatori

Ulazni indikatori ndikatori su kvantifikovani i vremenski povezane izjave o sredstvima koja će biti obezbeđena. Indikatori procesa su mera šta se dešava tokom implementacije. Izlazni indikatori pokazuju neposredne fizičke i finansijske rezultate projekta. Indikatori uticaja se odnose na srednje ili dugoročnu razvojnu promenu.

Rizici su ključni spoljni faktori, koje su van kontrole projekta, ali mogu da utiču na sposobnost da se postignu ciljevi projekta. Pretpostavke formulisane kao stavovi suprotni rizicima i izražavaju šansu da će doći do povoljnog uticaja nekog spoljašnjeg faktora.

  • Definisanje indikatora u primerima projekata

Za svaki od rezultata i aktivnosti u projektu biće definisan odgovarajući set izlaznih indikatora i indikatora uticaja.

  • Revizija i prezentacija

Projektne grupe će, posle revizije i uskladjivanja sadržaja prezentovati centralni deo projekta, uz diskusiju i sugestije polaznika i nastavnika

  1. 5.       Budžet
  • Pravila pisanja budžeta

U budžetu se detaljno prikazuju svi troškovi projekta. Budžet proizilazi iz svega što je napisano u prethodnim poglavljima, naročito iz aktivnosti.

  • Pisanje provizornog budžeta

Projektne grupe će sačiniti osnovni budžet finansiranja aktivnosti, uz opštu procenu troškova

  • Revizija budžeta

Projektne grupe će sačiniti detaljan predlog budžeta koji, osim direktnog finansiranja aktivnosti predvidja i sve ostale troškove projekta i sopstveni doprinos. Izvršiće se detaljna i realna procena troškova.

  • Prezentacija

Projektne grupe će prezentovati kompletiran budžet projekta uz diskusiju i sugestija polaznika i nastavnika.

  1. 6.       Prezentacija projekata

Kompletan predlog projekta sa predlogom prateće dokumentacije biće prezentovan polaznicima i nastavnicima. Projekti će biti evaluirani od strane svih učesnika prema kvalitetu kojim su napisani i elaboraciji elemenata projekta.

  1. Evaluacija projekata i sačinjavanje konačne verzije selektovanih projekata sa pratećom dokumentacijom

Ekspertski tim će evaluirati projekte prema kvalitetu i elaboriranosti, potrebama, mogućnostima finansiranja i implementacije i održivosti. Selektovani projekti će se doraditi od strane autora i uputiti na konkurse za finansiranje nacionalnih i internacionalnih institucija.

Last modified: Thursday, 18 September 2014, 9:16 PM