Предмет Архивски рад намењен је студентима Мастер академских студија музикологије.

Његов циљ јесте разумевање улоге архива и архивске грађе релевантне за музикологију у социјалном, уметничком, историјском и политичком контексту. У оквиру предмета подстиче се стицање практичних знања и вештина у селекцији, класификацији, обради и архивирању грађе, као и знања о односу између традиционалних и дигиталних архива. Студенти ће бити мотивисани да развојају способности анализе, категоризације и интердисциплинарне интеграције резултата архивског рада.

Након одслушане наставе и успешно положеног испита из предмета Архивски рад студенти ће бити оспособљени да примене и интегришу стечена знања из ове области, да употребе практична знања и вештине у обради архивске грађе релевантне за музикологију, да анализирају и пореде архивски материјал, да изврше синтезу постојећих и нових сазнања из области архивистике, дигиталне архивистике и музикологије. 

Садржај предмета: Типови и карактеристике архива и архивске грађе; Архив и/или музеј – архив и/или библиотека; Музиколошка интерпретација архивске грађе; Континуитет и промена у архивској парадигми - истраживања музике и података везаних за музику; Архиви релевантни за музиколошка истраживања (посета и практичан рад): Архив Србије, Историјски архив Београда, Архив Југославије, Архив РТС-а, Легати и заоставштине музичара, композитора и музичких институција; Специфичности дигиталних архива у контексту "дигиталне музикологије.