Циљ предмета:

Циљ курса је стицање знања, разумевање историјских процеса, кључних феномена и специфичности музике у земљама Slavia Orthodoxa до 18. века. Развијање способности креативне примене стечених знања и оспособљавање за аналитичке и синтетичке увиде у материју. Нагласак је на интерпретативном моделу наставе у којем се фаворизује разумевање и креативно приступање материји.

Исход предмета:

По завршетку модула од студената се очекује да покажу способност да примене историјско, аналитичко, теоријско и критичко знање о музичкој пракси православних земаља до 18. века. Студенти ће бити оспособљени за примену терминологије уско везане за литургијску музикологију и за критичко разумевање појава релевантних за развој музичке праксе православних земаља до 18. столећа.

Садржај предмета:

Slavia Orthodoxa – полазиште, концепти, историја и уметност. Музика и православно богослужење: црквени обреди, црквене и богослужбене књиге, музичко-поетски жанрови. Православна химнографија: историја и поетика. Музичке референце у химнографским текстовима. Музика Византије (историјски услови развоја, периодизација, световна музика, нотација, осмогласје, рукописи и аутори). Српска музика средњег века (историјски услови развоја, периодизација, световна музика, музички инструменти, црквена музика, рукописи и аутори, аналитичко сагледавање). Српска музика турског периода и 18. века. Руска музика до 18. века. Бугарска музика до 18. века. Средњовековна музика Истока и Запада: путеви и и раскршћа