Циљ курса је стицање знања, разумевање историјских процеса, кључних феномена и специфичности музике зрелог и позног класицизма. Развијање способности креативне примене стечених знања и оспособљавање за аналитичке и синтетичке увиде у материју. Нагласак је на интерпретативном моделу наставе у којем се фаворизује разумевање и креативно приступање материји.

По завршетку модула од студената се очекује да покажу способност да примене историјско, аналитичко, теоријско и критичко знање о музичкој пракси класицизма. Студенти ће бити оспособљени за примену терминологије уско везане за епоху зрелог и позног класицизма и за критичко разумевање појава релевантних за развој музичке праксе у овом периоду.

САДРЖАЈ: Класицизам: историјски и социјални контекст. Класицизам у другим уметностима: синхронијски и дијахронијски преглед. Класицизам у музици. Теоријски погледи на "класични стил" (Розен, Ратнер, Даунс... ). Систем музичких жанрова у другој половини 18. века (историјски и теоријски оквири). Музички центри и музички живот у другој половини 18. века. Извођачка пракса, музичко издаваштво друге половине 18. века. Рецепција и критика у другој половини 18. века. Музичка реторика. Оријент као инспирација. Музичке координате класицизма: законитости, правила и стратегије. Компоненте музичког израза. Стваралаштво Ј. Хајдна, В. А. Моцарта и Лудвига ван Бетовена из перспективе класицизма. Симфонијски и камерни идиом: формирање жанра симфоније. Конвенционалност и иновативност симфонијског жанра. Успон камерне музике, приватни и јавни аспекти гудачког квартета, индивидуални доприноси жанру гудачког квартета. Солистички концерт. Соната: од инструктивне до концерне литературе. Опера. Вокално-инструментални жанрови.